Gluteeniton helppo pataleipä!

20161119_123117

20161119_122632

Lueskelin lokakuussa ilmestynyttä Kaneli & Sokeri -leivontalehteä, joka on Maku-lehden toimittama parisen kertaa vuodessa ilmestyvä leipomiseen, raaka-aineisiin ja -välineisiin erikoistunut lehti. Lehden sivuilta bongasin varsin mielenkiintoisen Irlantilaisen soodaleipä-ohjeen, joka on siis gluteeniton pataleipä. Resepti vaikutti niin helpolta ja yksinkertaiselta että sitä oli pakko lähteä kokeilemaan ja koska lopputulos oli varsin onnistunut haluan jakaa reseptin myös teidän kanssa! Piimä tuo leipään kivaa happamuutta ja lopputulos on mielestäni hyvin lähellä ruisleipää, kuoresta tuli myös ihanan rapea ja sisällöstä pehmeä. Tykkäsin kovasti tuoreen avokadon kanssa johon ripottelin päälle hieman suolaa ja mustapippuria! (Olivatkin muuten aivan jättimäisen isoja ja maukkaita avokadoja mitä bongailin taannoin ruokakaupasta!)

Irlantilainen soodaleipä – gluteeniton pannuleipä

 • 5 dl tummaa gluteenitonta sämpyläjauheseosta (esim. Sunnuntai) -> käytin Urtekramin tummaa leivontamixiä
 • 1 1/2 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
 • (1/2 dl kurpitsan ja pellavansiemeniä) -> korvasin kurpitsansiemenet auringonkukansiemenillä
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 3 1/2 dl piimää

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää piimä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Painele leivinpaperi valurautapannulle tai uunivuokaan (halkaisija 26 cm). Muotoile leivästä pannun levyinen kiekko jauhoja apuna käyttäen. Nosta se leivinpaperin päälle pannulle. Tee pintaan veitsellä ristiviilto. Voit mhyös jakaa taikinan kahtia ja paistaa halk.18cm kokoisissa vuoissa. Paista uunin alatasolla 30-40 minuuttia, tai kunnes leipä on kohonnnut ja ruskistunut kauniisti.

20161119_123247

Tallenna

Terveelliset Herkut

5 vastausta artikkeliin “Gluteeniton helppo pataleipä!”

 1. Kuulostaapa hyvälle ja helpolle! 🙂 osaatko sanoa onnistuuko piimää korvata jollain kun itse en maitotuotteita käytä?

 2. hyvän ja helpon kuulonen ohje! 🙂 osaatko sanoa voiko piimää korvata jollain kun itse en maitotuotteita käytä?

  • Piimää voisi mun mielestä lähteä korvaamaan esim. kaurajogurtilla tai -fraichella, voisi olla sellaista riittävän hapanta siihen tarkoitukseen?

 3. Olipa hyvä ja helppo ohje! Laitoin ”väriksi” tummaa kaakaojauhetta niin tuli ”ruislepää”. Harvoja ohjeita jotka pääsee jääkaapin oveen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta