Protsku- ja kasvispizzaa viikonloppuun! (pizzapohjat gluteiiniton ja FODMAP-ruokavalioon)

Kylmenevien kelien myötä on kivempi tehdä enemmän ruokia uunissa. Viikonloppuun sopivat mielestäni erityisesti pitkään uunissa haudutettavat ruoat – ruoka kypsyy siellä itsestään ja sen ajan voi käyttää vaikka pihahommiin tai leikkipuistossa leikkimiseen meidän tapauksessa. Mikäs se ihanampaa kuin sytytellä illalla kynttilöitä lyhtyihin ja katsella villasukat jalassa viltin alta telkusta ohjelmia kun lapsi on saatu yöunille. Näihin hetkiin sopii vaikka pala itsetehtyä pizzaa pieniksi sormipaloiksi veisteltynä.

Pizzapohja kuuluu ehdottomasti tehdä itse! Ei mitään kaupan kumilettuja. 42 asteiseen veteen 1 pussi kuivahiivaa, ripaus suolaa ja reipas ruokalusikallinen öljyä. Jauhojen suhteen olen onneton antamaan oikeita mittoja, sillä teen pohjan aina käsituntumalta, jauhoja ei saa missään tapauksessa laittaa liikaa, vaan juuri sen verran että taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoilta. En myöskään kaulitse koskaan pizzapohjaa, vaan teen taikinasta ison pullan jota lähden painelemaan keskeltä ulospäin (ulkoreunat jätetään kokonaan painelematta). Täytteitä ei kannata ladata mielestäni myöskään liikaa (ja juusto laitetaan täytteiden alle, jotta täytteet eivät ala kiehumaan uunissa). Pizza paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa (meidän uunista löytyy kiertoilma + alavastus, jotta pohjasta tulee mahdollisimman rapea).

Päälle tuoretta oreganoa ja valkosipulin ystäville murskattua valkosipulia (sekin kannattaa laittaa pizzan päälle heti kun pizza on otettu pois uunista)

Täytteiden suhteen suosittelen myös olemaan kokeilunhaluinen, alla lueteltujen lisäksi suosittelen kokeilemaan pizzassa myös kapriksia, kesäkurpitsaa, sieniä, munakoisoa, kylmäsavulohta, banaania, persikkaa, kukkakaalia jne!

Tekaisin pari erillistä pizzaa, toinen on protskupitoinen ja toinen kasvispizza.

WP_20151001_016

Pohja (tällä annoksella tulee 1 suuri pellillinen tai 2 keskikokoista pizzaa)

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • n. 2,5 dl n. 40 asteista vettä
  • ripaus suolaa
  • reilu rkl öljyä
  • n. 2,5-3 dl jauhoja* (+ jauhoja taikinan paineluun)
  • (2-3 rkl psyliumkuitujauhoja)

Mitä jauhoja? Koska mielelläni en käytä valkoisia vehnäjauhoja, niiden huonon ravintoarvon takia, käytin jauhoina puolet spelttijauhoja ja puolet riisijauhoja sekä lisäsin sekaan vielä n. 2-3 rkl psyliumkuitujauhoa**. Voit tehdä taikinan myös pelkästään esim. spelttijauhoista*, tai riisijauhoista (jos teet pelkästään riisijauhoista, lisää sekaan myös psyliumkuitujauhoja).

Protskupizza

  • luomu tomaattimurskaa pohjalle
  • n. 1 dl raejuustoa tomaattimurskan päälle
  • n. 1 dl paistettua kanaa
  • n. 1/3 punasipulia
  • n. 1 dl parsakaalia
  • pinalle tuoretta oreganoa

WP_20151001_009

kasvispizza

  • kreikkalaista jogurttia pohjalle
  • jogurtin päälle ripaus suolaa ja mustapippuria
  • n. 1 dl kirsikkatomaatteja
  • n. 1/3 (keltaista) paprikaa
  • n. 1/3 raitajuurta (punajuuren sukulainen) ohuen ohuita siivuja saa leikattua hyvin juustohöylällä
  • n. 1/3 päärynää
  • n. 1 dl leipäjuustoa
  • viikunaa
  • pinalle tuoretta oreganoa

WP_20151001_012

WP_20151001_014

*Speltti on vehnälle sukua oleva vilja. Verrattuna vehnään speltin proteiinipitoisuus on suuri, se sisältää runsaasti kuitua, sinkkiä, fosforia ja tiamiinia. Speltti sopii myös monelle herkkävatsaiselle. Speltti sopii myös FODMAP ruokavaliota noudattaville, sillä se sisältää vähemmän lyhytkestoisia hiilihydraatteja mitä muut viljat, joka muuten voi aiheuttaa syömisen jälkeen turvotusta ja vatsakipuja. Speltti sisältää gluteenia, joten se ei sovellu keliaakikoille, mutta kokeile ihmeessä jos muuten saat viljoista oireita eikä sinulla ole todettu keliakiaa.  (www.birkkala.com)

**Psyliumkuitu on jänönratamon kuivattua siemenkuorta. Se hellii vatsaa sisältää runsaasti liukoista ravintokuitua. SIllä saadaan lisättyä kuitupitoisuutta leivonnaisiin, se on myös täysin gluteenitonta.

Fodmap (eli ärtyvänsuolen oireyhtymässä) ruokavaliossa suositellaan vältettävän ainakin seuraavia ruoka-aineita: laktoosi-intolerantikoilla maitotuotteet, ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja isomalti, luumu ja muut kivelliset hedelmät, omena, sienet, purukumit, pastillit, monet kevyt- tai diabeetikon ”sokton” tuotteet, frukto-oligosakkaridi (FOS), galakto-ologisakkaridi (GOS), raffinoosi, inuliini, vehnä, ruis, ohra, palkokasvit, sipulit, kaalikasvit, jotkin hedelmät (esim. vesimeloni, persikka), jogurtit joihin on lisätty kuitua, fruktoosi ylimäärässä suhteessa glukoosiin (esim. omena, mango, päärynä, vesimeloni). Joten jos haluat koostaa pizzan täysn fodmap-ruokavalioon sopivaksi vältä silloin em. täytteitä.

Terveelliset Herkut

2 vastausta artikkeliin “Protsku- ja kasvispizzaa viikonloppuun! (pizzapohjat gluteiiniton ja FODMAP-ruokavalioon)”

    • Voi auts! Mulla tuo pohja kyllä tuli ihan mukavan rapsakaksi. En paista pohjaa etukäteen uunissa, tuolla ohjeellahan tein kaksi suht suurta pizzaa (yksi per pelti), pohja mahd. ohueksi ja täytteitä myös kohtuudella, etteivät ne ala vain kiehumaan siellä uunissa. Uuni mahd. kuumalle (250c, kiertoilma + meillä uunissa myös pizzatoiminto, eli paistaa myös altapäin samalla pohjaa rapsakaksi) ja paistoaika on. n. 6-7min.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta