Raparperi-mansikka-päärynäpaistos (glueeniton, sokeriton, vegaani)

20160603_173343 20160603_173349

Raparperiaika on jatkunut jo hyvän aikaa kiitos lämpimän alkukesän. Raparperia kannattaakin nyt syödä ja säiliöä tulevan talven varalle sillä sillä on monia terveysvaikutuksia! Raparperi sisältää runsaasti C-, A- ja K-vitamiinia, kaliumia ja kalsiumia. Jos kärsit niveltulehduksista tai kihdistä raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa niiden oireita.

Oksaalihapon sanotaan sitovan itseensä myös kalsiumia ja suositusten mukaan raparperin kera tulisi nauttia aina maitotaloustuotteita. Itse en ole kokenut että yksittäiset käyttökerrat vaatisivat maitotuotteita raparperin yhteyteen, mutta jokainen tehkööt omat valintansa tämän asian suhteen. Lueskellessani artikkeleita raparperin ja kalsiumin yhdistelmästä törmäsin tähän HS:n artikkeeliin, jossa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari sanoo myös että käytännössä raparperia syödään niin vähän että oksaalihapolla on tuskin haittavaikutuksia vaikka maitotaloustuotteita ei nautittaisikaan raparperin syönnin yhteydessä.

Raparperi on varsin kirpakka ja laittaa suupielet kyllä ainakin omalla kohdallani irvistykseen jos seassa ei ole jotain makeaa balanssoimassa karvautta. Sokerilla makeutta toki saisi, mutta koska haussa on terveellisempi vaihtoehto niin mansikat ja makeat päärynät taittoivat loistavasti kirpeyttä! Makeutta lisäsin vielä hieman koivusokerista, eli xylitolista. Keitetty päärynä-raparperi-mansikka seos muuten toimii aivan hyvin sellaisenaankin vaikka puuron päällä! Kauratäytteen jätin aika maltilliseen määrään, joten jos kaipaat paksua kaurakuorta suosittelen tuplaamaan kauratäytteen määrät.

Mansikka-raparperi-päärynätäyte

  • 1l pilkottua raparperia
  • 7 dl mansikoita
  • 2 päärynää
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljajauhetta (Urtekram)
  • 1 dl koivusokeria

Kauratäyte:

  • 7 medjoul-taatelia (kivet poistettuna)
  • 3,5 dl kaurahiutaleita
  • n. 2 dl vettä
  • 1 tl vaniljajauhetta

Kuori ja pilko raparperit. Lisää kattilaan raparperit, mansikat, kuoritut ja pilkotut päärynät sekä vesi. Kiehauta kunnes raparperit alkavat pehmitä. Lisää sekaan vaniljajauhe ja koivusokeri sekä perunajauhot.

Kaada seos vuoan pohjalle ja valmista kauratäyte. Nostele kauratäytettä lusikalla mansikka-rapaperi-päärynäseoksen päälle ja paista 200 asteisessa kiertoilmauunissa n. 20 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoile vaahdotetun kookos- tai soijakerman kera.

Terveelliset Herkut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta