Gluteenittomat joulutortut (vegaani, sokeriton)

20161119_14190020161119_14145820161119_141854

Tätä ruokahaastetta on tullut pyöriteltyä päässä jo pidempään, kuinka *itossa (anteeksi kielenkäyttöni) joulutortuista voi millään tapaa saada tehtyä terveellisempää verisiota. Luovuttaakko vai tarttua kädet kyynärpäitä myöten tähän lähes mahdottomalta tuntuneeseen ruokahaasteeseen?! No mitä veikkaatte? Luovuttaminen ei ensimmäisenä kuulu mun sanavarastoon joten tässä sitä ollaan ja saan jopa esitellä teille varsin edustuskelposen reseptin! Elämässä kaikki on siis mahdollista kun vain luottaa itseensä! Voilá, sen kummmepia alkutekstejä ja höpinöitä tässä ne nyt on:

Täältä löytyy muuten maailman parhaiden gluteenittomien ja veganeiden joulupiparien resepti!

Gluteenittomat vegaanit joulutortut

  • 0,5 dl kookosöljyä sulana (mikäli haluat lopputulokseen vähämmän kookoksen makua, suosittelen lämpimästi käyttämään Urtekramin neutraalin makuista kookosöljyä – ei siis maistu millekään!)
  • 2 dl kookoskermaa / kookosmaitoa -> säilytä kylmässä ja käytä vain jähmettynyt osa
  • 2 dl riisijauhoja
  • 1 rkl psylliumkuitujauhoja*
  • 1 tl ksantaania**
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kaurajauhoja
  • ripaus suolaa
  • (riisijauhoja kaulitsemiseen)
  • (1 muna voiteluun)

Luumutäyte

  • 200 g kuivattuja luumuja
  • n. 2-3 dl vettä
  • 1 rkl chiansiemeniä

Valmista luumutäyte keittämällä luumut pehmeiksi, lisää sekaan jo varhaisessa vaiheessa myös chiansiemenet. Soseuta ja anna täytteen jäähtyä.

Sekoita torttutaikinan täytteet kiinteäksi massaksi (sen suuremmin vaivaamatta) ja kaulitse taikinasta normaaliin tapaan levy, käyttäen apuna riisijauhoja. Leikkaa tortut halutun kokoisiksi ja lisää täyte. Paista 175 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 10-15 minuuttia, kunnes tortut ovat kypsiä. Voit halutessasi voidella tortut kananmunalla jos haluat niihin kullanruskean pinnan.

*Psylliumkuitujauho, on jänönratamon kuivattua siemenkuorta. Se sisältää runsaasti kuituja ja on täysin gluteeniton. Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota kannattaa psylliumia lisätä vaikka smoothien tai jogurtin päälle tuomaan lisää suolistoa hellivää kuitua päivittäiseen ruokavalioon. Leivonnassa psyllium tuo taikinaan lisää kuohkeutta ja sitkoa, jota gluteenittomat jauhot eivät muuten tee.

** Ksantaani tuo psylliumin tapaan gluteenittomiin leivonnaisiin lisää kuohkeutta ja sitkoa.

20161119_141526

Tallenna

Terveelliset Herkut

10 vastausta artikkeliin “Gluteenittomat joulutortut (vegaani, sokeriton)”

  1. Maistuuko tortuissa paljon kookos? Itse en kookoksen mausta välitä, mutta muuten loisto ohje! Millä voisi kookoskerman ja öljyn korvata? 🙂

    • No hieman maistuu toki. Tuossa ylempänä mainitsinkin että kookosöljyn voi korvata myös neutraalin makuisella kookosöljyllä joka ei maistu millekään. Kookoskerman tarkoituksena on tuoda koostumukseen kermaisuutta enkä ole testannut reseptiä muilla vaihtoehdoilla, toki voisi kokeilla esim kaurakermaa tms. en osaa sanoa miten toimii lopputuloksessa!

  2. Hyvä reseptinkirjoittaja aka Tiina,

    minua kiinnostaa tuon edellä jo kysytyn ”puolen kookosöljyn” lisäksi myös se kuinka monta torttua tästä reseptistä syntyi?

    • 10 torttua tuli kyseisellä reseptillä. Tein hieman normaalia pienempiä.

  3. Luuletko että kookosöljyn voisi korvata voisulalla, niin saisi perinteisempää makua? Vegaanisuus ei täällä ole pakko, niin pohdin variaatiota 🙂

  4. Ohjeesi oli iso pettymys. Taikina ei kestänyt käsittelyä ja maku oli suorastaan kauhea. Mm. makeutta taikina vaati mielestäni paljon. Joulutorttu ei tullut mieleenkään makumaailmassa valmista tuotosta maistaessa. Harmi homma.. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta