Gluteeniton mustikka- chiakauramurupaistos!

Ei ehkä kaunein resepti, mutta sitäkin maukkaampi tuo paistettu kauramuruseos joka on mun mielestä pääosassa tässä annoksessa. Siksipä mukana onkin paljon tuota muruseosta, koska sen pitää maistua! 🙂 Sesongin mukaan tein paistoksen mustikoiden kera, mutta tämä sama reseptihän toimii erinomaisesti myös muiden marjojen ja esimerkiksi omenoiden kera. Kauraseokseen laitoin sekaan chiansiemeniä* ja pähkinöitä, jotka eivät siinä välttämättömiä ole, mutta tuovat kyllä lisää makua! Muista malttaa hetki ennen kuin tarjoilet annoksen uunista ottamisen jälkeen, sillä marjat kuumuvat todella kieltä polttaviksi muhiessaan tuolla kaurakerroksen alla! Bon apetit baby! Ja jos vielä jotain ekstraa kaipaat annokseen, kokeile tarjota sitä esim. vaniljaisen kaurakerman kera. Slurps!

Gluteeniton mustikka-murupaistos

  • 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
  • 3 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 1,5 rkl chiansiemeniä
  • 3 rkl vaahterasiirappia/kookossiirappia/kookospalmusokeria
  • 0,5 dl gheetä (sulana)
  • 3 rkl kaurajauhoja
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 1 tl ceylonkanelia
  • n. 6 dl mustikoita

Sekoita muruseoksen ainekset (kaikki muut paitsi mustikat) kulhossa sekaisin. Kaada mustikat vuoan pohjalle ja muruseos mustikoiden päälle. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes muruseos on pinnaltaan kullanruskeaa. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua. (Tarjoile halutessasi vaniljaisen kaurakerman kera)

*Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonks siemenet ovat hyvin ravintorikkaita. Chia sisältää mm. 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali, 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi, 8 kertaa enemmän fosforia ja 6 kertaan enemmän kalsiumia kuin täysmaito, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut, 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet, 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Hienostuneet marinoidut mansikat ja vegaani proteiinisuklaamousse

20160814_105018

20160814_10494420160814_104952Hyvää sunnuntaiaamua! Tänä kesänä mansikka-aika meni varsin nopeasi ohi, ainakin omalta osaltani ja lyhyt (ja kallis) mansikkakausi vähensi ainakin hieman mansikkahimoani. Niimpä olin vähintäänkin innoissani kun kesän toisen mansikkakasadon hedelmät ilmaantuivat toreille hieman huokeampaan hintaan. Koska oma pakkanen repeilee jo liitoksissaan kesän marjoja tuli lähes viisi kiloa mansikoita syötyä sut lyhyessä ajassa tuoreeltaan, lähes joka aterialla. Puolukat on vielä keräämättä ja hieman epäilen kuinka ihmeessä saan ne vielä mahtumaan pakkaseen!

Hienostuneet marinoidut mansikat saivat kyytipojaksi chiasta ja raakakaakaosta valmistetun suklaamoussen. Proteiinipitoisen chian-siemenet liotin yön yli jääkaapissa kookos-mantelimaidossa ja seuraavana päivänä lisäsin sekaan ainoastaan raakakaakaon sekä makeutuksen ja kuohkea mousse pyörähti nopeasti valmiiksi blenderissä.

Chiansiemenet ovat muuten hyvä omega-3 rasvahappojen lähde ja ne sisältävät pehmeitä vatsaa helliviä kuituja sekä runsaasti proteiinia (yli 20 grammaa sadassa grammassa).

Vinkki: Korvaa raakakaakao esim. desillä / parilla puolukoita tai muita marjoja ja saat herkullisen marjamoussen.

Hienostuneet marinoidut mansikat

  • n. 5 dl tuoreita mansikoita
  • 1 rkl hienonnettua minttua
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 limen mehu
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 limen kuori hienoksi raastettuna

Poista mansikoista kannat ja lohko ne hieman pienemmiksi lohkoiksi. Kiehauta tilkka vettä kattilassa, purista sekaan puolikkaan limen mehu sekä raastettu kuori. Kiehauta hetki ja lisää sekaan pienksi pilkottu minttu sekä hunaja. Kaada seos mansikoiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa n. tunti-pari.

Suklaamousse

  • n. 3 dl manteli-kookosmaitoa (Alpro)
  • 3 rkl chiansiemeniä
  • 1 rkl kookossokeria tai muuta makeutusta (esim. koivusokeri, hunaja, vaahterasiirappi, erytritroli, stevia)
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta

Lisää chiansiemenet maitojuomaan ja sekoita hetki. Nosta astia jääkaappiin ja anna chian siementen turvota ainakin pari tuntia tai yön yli. Lisää raakakaakaojauhe ja makeutus ja sekoita blenderissä kuohkeaksi mousseksi. Tarjoile esim. marinoitujen mansikoiden kera.

20160814_10495720160814_105008