Sokerittomat vegaani browniet

Sokerin haitoista ja vähentämisen hyödyistä on juttuja media pullollaan. Näin uuden vuoden kynnyksellä moni on aloittanut myös sokerittoman tammikuun. Sokerin haitat olen huomannut myös omalla kohdallani, koko viime vuoden olen yrittänyt kiinnittää huomiota omaan sokerin käyttööni. En tarvite kuin yhden puoli huolettoman palan sokeria ja huomaan olevani taas koukussa. Kun olen syönyt sokeria on minulla ”koko ajan nälkä”. Kuljen kaapilta toiselle, napostelen, otan palan leipää, ehkä toisen, mikään ei riitä. Irrottautuminen sokerista on tuskaa! Viikko – kaksi loputonta taistelua himoja kohtaan, mutta sitten se helpottaa. Tietoinen sokerin vähentäminen on omalla kohdallani saanut aikaan sen, että esimerkiksi sokeria sisältävät jugurtit maistuvat pahalta, teolliselta, oudolta.

Sokerin vähentäminen on parantanut ihon kuntoa, vatsa ja elimistö voivat myös paremmin. Joskus epäilin saavani oireita viljoista, mutta nekin oireet ovat vähentyneet sokerin käytön vähentämisen myötä. Jaksan paremmin ja olo on energisempi, kun elimistö ei saa sokeripiikkejä.

20150119_121219

Haluan tarjota teille palan brownieta, sokerittomana. Sokerin voi korvata muilla terveellisimmillä makeuttajilla kuten esimerkiksi hunajalla, kookospalmusokerilla, stevialla. Makeutta saa myös taateleista ja banaanista. Suosittelen välttämään teollisia makeutusaineita, sillä ne voivat vain lisätä sokerin himoa. Nämä browniet eivät ole makeita ja jos käytät ruokavaliossasi paljon valkoista sokeria nämä maistuvat suussasi todennäköisesti jopa mauttomilta.

20150119_121246

Sokerittomat vegaani browniet

Ainekset

Märät:

  • 1 kypsä banaani (miel. jo ruskea pilkullinen -> makeampi)
  • 1/2 dl avokado tai oliiviöljyä
  • 2 tl viinietikkaa (käytin omenaviinietikkaa, mutta myös muut käy)
  • 1,5dl vettä
  • 1 tl vaniljaa

Kuivat:

  • 2,5 dl (luomu) vehnäjauhoja (kokeile spelttiä vehnän sijaan)
  • 2dl kookospalmusokeria*
  • 1 dl (raaka)kaakaojauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 0,5 dl kaakaonibsejä** (nämä voi jättää myös pois)
  • 0,5 dl murskattuja pähkinöitä (käytin tässä maapähkinöitä, myös muut käy)
  • ripaus laadukasta suolaa

 

SUPERHELPPO ja nopea valmistaa! Sekoita märät ainekset sähkövatkaimella. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa ja lisää märkien ainesten joukkoon, sekoita hyvin. Voitele uunivuoka (esim. oliiviöljyllä), tai käytä leivinpaperia (huom. tämä määrä on pienemmälle vuoalle, jos haluat tehdä koko pellillisen tuplaa annos). Paista n. 15-20 min 200c asteisessa uunissa. Kokeile hammastikulla onko browniet kypsiä, jäähdytä ennen leikkaamista.

* Kookospalmusokerin voit korvata myös muilla terveellisillä makeuttajilla, kuten hunajalla.

** Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakapavuista valmistettua rouhetta, löytyy myös nimellä kaakaorouhe. Nämä ovat siis raakakaakaota, eivätkä sisällä mitään sokereita, tai muita ainesosia. Saatavilla mm. hyvin varustelluista ruokakaupoista.

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.

8 vastausta artikkeliin “Sokerittomat vegaani browniet”

  1. Hei! Oletko kokeillut speltin sijaan manteli- ja/tai kookosjauhoja? Haluaisin kokeilla tuota herkkureseptiä näillä sillä vatsani ei kestä vehnää. Kiitos ihanista ohjeista ja kuvista!

    • Hei Jenni! Tätä juuri kyseistä reseptiä en ole vielä kokeillut gluteenittomana. Speltin voi varmasti korvata manteli- tai kookosjauhoilla. Oman kokemukseni mukaan mantelijauhoista tulee hieman tiiviimpi koostumus, joten kuohkeus voi hieman kärsiä tämän reseptin kohdalla. Jos et ole vegaani, niin sekaan voisi kokeilla laittaa yhden kananmunan, jos haluat kuohkeutta rakenteeseen.

  2. Kiitos vastauksesta!
    Käytin sekä manteli- että kookosjauhoja 50:50 suhteessa ja lisäsin psylliumia n. ruokalusikallisen ja kuohkeita, ihanan suussa sulavia tuli! (Lisäsin taikinaan vielä appelsiininkuorta ja puristettua -mehua)

    • Hei, Jos normaalia valkoista sokeria haluaa leivonnaisissa korvata hunajalla on suhde n. 3rkl sokeria = 2 rkl hunajaa. Mutta kookospalmusokeri ei ole ihan sama kuin tavallinen sokeri niin korvaisin kookospalmusokerin vastaavalla määrällä hunajaa mitä reseptissä on kerrottu (näin itse olen tehnyt). Huomioi kuitenkin, että hunaja on kosteampaa ja täten paistoaika voi olla 5-10 minuuttia pidempi.

  3. Heippa!
    Kuulostaa erittäin herkulliselta tämä ohje, ja pääseekin ehkäpä jo viikonlopun aikana kokeiluun! 🙂
    Jäin miettimään, että onko raakakaakaojauhe sekä yleensä leivontaan käytettävä kaakaojauhe sama asia?
    Ostin kaakaojauhetta ja ainesosina olivat luomukaakaojauhe ja happamuudensäätöaine. Raakakaaojauheessa ei varmaankaan ole tuota happamuudensäätöainetta tai muuta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta