Maailman parhaat piparit! (gluteeniton, ilman valkoista sokeria, vegaani) ks. huippuresepti!

On joulussa tuoksua, lämpöä taikaa, on joulussa hitunen mennyttä aikaa. -Tuntematon-

Minkä tuoksun liittäisit jouluun? Joulukuusi, hyasintit, piparit.. Tuoksuherkällä kaksi ensimmäistä ovat jo varmasti liikaa, mutta kaltaiselleni jouluintoilialle, ei suinkaan..vaan kaikki nämä KUULUVAT ehdottomasti jouluun. Lapsen myötä myös joulu ja muut juhlapyhät ja perinteet ovat tulleet tärkeämmiksi. En niinkään pidä niihin liittyvästi kulutushysteriasta, vaan siitä fiiliksestä, tunteesta, muistoista.

Oma lapsi on jo useamman kuukauden kysynyt koska leivottaisiin pipareita ja viimein viime viikonloppuna pääsimme harjoittelemaan ensimmäisellä erällä. Ostin lapselle kaupasta valmista taikinaa, sillä mielessä oli että haluan ehdottomasti saada aikaiseksi mahdollisimman lähelle tuota ns. oikeaa piparitaikinaa olevan reseptin, koostumuksen ja maun. Jokunen säätö myöhemmin minulla on tarjota sinulle ainakin omasta mielestäni erittäin onnistunut resepti! Jotain siitä kertonee se, että nuo ensimmäiset piparit mitä lapsen kanssa leivoimme on vielä yli puolet syömättä..ja nämä taas hupenivat kerta heitolla!

Piparitaikinassa käytettävän siirapin korvasin kookossiirapilla, tiedän että sitä on hieman hankala löytää tavallisen ruokakaupan valikoimista, omani olen saanut nu3 verkkokaupasta. Jos et millään löydä kookossiirappia, kokeilisin tilalle esim. tummaa agave-siirappia, maku ja tumma väri on aika lähellä kookossiirappia (voi kuumua helpommin paistettaessa, joten ole tarkkana ettet polta pipareita). Sekaan laitoin myös psylliumia saadakseni pipareihin enemmän kuituja, psyllium on jänonratamon kuivattua siemenkuorta ja se sisältää runsaasti liukoista ravintokuitua mikä on hyväksi vatsantoiminnalle. Psylliumin voit halutessasi jättää pois reseptistä.

20151115_194138

20151115_193701

20151115_193123

Piparit, n. 1,5 pellillistä

  • 0,5 dl kookossokeria
  • 0,5 dl kookossiirappia
  • 1 dl kookosöljyä
  • 1,5 tl piparimaustetta TAI 0,5 tl pomeranssinkuorta, 0,5 tl inkivääriä, 0,5 tl neilikkaa
  • 1 tl ceylonkanelia
  • 2 dl riisijauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • (2 rkl psyliumkuitujauhoja)
  • 1 tl ruokasoodaa
  • leipomiseen; riisijauhoja

Keitä kattilassa kookossokeri, siirappi, kookosöljy sekä mausteet. Jäähdytä seosta hieman ennen jauhoihin sekoittamista. Sekoita jauhot ja lisää siirappiseos, sekoita taikina hyvin ja nosta se hetkeksi kylmään jähmettymään.

Käytä leipomiseen riisijauhoja, kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa siitä kuvioita piparimuotilla. Käytä taikinaa tarvittaessa aina hetki kylmässä jos se pehmenee liikaa ja on hankala käsitellä. Huom. taikina on hieman pehmeämpää ja mureampaa kuin ns. tavallinen piparitaikina, joten käsittele sitä hieman varovaissemmin. Älä lisää liikaa jauhoja leipomisen yhteydessä, jotta taikinasta ja pipareista ei tule liian kovaa.

Paista piparit n. 200 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 6-7minuuttia. Piparit ovat pehmeitä vielä kun otat ne uunista, mutta ne kovettuvat kun annat niiden jäähtyä kunnolla.

 

Terveelliset Herkut

17 vastausta artikkeliin “Maailman parhaat piparit! (gluteeniton, ilman valkoista sokeria, vegaani) ks. huippuresepti!”

  1. Voisikohan maissijauhon korvata jollain? Mietin kaura-, kookos- tai mantelijauhoja, kävisiköhän niistä joku 🙂

  2. Kyllä varmaankin, kookosjauhot on aika höttöisiä, että kokeilisin ehkä ensimmäisenä kaura- tai mantelijauhoja. 🙂

  3. Hahaa vai hei tarkoitettiinko tässä sellaista maizena-maissijauhoa? Mulla jotenkin oli mielessä heti sellainen keltainen maissijauho 😀 kun tuossa äsken mietin sen korvaamista.

    • Tarkoitin ihan maissijauhoja 🙂 Maizena maissitärkkelys sopii paremmin suurustamiseen tms.

    • Mulla on tänään kaikki termit näköjään hakusessa… Niin tietysti, eihän ne ole jauhoja vaan tärkkelystä. Kokeilen varmaankin siis kaurajauhoilla. Kiitos reseptistä! 🙂

    • Spelttijauhoja voisi kokeilla myös (niissä gluteenia, mutta jos ei se haittaa) spelttijauhoina käyttäisin ihan hienoksi jauhettuja (en karkeita) ja sekoittaisin vielä sekaan jotain toista jauhoa esim. maissi-manteli- tai riisijauhoja koska ne mielestäni voivat hieman maistua läpi. Tykkään kyllä käyttää spelttiäkin, mutta enemmän suolaisissa leivonnaisissa.

  4. Testattu on, kiitos mainiosta reseptistä! Herkullisia, ”aidosta meneviä” tuli, aiettä 😛 kookossiirapin tilalla käytin tummaa agavea ja maissijauhojen sijaan kaapista löytyi mantelijauhoja. Hyvin siis pelasi näilläkin. Yhtä tummia kuin normipipareista näistä ei tullut, eikä haittaa yhtään(normipipareissakin itse tykkään ”raaemmista”). En tiedä kuinka paljon omat aineet tai uuni vaikuttivat, mutta 6-7 min jälkeen eivät vaikuttaneet vielä valmiilta? Pidin siis varmasti reippaasti yli 10 min, tosin en tiedä kuinka kauan olisi pitänyt pitää että olisi esim. ruskistuneet enemmän. Mutta hyviä tuli näinkin, taidanpa jouluksi pyöräyttää uuden satsin! 🙂

    • Kiitos kommentista! Kiva kuulla että pidit reseptistä ja tumma agavesiirappi ja mantelijauhot toimivat myös hyvin reseptissä! Tumma agave ei tosiaan taida vaikuttaa väriin niin paljon kuin kookossiirappi, mutta makuhan se on pääasia! Pipareiden paistoaikaan vaikuttaa toki pipareiden koko, paksuus ja uuni! Omani ovat aika pienillä muoteilla tehtyjä ja mahdollisimman ohuita joten paistoaika ehkä siksi vähän lyhyempi. Ihanaa joulun odotusta sinne, täällä myös tarkoitus tehdä pian uusi piparisatsi!! 🙂

  5. Oli pakko tulla sanoo, että tuli ihan huippu hyviä!!

    Itse korvasin kookossiirapin normi agavella, eikä vaikuttanut väriin/makuun juurikaan.
    Ainoa vaan, että eka satsi sai hieman liikaa väriä, hups.

    KIITOS tästä respetistä!!

    Pidemmän aikaa etsinyt toimivaa terveellistä piparirespetiä. Toimivalla tarkoitan sitä, että sitä pystyy kaulitsemaan ja käyttämään piparimuotteja. Edelliset terveyspiparit olleet epämuodostuneita….

  6. Voisikohan osan kookossokerista korvata eritrytolilla? Kiitos huipusta blogista! 🙂

    • Kookossokerin tilalle erytritoli voisi sopia, mutta siippia taikina mielestäni kyllä tarvitsee.

  7. Kun en itse tykkää kookoksen mausta, millä voisi korvata.. ymmärsin jo että kookos-siirapin agavella, kookos-sokerin tilalle eryritolia, mutta entäs kookosöljyn tilalle? ja voiko sokerina käyttää intiaanisokeria.. noista makeutusaineistakin niin paljon puhutaan..

    • En ole kokeillut tehdä tätä reseptiä muilla öljyillä, että en osaa varmasti sanoa miten taikina käyttäytyy jos tilalla on jotain muuta öljyä. Jos innostut kokeilemaan niin laita ihmeessa palautetta miten toimii! Jos kyseessä on pelkästään kookoksen maku, oletko kokeillut neutraalin makuista kookosöljyä? ei maistu siis yhtään miltään, löytyy mm. Urtekramilta. Ole myös varovainen paistoajan kanssa ettei piparit pala jos käytät agavea, tahtoo kuumua tosi nopeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta