Ihana parsakausi on täällä / sen kunniaksi pähkinäinen kanttarelli-parsapiirakka (gluteeniton)

Parsakausi on parhaimmillaan! En vielä kymmenen vuotta sitten pitänyt juurikaan mistään keitetyistä kasviksista, kyllä niitä söin jos tarjolla sattui olemaan, mutta että ihan vapaaehtoisesti olisin keitellyt kasviksia ja laittanut niitä vieläpä piirakkaan saati lounas- tai päivällisruoaksi ei kyllä tullut kysymykseenkään. Söin siis yleensä aina tuoreita kasviksia, salaatteja (paksusti salaatinkastikkeella peitettynä). Mitä ihmettä sitten on muuttunut? Toki ruokavalion puhdistumisen myötä perus simppelit maut ovat alkaneet maistua paremmalta, kyllä mutta omalla kohdalla selkeästi pakastevihanneksista siirtyminen hevi-osaston tuoreisiin kasviksiin, juureksiin ja hedelmiin on ollut sitäkin merkittävämpää. En rehellisesti kyllä ole vieläkään löytänyt pakastealtaista sellaisia juures-kasvissekoituksia mitkä oikeasti maistuisivat niin hyvälle kuin tuoreesta tehty.

Käytin pakastekasviksia, koska pidin kasvisten valmistelua työläämpänä, vaikka todellisuudessa se on varsin nopeasti tehty. Itseasiassa tuoreet kasvikset ovat todellista pikaruokaa, niiden valmistamiseen ei todellakaan mene kauaa aikaa!

Tuore tankoparsa on todella herkullista, päälle liraus öljyä, suolaa ja valkosipulia ja kylkeen kalaa/kanaa/lihaa, ihan parasta! Parsat kuoritaan kuorimaveitsellä ja ne keitetään suolalla maustetussa vedessä kukinnot ylöspäin (jätän kukinnot aina vedenpinnan yläpuolelle). Keittoaika on varsin lyhyt, 3-5 minuuttia riippuen parsojen paksuudesta, parsa kannattaa jättää suutuntumaltaan napakaksi, jotta se ei pääse vettymään liikaa.

Parsa muuten auttaa turvotukseen, sillä se auttaa elimistöä pääsemään eroon ylimääräisistä nesteistä sekä suoloista. Lisäksi se sisältää runsaasti kuitua, folaattia, A-, C-, E- ja K-vitamiinia.

20150411_1149141

20160408_172512 20160408_172532

Parsat ovat ihania myös piirakassa. Minulla oli vielä pakkasessa viime syksyisiä kanttarelleja, joten nämä kaksi toimivat varsin hyvin yhdessä maukkaassa piirakassa, jonka pohjakin on gluteeniton.

Gluteeniton piirakkapohja:

  • 6g kuivahiivaa
  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1dl kauraleseitä
  • 2 dl kaurajauhoja

Sekoita ainekset ja painele seos piirakkavuokaan (halk. n. 30 cm). Esipaista pohjaa uunissa 220 asteessa n. 10 minuuttia

Kanttarelli-parsapiirakkatäyte

  • n. litra kanttarelleja (jos käytät säilykkeitä n. 3-4 dl)
  • 1 sipuli
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • ripaus suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 1 dl parapähkinää pieneksi pilkottuna
  • 1 prk Oatly kaurafraiche
  • 1 muna
  • tankoparsaa n. 250g
  • tilkka öljyä paistamiseen
  • pinnalle n. 1 dl juustoraastetta ja 1 dl kirsikkatomaatteja

Pilko ja kuullota kanttarellit, pähkinät ja sipuli paistinpannulla, käytä paistamiseen tilkka öljyä. Kaada seos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Sekoita kaurakerma ja kananmuna astiassa, lisää sekaan suola, pippuri ja timjami ja kaada seos kanttarellitäytteen päälle. Kuori parsat ja asettele ne piirakkavuokaan. Raasta pinnalle juustoraastetta. Paista 180 asteessa n. 25-30 minuuttia.

Terveelliset Herkut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta