Terveelliset appelsiinijälkkärit!

Jaffat tulloo!! Lueskelin tässä taannoin ruokatunnila lehdestä että jostain syystä appelsiini ei ole kovinkaan trendikäs tai nuorten mieleen oleva hedelmä. Syillä perusteltiin muun muassa vaikeaa kuorimista ja sotkuista hedelmää. Ei voi olla totta! 😀 Ootko sinä muka törmännyt moiseen väittämään? Appelsiinit ovat tosiaan parhaassa sesongissa ja itse ole pitänyt huolta että niitä tulee syötyä päivittäin! Mun suosikki on puristaa niistä ihan perinteisellä puristimella aamuisin tuoremehua (onnistuu jopa kovassa kiireessä), vaikka kaapista löytyy kyllä oikea mehulinkokin. Kaivelin  tuolta resepti-arkistoista terveellisiä herkkuja joihin appelsiinit sopivat mainiosti 🙂

Vegaanit browniet appelsiiniraakasuklaalla

Ainekset

Märät:

  • 1 kypsä banaani (miel. jo ruskea pilkullinen -> makeampi)
  • 1/2 dl avokado tai oliiviöljyä
  • 2 tl viinietikkaa (käytin omenaviinietikkaa, mutta myös muut käy)
  • 1,5dl vettä
  • 1 tl vaniljaa

Kuivat:

  • 2,5 dl (luomu) vehnäjauhoja (kokeile spelttiä vehnän sijaan)
  • 2dl kookospalmusokeria*
  • 1 dl (raaka)kaakaojauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 0,5 dl kaakaonibsejä** (nämä voi jättää myös pois)
  • 0,5 dl murskattuja pähkinöitä (käytin tässä maapähkinöitä, myös muut käy)
  • ripaus laadukasta suolaa

(Pinnalle appelsiinilla maustettua raakasuklaata)

SUPERHELPPO ja nopea valmistaa! Sekoita märät ainekset sähkövatkaimella. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa ja lisää märkien ainesten joukkoon, sekoita hyvin. Voitele uunivuoka (esim. oliiviöljyllä), tai käytä leivinpaperia (huom. tämä määrä on pienemmälle vuoalle, jos haluat tehdä koko pellillisen tuplaa annos). Paista n. 15-20 min 200c asteisessa uunissa. Kokeile hammastikulla onko browniet kypsiä, jäähdytä ennen leikkaamista.

* Kookospalmusokerin voit korvata myös muilla terveellisillä makeuttajilla, kuten hunajalla.

** Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakapavuista valmistettua rouhetta, löytyy myös nimellä kaakaorouhe. Nämä ovat siis raakakaakaota, eivätkä sisällä mitään sokereita, tai muita ainesosia. Saatavilla mm. hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Sokerittomat bataatti-appelsiini muffinit (vegaani)

20150130_122055

Ainekset

  • 1/2 dl maitoa (tavallista, tai esim. soija-, manteli-, kookos-, riisimaitojuomaa)
  • 1 dl bataattia soseena
  • 2,5 tl vaniljajauhetta
  • 3,5 rkl kookosöljyä / oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl luomu vehnä- tai spelttijauhoja
  • 0,5 rkl ruokasoodaa
  • 0,5 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 rkl kanelia
  • 0,5 dl kookospalmusokeria
  • 1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
  • ripaus suolaa

Pinnalle

  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 0,5 dl ruusuvettä

 

Kuori ja paloittele bataatti ja keitä kypsäksi. Soseuta ja anna jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet: vaniljajauhe, vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe, kaneli, suola ja kookospalmusokeri sekaisin. Sekoita märät aineet toisessa astiassa hyvin sekaisin (maito, bataattisose, kookosöljy, omenaviinietikka, appelsiinin mehu ja kuori), pese appelsiini hyvin ennen raastamista. Yhdistä kuivat ja märät aineet ja sekoita hyvin. Täytä muffinssivuoat, jätä hieman kohoamisvaraa. Paista uunissa 175 asteessa 19-20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä.

Laita kattilaan 0,5 dl ruusuvettä ja raastettu appelsiinin kuori. Keitä muutama minuutti. Kaada seos muffienssien päälle.

Appelsiini-raakasuklaa-maapähkinävoikupit 5kpl

 

  • 1 dl kaakaovoita
  • 0,75 dl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl hunajaa (tai muuta makeutusta, esim. kookospalmusokeria)
  • 4 tl tocoa=riisinlesejauhetta*
  • ripaus laadukasta suolaa
  • puolikas appelsiinin kuori raastettuna
  • 2 rkl appelsiinin mehua

täyte

  • 5 rkl maapähkinävoita**
  • ripaus suolaa

Sulata kaakaovoi hennossa vesihauteessa (varo kuumentamasta yli 42 asteiseksi). Lisää sekaan raakakaakao, makeutus, suola, tocoa ja lopuksi appelsiinin mehu ja raastettu kuori.

Kaada seoksesta puolet viiteen silikoniseen suklaa/ tai muffinssivuokaan. Laita vuoat pakkaseen, kunnes suklaa on jäähtynyt. Ota vuoat pakkasesta ja lisää jokaiseen ruokalusikallinen maapähkinävoita ja ripaus suolaa. Laita vuoat taas hetkeksi pakkaseen, kunnes seos on jähmettynyt. Ota vuoat pakkasesta ja kaada loput raakasuklaasta niiden päälle, pakasta taas hetki. Kun raakasuklaa on jähmettynyt irrota kupit varovasti vuoista ja tarjoile. Säilytä jääkaapissa.

*Toco on maultaan hyvin mieto ja kermainen, sen ansiosta myös suklaasta tulee kermaisempi maultaan. Sisältää runsaasti E- ja B-vitamiineja.

**Kaupoista löytyy sokerittomia maapähkinävoita esimerkiksi Amonalta, Urtekramilta ja Meridianilta, jotka sisältävät vain maapähkinää ja suolaa. Maapähkinävoita on myös helppo valmistaa itse, paahda vain maapähkinät (jotta niiden luontainen öljy irtoaa), lisää tilkka suolaa ja laita blenderiin. Jauha ihan hienoksi tai jätä mukavan rouheiseksi.

Immuunijärjestelmää vahvistava smoothie

Smoothie

  • 1 appelsiini
  • 1 banaani
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 tl ceylon kanelia
  • n. 1,5 kauramaitoa (voit käyttää myös muita maidon korvaajia, kuten riisi-, kookos- tai mantelijuomaa) maitotuotteet turvottavat toisilla limakalvoja, joten älä käytä niitä liikaa flunssan aikana.

Appelsiinista elimistösi saa c-vitamiinia, suosittelen nauttimaan sitä jo ennaltaehkäisevästi, mutta jos flunssa on jo päällä on useiden tutkimusten runsas c-vitamiinin nauttiminen flunssan aikana lyhentää flunssan kestoa oleellisesti.

Banaanista elimistösi saa paitsi pitkäkestoista energiaa, sen on todettu auttavan myös masennukseen, PMS-oireisiin, anemiaan, verenpaineeseen, ummetukseen, närästykseen ja hermostuneisuuteen.

Inkivääri sisältää mm. kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoja joiden on todettu vähentävän kipua ja tulehdusta. Inkivääri parantaa verenkiertoa, poistaa nestettä ja turvotusta. Sen on sanottu tuovan apua myös allergia ja astmapotilaille, sillä se irrootaa keuhoista limaa. Inkivääristä on myös apua reumapotilaille, sillä se auttaa notkistamaan niveliä.

Ceylonkaneli on hyvin antioksidanttirikas kaneli eikä sisällä kumariinia kuten kaupan halvat kanelit sisältävät (tämä on haitallista maksalle). Ceylonkanelissa on runsaasti folaattia, betaiinia ja K-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja mangaania ja rautaa. Ceylonkaneli parantaa myös verenkiertoa ja säätelee verensokeria tehokkaasti, ehkäisten mm. makean himoa.

Muita c-vitamiinin lähteitä

Camucamu, Amlamarja, chian-siemenet, kotimaiset marjat, goji

Muista myös riittävä D-vitamiinin saanti, hunaja ja nokkonen, pakuri, valkosipuli auttavat myös ennaltaehkäisevästi flunssan torjuntaan.

Terveelliset Herkut

4 vastausta artikkeliin “Terveelliset appelsiinijälkkärit!”

  1. Kyl mä allekirjoitan ton! Musta appelsiini on ihan hyvää, mutta en vaan jaksa sitä kuorimista ja sormet on ihan mehussa ja äh. 🙂

    • Joo silloin jos se kuori on oikei tiukassa niin on aika työläs ja sotkuinen kuoria, ne sellaiset appelsiinit tuntuu olevan myös aika kirpakoita 🙂 Nyt nää sesonin appelsiinit kyllä kun ostaa niin ovat onneksi pehmeäkuorisia ja makeita! (kunhan ei raakoja osta)

  2. Mun täytyy myös tunnustaa, että en juurikaan välitä appelsiineista juurikin niiden kuorimisen hankaluuden ja sotkuisen syömisen vuoksi.

    • Mun mielestä nämä kaupoista tällä hetkellä löytyvät appelsiinit ovat niin pehmeäkuorisia että lähtee helposti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 5
Tykkää jutusta