Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)

Tiedätkö sen vastustamattoman uunista leijuvan tuoreen sämpylän tuoksun? mmm.. siitä on kyllä tässä taloudessa tullut nautittua aika useasti viime aikoina kun innostuin tekemään kaura-porkkanasämpylöitä. Niin..sitten niitä piti saada heti lisää ja taas lisää. Aivan superkoukuttavia ja vieläpä naurettavan helppoja tehdä!

Suosittelenkin keittämään ensi kerralla hieman isomman satsin aamupuuroa, sillä sitä sinä tarvitset näihin sämpylöihin!

Ohessa ohje:

Porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä

  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • n. 5-6 dl keitettyä kaurapuuroa (jossa seassa 1,5 rkl chiansiemeniä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. urtekram yleisleivontamix)*
  • 2,5 dl spelttijauhoja*
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä. Muista lisätä keitinvettä myös hieman enemmän sillä chiansiemenet turpoavat runsaasti (n. 1 dl vettä / 1,5 rkl chiansiemeniä). Jäähdytä puuro.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanat ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja ja nostele lusikalla n. kämmenen kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit muotoilla sämpylät jauhotetuin käsin varoen myös käsissä, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

*voit halutessasi valmistaa taikinan vain toisesta jauhoseoksesta, itse halusin sekaan hieman spelttiä ja tällä seoksella sämpylöistä tuli herkullisia!

Tässä vielä lisäksi tuon kuvissa näkyvän kanasalaatin ohje!

Kanasalaatti

  • n. 250-300 g paistettuja kananfileitä (pinta suola ja mustapippuri)
  • reilu puntti salaattia
  • reilu kourallinen minitomaatteja
  • 1 dl fetajuustoa
  • 2-3 dl gluteenitonta pastaa
  • 2 dl persikoita (tuoreita, tai omassa liemessä säilöttyjä)
  • pinnalle reilu kourallinen paahdettuja maapahkinöitä
  • 2 dl kurkkua pilkottuna
  • 2 dl paprikaa pilkottuna

 

Terveelliset Herkut

2 vastausta artikkeliin “Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)”

  1. eikos pitanyt olla puuron jamista?reseptissa keitetaan puuro erikseen. kuivahiiva liotetaan aina kuiviin aineksiin eli jauheisiin ei koskaan nesteeseen tuorehiiva tulee nesteeseen. hyva jamaleivonnainen silti ja naatuneet porkkanat sopii hyvin miksei myos joku muu juures kannattaa palsternacka bataatti punajuuri tai miksei mustajuurikin kay. oletko kokeilut? oljyn lisaamista ei ollut tulee kai jauhojen jalkeen?

    • Kyllä puuron jämistä! Itse olen keittänyt aamulla isomman satsin puuroa ja siitä hyödyntännyt osan sämpylöiden sekaan. Mikäänhän ei estä keittämästä puuroa nimenomaan tätä ohjetta varten.. Itse olen lisännyt kuivahiivan aina lämpöiseen nesteeseen ja jauhot perään eikä tässä ole ollut ongelmia kohoamisen suhteen, mutta kyllä osa valmistajista taitaa ohjeistaa sen siten että hiivan sekaan kannattaisi lisätä jauhoja ja sitten vasta kuuma neste. Ehdottomasti kannattaa kokeilla myös muita juureksia porkkanan sijaan tai lisäksi sämpylöiden sekaan, toimii kyllä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta