Maukas mansikka-chiakakku äidille (gluteeniton, sokeriton, vegaani)

20160501_08214620160501_082224

Täytekakkujen ja raakakakkujen sijaan tekaisin äitienpäivää ajatellen uunissa paistetun gluteenittoman ja vegaaneille soveltuvan mansikkaisen chia-kakun jonka maku on varsin pehmeä ja täyteläinen. Pehmeän kuohkean koostumuksen tähän kakkuun tuovat liotetut chian-siemenet jotka toimivat samalla kananmunan korvikkeena. Chia jaksaa hämmästyttää minua toistuvasti sen monipuolisen käyttötapansa ansiosta. Onhan nämä pikkuruiset siemenet myös varsin ravinteikkaita

Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonks siemenet ovat hyvin ravintorikkaita. Chia sisältää mm. 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali, 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi, 8 kertaa enemmän fosforia ja 6 kertaan enemmän kalsiumia kuin täysmaito, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut, 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet, 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen. (Lähde: Vitamiinisuositukset)

Mansikka-chiakakku

  • 3 rkl chiansiemeniä
  • 10 rkl vettä
  • 1 dl kookosmaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 2 dl kookossokeria
  • 1 dl kookosöljyä sulana
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram, yleisleivontajauhemix)
  • 1-2 dl mansikoita

Sekoita chiansiemenet veteen ja anna turvota n. 15 minuuttia. Lisää maito ja makeutus sekoita tehosekoittimella sileäksi. Sulata kookosöljy ja lisää sekaan yhdessä jauhoseoksen kera. Kääntele lopuksi mansikat sekaan varoen. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (18cm) ja paista kiertoilmauunissa 175 35-40 min. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen irtopohjavuoasta.

20160501_082142

 

Onnea kaikki äidit! Erityisen rakkaat terveiset omalle äidilleni, olet paras!

20160329_132823

Terveelliset Herkut

2 vastausta artikkeliin “Maukas mansikka-chiakakku äidille (gluteeniton, sokeriton, vegaani)”

  1. Hmm, chiansiemenet kakun raaka-aineena kuulostaa todella mielenkiintoisalta. En olekaan tajunnut käyttää noita ennen leivonnaisiin. Miten noi oikein käyttäytyy nesteen kanssa, kun eikös noi imaise todella paljon omaan kokoonsa verrattuna? Noh, ei kai auta kuin kokeilla! :^)

    • Chiansiemenet liotetaan tässä ohjeessa veteen ennen käyttöä. Niistä tulee hyvä geeli, jonka vielä jauhan hienoksi tehosekoittimessa, toimivat siis kananmunan korvikkeena oikein hyvin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta