Mustikka-mustapapu-suklaabrownie (gluteeniton, vegaani)

20161017_14282120161017_142951

Sain jokunen aika sitten käsiini uuden Vegeä – liikkujan kasvisruokaa -kirjan ja mielenkiinnolla lähdin tutustumaan minkälaisia reseptejä kirjan kirjoittanut Linda Kovanen on loihtinut. Lindalla on kotitalousopettajan, ravintovalmentajan ja liikunta-alan koulutus. Kirjassa on hyvin huomioitu myös teoriassa mitä kasvisruokavaliossa kannattaa ottaa huomioon niin kestävyysliikkujan, kiinteytyjän saati lihasmassan kasvattajan näkökulmasta. Ravitsemuksellista tietoa löytyy myös suojaravinteista, proteiininsaannin turvaamisesta sekä hyvistä hiilihydraattien lähteistä. Kirjassa on myös tietoa miten ruokailuja kannattaa ajoittaa harjoituspäivinä.

Ruokaohjeita kirjasta löytyy 90 kappaletta ja seassa on niin aamupaloja, väli- ja iltapalaohjeita, pääruokia, purtavia ja tietysti ne mitkä itse selasin heti ensimmäisenä hyvää tekeviä herkkuja! Kirjassa on siis täysin vegaaneja reseptejä, mutta useassa reseptissä on käytetty myös maitotuotteita, heraproteiinia ja/tai kananmunia, kirja sopii siis ainakin omasta mielestäni erinomaisesti sekasyöjille jotka hakevat enemmän vaihtoehtoja kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Halusin jakaa kanssanne yhden kirjasta löytyvän reseptin ja onnistuin jopa noudattamaan sitä kirjaimellisesti, mikä omalla kohdallani on usein vaikeaa, jos joudun testaamaan muiden reseptejä. No okei, myönnetään, yhden pikku poikkeuksen tein alkuperäiseen ohjeeseen ja se oli browniekakun pinnalle lisätty raakasuklaa kuorrute. Suonette anteeksi 🙂 Kakun tekaisin myöskin leipävuokaan, vaikka alkuperäisessä ohjeessa käytettiin pyöreää vuokaa, mutta tykkäsin jotenkin kakun leikattavuudesta näin enemmän. Oletko muuten testaillut mustapapuja leivonnaisten, eritoten kakkujen seassa? ne tekevät lopputuloksesta ihanan mehevän, eikä todellakaan uskoisi syövänsä mitään terveellistä 🙂

Eli tässä mustikka-mustapapubrowniekakun ohje, vegaani ja täysin gluteeniton

  • 1 kypsä banaani
  • 1 dl kaakaojauhetta (itse käytin raakakaakaojauhetta)
  • 1/2 tlk (85 g) mustapapuja valutettuna
  • 2,5 dl kasvismaitoa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 2 tl vanilja-aromia (itse käytin 1 tl aitoa vaniljajauhetta, Urtekram)
  • 0,75 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 dl kookosjauhoja
  • 0,5 dl kaurajauhoja
  • 2 rkl pellavasiemenrouhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100g mustikoita

2 rkl maapähkinävoita pinnalle (käytin tämän sijasta n 1 dl kookossokerilla maustettua raakakaakaomassaa sulana kakun pinnalle Foodin)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n vuoka leivinpaperilla (käytin tässä 1,2 l leipävuokaa). Soseuta banaani, kaakaojauhe, mustapavut tehosekoittimessa. Lisää joukkoon maito, sulatettu kookosöljy ja vaniljajauhe.

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää kosteiden aineiden joukkoon ja anna koneen käydä hetki. Sekoita mustikat varoen taikinan sekaan lastalla nostellen ja kaada taikina uunivuokaan.

Koristele pinta maapähkinävoilla. Paista n. 30 minuuttia keskitasolla. Brownien on tarkoitus jäädä kosteaksi sisältä. (Lisäsin lopuksi jäähtyneen kakun pinnalle vesihauteessa sulatetun kaakaomassan).

 

20161017_142802
Vegeä liikujan kasvisruokaa – kirja saatu blogin kautta.

20161017_142050

Tallenna

Terveelliset Herkut

6 vastausta artikkeliin “Mustikka-mustapapu-suklaabrownie (gluteeniton, vegaani)”

  1. Hei.Mun on pakko nyt kysyä että onko tuo vaahterasiirapin määrä oikein 3,4dl ?

    • Hei hyvä kun huomasit, siinä piti olla 3/4 dl, korjasin vielä selvyyden vuoksi 0,75 dl!

  2. Näyttääpäs hyvältä!
    Mustapavut tai pavut ylipäätään toimii kyllä yllättävän hyvin leivonnaisissa vaikkei uskoisi!
    Joskus aiemmin kun olen samantyyppistä mustapapubrownieta tehnyt oli hauska huomata miten sen maku muuttui heti uunista otettua ja sitten päivän-kaksi tekeytyneenä 🙂

    • Tämä on muuten totta! Itse olen tykännyt kovasti tuunailla kikherneitä eri resepteihin, mutta samalla tavalla pavut soveltuvat todella hyvin leivonnaisiin.. ja tuntuvat vain mehevöittävän lopputulosta kun ne saavat ”tekeytyä” muutaman päivän (jos jollakin nämä säilyvät syömättä siihen asti) 😀

  3. Näyttää hyvältä, pakko varmaan kokeilla! Tiedätkö, onko tuo kasvismaito vain vegaanisuuden takia vai vaikuttaako rakenteeseen/makuun suuresti? 🙂

    • Varmaan tässä käytetty juurikin sen takia että resepti olisi täysin vegaani, ei siis pitäisi vaikuttaa mitenkään vaikka käyttäysit tilalla normi maitoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta