Luonnolliset makeuttajat valkoisen sokerin tilalle

Lukijoiden toiveesta ajattelin tehdä ihan oman postauksen aiheesta luonnolliset makeuttajat. Olet ehkä lueskellut reseptejäni ja törmännyt yhteen sun toiseen vaihtoehtoon mitä olen käyttänyt valkoisen sokerin tilalla. Valkoinen sokeri kannattaa jättää ehdottomasti pois ruokavaliosta, siinä ei ole lainkaan ravintoaineita vain turhaa energiaa! Runsas sokerin syönti rasvoittaa maksaa, kohottaa veren insuliinipitoisuuksia, vaikuttaa myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, sen on myös sanottu lisäävän kehon hiljaista tulehdusta. Itse käytän paljon marjoja ja hedelmiä myös niiden ravinteiden takia, mutta leivonnassa toisinaan myös muita sokerin korvaajia. Täysin ehdoton en siis ole näiden muiden makeuttajien suhteen vaan suosin lempeämpää lähestymistä yleensäkin sokerittoman ruokavalion toteuttamiseen.

Tiedän että moni katsoo makeutuksen suhteen sitä vaihtoehtoa mikä sisältää vähiten kaloreita, mutta kirjoiten alla olevien luonnollisten makeuttajien yhteyteen myös niiden terveysvaikutuksista. Haluathan syödä sitä mikä tekee elimistöllesi hyvää!

WP_20151015_029

WP_20151015_017

Banaani

Banaani toimii erinomaisena makeuttajana leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Mitä tummempi ja mustuneempi banaani on kyseessä sen makeampi se on. Banaanista elimistösi saa paitsi pitkäkestoista energiaa, sen on todettu auttavan myös masennukseen, PMS-oireisiin, anemiaan, verenpaineeseen, ummetukseen, närästykseen ja hermostuneisuuteen.

Taatelit

Hevi-osastolta löytyvät (pahvipakkauksissa) taatelit ovat supermakeita makeuttajia ja toimivat erinomaisesti makeuttajana myös raakaleivonnassa. Taatelit sisältävät kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita, vahvistaen myös immuunipuolustusta. Taateli sisältää  erilaisia aminohappoja, jotka auttavat sulattamaan hiilihydraatteja paremmin, kontrolloimaan rasvahappoja sekä pitämään yllä verensokerin tasoa.

Viikunat

Taateleiden ohella viikunat ovat myös hyviä makeuttajia. Myös viikunoiden vahvat fytokemikaalit vahvistavat immuunipuolustusta ja auttavat elimistöä torjumaan pöpöjä. Ulkomailla olet ehkä törmännyt viikoinoihin illallispöydässä? Viikunan sanotaan sisältävän proteiinien sulamiselle edullista entsyymiä, joka auttaa myös keventämään aterian tuomaa täyttä oloa, koska viikunoiden sanotaan auttavan ruoansulatusta työskentelmään paremmin.

Kookossokeri / kookossiirappi

Kookossokeri valmistetaan kookoksesta, kuten mm. kookosöljykin. Kookospalmun kukinnoista saatava nektari keitetään kasaan ja siitä saadaan kookospalmusokeria, vastaavalla menetelmällä valmistetaan myös kookossiirappia. Käytän kookossokeria ja -siirappia niiden luonnonmukaisuutensa takia + sillä on alhaisempi glykeeminen indeksi (GI 35) kuin tavallisella sokerilla. Kookospalmusokeri ei maistu kookokselta, vaan enemmänkin karamellimaisilta ruoko- ja fariinisokerilta. Kookospalmusokeri sisältää myös mineraaleja ja vitamiineja.

Hunaja

Hunajalla on myös antibakteerisia vaikutuksia, joten jos kärsit flunssasta, kokeile hunajavettä! Kuumentamaton luomulaatuinen hunaja sisältää probiootteja, entsyymejä ja ravintoaineita. itse käytän mieluiten kotimaista hunajaa, osa markettien hunajista voi olla pastoroituja ja sisältää myös lisäksi runsaasti sokeria. Hunajalla on todettu olevan runsaasti terveysvaikutuksia, etenkin Manuka-hunajalla, joka on myös antibakteerista. Sanotaan että hunajan makeuden voi aistia 1,3 kertaisena verrattuna tavalliseen sokeriin nähden, käytä sitä siis vähemmän jos korvaat sokeria suoraan hunajalla. Hunaja sisältää runsaasti fruktoosia, joten hunajaa kannattaa käyttää maltillisesti. Vegaaniruokavaliossa ei yleensä käytetä hunajaa.

Koivusokeri

Koivusokeri on toiselta nimeltään xylitolia. (huom. markkinoilla voi olla myynnissä xylitolia tehtynä mm. maissista). Koivusokeri tunnetaan hyvin hampaiden reikiintymistä ehkäisevästä ominaisuudesta. Koivusokeri sisältää 40 % vähemmän kaloreita kuin tavallinen sokeri ja sen glykeeminen indeksi on 7. Koivusokerilla voi olla laksatiivisia vaikutuksia ja oman herkkyytesi kyseiselle tuotteelle voit vain kokeilla pienillä määrillä, hampaiden kannalta suositeltava päiväannos on n. 1-3 teelusikallista päivittäin.

Agavesiirappi

Agave on Meksikossa kasvavan agave-kaktuksen nektarista valmistettu luonnollinen makeuttaja, jolla on matala glygeeminen indeksi (27). Agave on juoksevan siirappista ja sen maku on hedelmäisen makea. Agavea valmistetaan sekä keittämällä, että kylmäpuristamalla, jälkimmäisessä vaihtoehdossa sitä ei ole kuumennettu ja näin myös ravintoaineet ovat säilyneet.  Agaven makeuden voi aistia 1,5 kertaisena verrattuna tavalliseen sokeriin nähden, käytä sitä siis vähemmän jos korvaat sokeria suoraan agavesiirapilla.

Erytritoli

Erytritoli on rypälesokerista luontaisen käymisprosessin avulla valmistettua puhdasta erytritolia, joka on kaloriton sokerialkoholi, sen glykeeminen indeksi on 0. Luonnossa erytritolia esiintyy mm. meloneissa ja viinirypäleissä. Erytritolissa ei ole imeytyviä hiilihydraatteja eikä se siten nosta verensokeria. Toiselta nimeltä erytritoli tunnetaan karppaajan sokerina.

Lucuma

Lucuma hedelmästä jauhettua jauhetta voidaan käyttää myös makeuttajana. Se sisältää beetakaroteenia ja rautaa ja on maultaan pehmeän, kermaisen makea. Lucuma toimii erityisesti jäätelöissä makeuttajana, mutta se soveltuu myös puuroihin, smoothien sekaan, raakasuklaan valmistukseen ja leivontaan.

Näiden lisäksi luonnollisia makeuttajia on mm. stevia, riisisiirappi, vaahterasiirappi.

Loppuun vielä vinkkinä, että ceylonkaneli hillitsee makeannälkää. Ceylonkaneli on hyvin antioksidanttirikas kaneli eikä sisällä kumariinia kuten kaupan halvat kanelit sisältävät (tämä on haitallista maksalle). Ceylonkanelissa on runsaasti folaattia, betaiinia ja K-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja mangaania ja rautaa. Ceylonkaneli parantaa myös verenkiertoa ja säätelee verensokeria tehokkaasti, ehkäisten mm. makean himoa. Hillitäksesi makeanhimoa ripottele kanelia vaikka aamupuuroosi, teen tai smoothien sekaan!

Terveelliset Herkut

4 vastausta artikkeliin “Luonnolliset makeuttajat valkoisen sokerin tilalle”

  1. Lucuman nimeen liputetaan täälläkin 🙂 Mainio postaus, ja tuli ihan pari uuttakin nimeä sinne joita alan heti testailemaan 🙂

    • Jep, lucuma toimii! Onneksi markkinoille on tullut vaihtoehtoja valkoisen sokerin tilalle!

  2. Hei, hyvä postaus, mutta yksi pieni huomio: sokeri itsessäänhän ON ravintoaine, hiilihydraatti. Periaatteessa se on energiaa juuri siinä muodossa, jossa elimistö sitä parhaiten hyödyntää, sokereiksihan suurin osa elimistön hyödyntämästä energiasta pilkotaan. Se ei toki tarkoita, että puhtaan sokerin liikakäyttö olisi terveellistä, sillä muita energiaravintoaineita, proteiineja ja rasvoja, se ei tosiaan sisällä, kuten ei kivennäisaineita ja vitamiinejakaan. Ei se sokeri itsessään ravintoaineena ole siis mikään myrkky numero yksi tai siinä mielessä sisällä ”turhia” kaloreita, vaan pointti on nimenomaan ravinnosta saatavan puhtaan sokerin määrässä. Kohtuus kaikessa siis, niin sokerin kuin muidenkin kohdalla. 🙂

  3. Moikka! Raakasuklaan tekoon liittyen, kuinka saisin hunajan sekoittumaan/sulamaan kookosöljyn joukkoon kunnolla? Olen yrittänyt jo pientä vesitilkkaa kuumaa vettä hunajan sekaan jonka jälkeen laitan kookosöljyn joukkoon ja olen yrittänyt myös kuumentaa kookosöljyn ja hunajan erikseen ja sitten sekottaa mutta hunaja ei vaan ota sulaakseen muiden ainesten joukkoon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 8
Tykkää jutusta