Paahdetut omenat ja paprikat savukalasalaattipedillä, puolukkasitrunaavinegretti-kastikkeella

20160906_172245

Kaupallinen yhteistyö: Kauppapuutarhaliitto / Puhtaastikotimainen

Ei varmasti löydy kotitaloutta jossa ei ainakin silloin tällöin kasvislokerosta löydy tomaattia, kurkkua ja salaattia. Nuo perusaineikset ovat oman jääkaappini ns. perustuotteita joita sieltä löytyy aina. Salaatin syöminen ja runsas kasvistenkäyttö on itseasiassa itselle iskostettu jo lapsuuden kodissa. Yhteisillä lounailla ja päivällisillä muistan aina olleen pöydässä jotain kasviksia tuoreina tai kypsennettyinä. Myös mummolassa kasvisten viljely sekä luonnon antimien hyödyntäminen on aina kuulunut osaksi ravintoa; kasvimaalla on viljelty perunaa, juureksia, yrttejä ja salaatteja, metstästä on kerätty paljon marjoja ja sieniä, järvestä kalastettu ympäri vuoden ja tämä tapa on jatkunut sukupolvelta toiselle. Sitä samaa ruoan arvostamista ja kotimaisten kasvisten monipuolista tuntemusta yritän myös opettaa omalle lapselle ja on se aivan ihanaa huomata kuinka paljon hän pitää niistä, toivottavasti nämä tavat säilyvät myös hänellä läpi elämän. Lounaalla ja päivällisellä on aina tarjolla kasviksia, lisäksi juureksia voi narskutella vaikka väli- tai iltapalaksi.

20160906_163651

Kotimaiset kasvikset ry:n Sirkkalehtimerkki on kotimaisten vihannesten, marjojen, hedelmien, kukkien, ruokaperunan ja taimistotuotteiden merkki. Sen tunnistavat lähes kaikki suomalaiset, 98 prosenttia meistä. Arvostan suuresti kotimaisia viljelijöitä ja valitsen aina mielelläni kotimaisia tuotteita. Valikoima on koko ajan monipuolistunut ja jo pelkästään salaattilajikkeita on tullut viime vuosina runsaasti lisää, kokeile rohkeasti eri salaattilajikkeita, niillä saat hienoja vivahde-eroja sekä erilaista koostumusta lautaselle. Kotimaassa tuotetut tuotteet tulevat läheltä, sillä kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja ennen kaikkea valitsemalla kotimaisia tuotteita ostopäätöksilläsi vaikutat suoraan myös työllisyyteen. On aika merkittävää, että jos meistä jokainen pystyisi käyttämään vain 10 euroa kuukaudessa enemmän kotimaisiin tuotteisiin, toisi tämä meille 10 000 vuosityöpaikkaa (Suomalaisen työn liitto)

20160906_163706

Itse tykkään runsaista salaateista joissa on erilaisia koostumuksia ja runsaasti makua. Uunissa paahdettuina paprikoista tulee pehmeitä ja makeita, koska pidän myös siitä että salaatissa saa olla mukana makeutta lisäsin tähän salaattiin uunissa paahdettuna omenalohkoja, myös ne muuttuvat entistä makeammiksi ja liika kirpeys katoaa. Salaatinkastikkeena on puolukkasitrunaavinegrette.

Savukalasalaatti:

  • 1 puntti salaattia tai sekoita eri lajikkeita (esim. tammenlehti, lollorosso, romainesalaattia)
  • 3 tomaattia
  • 1/2 kurkku
  • 3 vartta kevätsipulia, tai 1 sipuli
  • 1 dl tuoretta tilliä pieneksi hienonnettuna
  • 1-2 paprikaa
  • 3-4 omenaa
  • n. 150 g. savukalaa (esim. lohta, taimenta tai siikaa)
  • n. 0,5 puolukoita

Puolukka-sitrunaavinegrette:

  • n. 1 dl puolukoita
  • 1 tl sitruunan kuorta raastettuna
  • n. 3 rkl sitruunan mehua
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Pilko paprikat reilun kokoisiksi lohkoiksi ja poista niistä siemenet ja siemenkodat. Pilko omenat ja poista niistä siemenet ja siemenkodat. Asettele lohkot uunipellille leivinpaperin päälle (paprikoissa kuoripuoli ylöspäin). Paahda 200 asteisessa uunissa n. 15- 20 minuuttia, kunnes paprikoiden kuoreen muodostuu pieniä tummia pilkkuja. Nosta lohkot uunista ja irrota paprikoista kuoret, niiden pitäisi irrota helposti käsin.

Pilko salaattiainekset laakean kulhoon ja valmista Puolukka-sitruunavinegrette sekoittamalla ainekset tehosekoittimessa. Ripottele vinegrette salaatin pinnalle.

20160906_164736

20160906_17074720160906_17085020160906_17224120160906_17234720160906_172307

Tallenna

Terveelliset Herkut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta