Hyödynnä hävikki: Rosollista valmistetut punajuurifalafelit ja minttu-valkosipulijogurttikastike

20151226_141205

20151226_141327

Jouluruokia tulee joka vuosi valmistettua enemmän kuin niitä jaksaa syödä. Tänä jouluna ruokaa oli aivan valtavat määrät  kun aattona meitä oli syömässä peräti 16 henkeä, lisäksi jouluruokaa tehtiin sen verran runsaasti että sitä riitti myöskin isolle porukalle joulupäiväksi. Onneksi saimme varastoitua ruokia lasitetulla terassilla suurissa kannellisissa muovilaatikoissa sillä jääkaappiin niistä mahtui vain murto-osa.

Jouluruokia heitetään joka vuosi melkoiset määrät roskiin mikä on todella sääli! Safkatutka uutisoi taannoin että pelkästään Suomessa heitetään ruokaa 500 miljoonan euron arvosta roskiin joka vuosi. Määrällisesti tämä tarkoittaa 120-160 mijoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, joka taas vastaa 100 000 auton ilmastovaikutusta. Aion itse ainakin panostaa ensi vuonna tarkemmin siihen mitä kaupasta hankin ja miten mahdollisen hävikin voisin paremmin hyödyntää.

Mutta koska en itsekään jaksa syödä montaa päivää samoja ruokia (aatto ja joulupäivä riittivät jouluruokien osalta omalla kohdallani varsin hyvin!) eilen Tapaninpäivänä valmistin joulupöydästä jääneistä graavi- ja kylmäsavulohista lohi-parsakaalipastaa. Kuullotin valkosipulia ja sipulia pannulla öljyssä ja lisäsin sekaan pieneksi pilkotut lohet. Samaan aikaan kattilassa kypsyivät nopeasti (kvinoa)pasta ja parsakaali jotka lisäsin lopuksi pannulle lohien sekaan, nopea pyöräytys ja päälle vielä tilliä, todella hyvää.

Laatikot onneksi menivät kaikki samoin kuin muutkin salaatit. Kalkkunaa jäi hieman mutta se maistuu salaatin kera. Ainoastaan ylijääneen rosollin kohdalla mietin mitä tästä voisi tehdä kun sellaisenaan sitä ei enää tehnyt mieli syödä. Onneksi äitini keksi että siitä voisi hyvin kokeilla valmistaa punajuurifalafeleja ja hyvä että tuli kokeiltua! Sekaan laitoin sitovaksi aineeksi vain kananmunaa ja pari lusikallista riisijauhoja, jos haluat kokonaan vegaanin version voi kananmunan tilalla käyttää esimerkiksi kikherneitä, riisijauhojen tilalle sopivat myös kaurajauhot tai esimerkiksi korppujauhot. Rosollin sekaan laitoin lisää sipulia ja valkosipulia sekä pippuria ja yrttejä.

20151226_141235

20151226_141411

Punajuurifalafelit rosollista

 • n. 0,5 litraa rosollia
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • ripaus mustapippuria
 • (ripaus suolaa)
 • n. 1 dl hienonnettuja yrttejä: esim. minttua, persiljaa tai basillikaa (tai 2 tl kuivattuja)
 • 1 kananmuna (tai 1 dl kikherneitä)
 • 3 rkl riisijauhoja
 • (pinnalle lisäksi riisijauhoja)
 • paistamiseen oliiviöljyä

Minttu-valkosipuli jogurttikastike

 • 2 dl kreikkalaistajogurttia (tai esim. kaurafraichea)
 • n. 1 dl tuoretta hienonnettua minttua
 • 2 valkosipulin kynttä
 • ripaus suolaa
 • ripaus valkopippuria

HIenonna rosolli survimella tai tehosekoittimella, mutta jätä se hieman rouheiseksi. Lisää sekaan hienonnettut sipulit, yrtit, kanamuna ja riisijauho. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia palloja ja pyöritele ne vielä riisijauhoissa. Paista pyörykät paistinpannulla oliiviöljyssä, käännellen jotta ne kypsyvät joka puolelta tasaisesti. Tarjoa salaatin ja minttu-valkosipulijogurttikastikkeen kera.

Terveelliset Herkut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta