Gluteeniton täytekakku ilman valkoista sokeria?!

Moni muukin varmaan tämän kevään juhlia järjestäessään raapii päätään saman ongelman äärellä mitä itse – miten valmistaa terveellisempi täytekakkupohja? Mun vaatimuksena oli gluteeniton kakkupohja ilman valkoista sokeria. Omista resepti-arkistoistani löytyy mm. tämä vegaani täytekakkupohja (gluteeniton) tai tämä täyteläinen jauhoton suklaakakku (joka toimii myös täytekakkupohjana). Päädyin kuitenkin selailemaan netistä reseptejä ja löysin K-ruoka sivuilta löytyvään gluteenittomaan kakkupohja-reseptiin. Tämä vaikutti muuten olevan ok, mutta valkoisen sokerin halusin korvata vielä terveellisemmällä vaihtoehdolla. Päädyin käyttämään tilalla kookospalmusokeria ja vähensin vielä sokerin määrää mitä oli alkuperäisessä ohjeessa. Kookospalmusokeri on väriltään aika ruskeaa, maultaan paahteista ja hieman kinuskista joten se tekee pohjasta myös hieman tummemman, mutta ei haitannut minua eikä kaiketi muitakaan kakun syöjiä! Ja kananmunat vaahtouvat samalla tavalla kookospalmusokerin kanssa kuin normi sokerinkin!

Kakku sai todella paljon kiitosta pojan synttärijuhlissa. Päälle päädyin laittamaan vohvelipohjan sillä Minionsit ovat pojan tämän hetken suosikkihahmoja. Ei ole tullut näitä koskaan aiemmin testattua, mutta sinällään aika helppoja käytettäviä, kunhan muistaa laittaa paikoilleen edellisenä päivänä tai vähintään 5 tuntia ennen tarjoilua ja käytettäessä kakkukupua muistaa tarkastaa ettei kakkukupuun kerry kosteutta joka tahrii helposti kuvan.

Ja koska en osaa lopettaa väkerrystä vaan tää homma meinaa aina mennä vähän yli niin kakun kylkeen innostuin ostamaan vielä keltaisia nomparelleja ja teeman mukaan valmiita syötäviä Minions-hahmoja, jotka olivat kyllä ihan karmeita (kivikovia, joihin ei varmasti kenenkään hampaat pysty ja maultaankin aivan yöks). Mutta noista kakun päälle löytyneistä Minions kynttilöistä kyllä pidin, aika hauskat eikö? ja vielä sankarin mukaan niitä sattui olemaan juurikin 4 paketissa! Minions vohveli, hahmot ja kynttilät löytyivät Conffetti-myymälästä.

Täytteenä käytin banaania, survottuja mansikoita (makeutettuna koivusokerilla) sekä kakun päällystin soijakermavaahdolla makeutettuna myöskin koivusokerilla ja vaniljalla. Kostuttamiseen käytin tuorepuristettua sitruunanmehua, johon lisäsin sekaan vettä ja ripauksen kookossokeria. Jos kakusta haluaisi tehdä 3 kerroksisen tekisin ohjeen vielä 1,5 kertaisena, eli 6 kananmunalla. Nyt tämä tehty 4 munalla ja sain pohjan leikattua kahteen osaan. Valmistin kakun päivää ennen tarjoilua ja tämä toimikin hyvin, että kakku ehti kostua hyvin ja maut ehtivät myös tasaantua.

Gluteeniton kakkupohja

  • 1,5 dl kookospalmusokeria
  • 4 isoa kananmunaa
  • 1dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Urtekramin Yleisleivontamixiä)
  • 1dl perunajuhoja
  • 1tl leivinjauhetta

Vuoan käsittely

  • neutraalinmakuista kookosöljyä (gheetä, tai voita)
  • gluteenitonta jauhoseosta
Aloita vuoan käsittelystä. Voitele kolmen litran kakkuvuoka rasvalla. Jauhota vuoka tasaisesti gluteenittomilla jauhoilla. Pane vuoka jääkaappiin. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja kookossokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita kevyesti kulhon pohjaa myöten. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.
Kakun lisäksi tarjolla oli mun äidin tekemää suklaakakkua, vaahtokarkkivartaita hedelmillä ja mansikoilla (vink.vink. mm. Iherbistä ja tietyistä hyvin varustelluista terveyskaupoista löytyy nykyisin myös vegaaneille sopivia vaahtokarkkeja). Lisäksi popcorneja, keksejä, nyhtis-wrappeja sekä snickers-raakakakkua (näiden ohje tulossa myöhemmin)

Tallenna

Tallenna

Terveelliset Herkut

2 vastausta artikkeliin “Gluteeniton täytekakku ilman valkoista sokeria?!”

  1. Itse teen gluteenittoman pohjat pelkistä luomu perunajauhoista, toimii! 🙂

    • Siis tietysti munasokerivaahto ja leivinjauhe kuuluu pohjaan myös 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta