Gluteenittomat suklaa-maapähkinävoiruudut (ilman valkoista sokeria)

 Gluteenittomat suklaa-maapähkinävoiruudut ilman valkoista sokeria oli pikku potilaan toive

Mistä tietää et on syksy jo tuloillaan? No ensimmäiset nuhanenät ja kotisairaspäivät tietenkin. Sitähän se on ainakin lähes jokaisessa lapsiperheessä, kun syksy ja päivähoito taas starttaa niin ensimmäiset flunssat ja muut pöpöt alkavat jylläämään. Tämä edessä eritoten niillä joilla lapsi aloittaa päivähoidon tai vaihtaa päivähoitopaikkaa, kuten meillä. No pari päivää legojen, satukirjojen ja lastenohjelmien lomassa niin olo oli jo pian parempi.

Lapsi toivoi että leivottaisiin yhdessä mokkapaloja ja nämä suklaa-maapähkinävoiruudut syntyivät sellaista ohjetta hieman mukaillen. Ihan perinteisiä mokkapaloja näistä ei tullut, tein pohjasta gluteenittoman. Ja koska kaapista ei sattumoisin löydy lainkaan valkoista sokeria saati tomusokeria oli päällisen suhteen myös sovellettava toiseen suuntaan ja tällaista niistä sitten tuli (vähän liian hyvää, siinä meni äidillä ja pojalla useampi ruutu näitä herkutellessa)

Suklaa-maapähkinävoiruudut (gluteeniton)

Pohja n. 25 annospalaa

  • 4 munaa
  • 3 dl kookossokeria
  • 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100g gheetä* (eli kirkastettua voita ja 0,5 tl suolaa) / tai tavallista voita -> jos käytät tavallista voita suolaa ei tarvitse lisätä
  • 1,5 dl kauramaitoa

Vatkaa munat ja kookossokeri vatkaimella vaahdoksi. Sekoita jauhot toisessa kulhossa ja lisää ne siivilän läpi muna-kookossokeri vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille n. 1 sentin paksuiseksi levyksi. Paista 220 asteessa n. 12 minuuttia. Huom. Kookossokeri paistuu uunissa tavallista valkoista sokeria nopeammin, joten tarkkaile pohjaa ettei se pääse palamaan. Anna jäähtyä ennen päällisen valmistamista.

*Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä

Valitse täytteeseen mahdollisimman sileä maapähkinävoi, jotta saat levitteestä mahdollisimman tasaisen
Tää valmis raakasuklaamassa on mun lemppareita, sulatin tätä mukaan täytteeseen. Massa on ns. valmista raakasuklaata (myös makeutettu) ja sitä on helppo käyttää raakakakkuihin ja muuhun leivontaan, sillä se on valmiiksi rouhittu helposti käytettävään muotoon. (Lapsi tykkää napostella tätä myös sellaisenaan)

Päällinen

  • 2 dl raakasuklaamassaa
  • 2 rkl maapähkinävoita (käytä sileää versiota)
  • 50g gheetä+ 0,5 tl suolaa / jos käytät tavallista voita ei suolaa tarvitse lisätä
  • 3 rkl vahvaa keitettyä kahvia
  • pinnalle nomparelleja, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta

Keitä vettä kattilassa ja nosta toinen kulho kattilan päälle jossa voit sulattaa raakasuklaamassan sekä voin. Katso että vesihaude ja päällä oleva kulho ei mene liian kuumaksi (raakasuklaamassaa ei kannata kuumentaa yli 45 asteen, jotta sen hyvää tekevät ainesosat eivät tuhoudu). Lisää maapähkinävoi sekä kahvi sulaan massaan ja levitä seos pohjalevyn päälle. Ripottele pinnalle haluamasi koriteet. Leikkaa annospaloiksi. Päällinen jähmettyy kun nostat sen kylmään jääkaappiin. Voit myös pakastaa paloja tulevien herkkupäivien varalle.

Leppoisaa viikonloppua! <3
Terveelliset Herkut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta