Turvotus – Maidosta, gluteenista vai mistä?

Kävin tässä aikani kuluksi läpi yli vuoden takaisia kirjoituksiani ja eteeni tuli postaukseni jossa pohdin maidottoman ja glutenittoman ruokavalion vaikutuksia oloon ja mahdolliseen turvotukseen. Nyt kun aikaa on kulunut, tuntuu että maidoton, gluteeniton, sokeriton, vehnäjauhoton ja ylipäätään -ton -ton -ton keskustelu ruokavalion ympärillä on hieman taas laantunut ja hyvinvointiblogitkin ovat palanneet ruotuun ja syödään normaalia kotiruokaa runsaasti kasviksilla (ehkäpä jopa täysin vegaanisti). Superfood-purnukat vanhentuvat nurkissa ja pidetään herkkupäiviä ja sallitaan itselle kaikenlainen mikä vain jaksaa tuottaa hyvää oloa, mieluusti toki terveellisesti ja kohtuuden rajoissa. Vai olenko mä ihan väärässä?

Mitä sitten on tapahtunut omalle ruokavaliolleni tässä ajan kuluessa mitä tätä blogia olen ehtinyt kirjoittamaan? Kun kokonaisuutta tarkastelee laajemmalti ruokavalio näyttää hyvinkin samalta – paljon kasviksia, ei valkoista sokeria, ei vehnäjauhoja, gluteenitonta suosien. Allekirjoitan edelleen omalla kohdallani sen, että sokeri ja liika gluteiini ei sovi ruokavaliooni. Se mikä on ehkä jäänyt vähemmälle viime aikoina on ollut erityisten superfoodien käyttö. Olo on kyllä hieman nuutuneempi mitä aiemmin, mutta siihen taustalla voi olla myös muita tekijöitä enkä osaa suoraan yhdistää niitä toisiinsa. Karkkia olen syönyt tänä syksynä joitakin kertoja (liikaa!) ja nyt olisi tarkoitus jättää tämä taas kunnolla pois, huomaan että vähäinenkin sokerin käyttö ruokkii napostelun himoa ja saa verensokerit heittelemään ja tästä johtuen olon välillä hyvinkin väsyneeksi.

Olisi kiva kuulla miten on käynyt sun kohdalla? Jos olet jättänyt gluteenin pois onko tämä muutos jäänyt pysyväksi? Entäs sokeri?

Mutta sitten itse turvotukseen mistä tuossa otsikossakin puhuin. Voiko se johtua yksin gluteenista tai sokerista? En usko. Itseni ohella moni muukin tekee työkseen kevyttä toimistotyötä. Eipä siitä juuri kummoista liikuntaa päivän aikana kerry, hikisesti parituhatta askelta. Mahdollisesti lounaalla ja kaupassa käynti ja hieman liikkumista lapsen kanssa illalla. Jos arkiaktiivisuuteen ei kuulu työmatkaliikuntaa tai ylipäätään riittävästi muuta liikuntaa hyvin passiivisen tekemisen sijaan niin ei ihme jos turvottaa, siinä ei gluteeniton ja maidoton ruokavalio juuri tunnu missään. Perus aktiivisuudella on todellakin väliä ja suolisto pitää siitä että se saa liikettä!

Gluteenittomuus tai maidottomuuskaan ei ole taikapilleri kaikkiin ongelmiin.

Niin..se ei riitä että pasta on glutenitonta tai latte on tehty soijamaitoon, ruokavalion tulee sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, puhtaita raaka-aineita. Mutta kyllä se suolisto kaipaa myös liikuntaa! Perus aineen vaihduntaa nostaa jos sinulla on enemmän lihaksia, koska lihakset tarvitsevat enemmän energiaa myös levossa.

Noudatan siis aika kasvispainotteista perusruokavaliota, en kuitenkaan ole täysin maidottomalla tai täysin gluteiinittomalla. Olin alkuun ehdottomampi, mutta olen todennut omalla kohdallani että vähän gluteiinia sisältävä ruokavalio on omalla kohdallani hyväksi. Leivän syönti on jäänyt lähes kokonaan, mutta en ole ehdoton, saatan joskus syödä myös leivän aterian yhteydessä, en läheskään päivittäin. Kauraa ja spelttiä käytän myös, joista jälkimmäinen ei ole gluteiiniton mutta soveltuu monelle gluteiinista muuten oireita saavalle. Valkoisten vehnäjauhojen tilalle on paljon ravinteikkaampia vaihtoehtoja. Suuri merkitys omalle suoliston hyvinvoinnille on runsas kasvisten ja marjojen syönti sekä VEDEN JUONTI ja säännöllinen liikunta. Puhdasta ruokaa, ei teollista höttöä.

Maitotuotteiden osalta käytän aika usein hapanmaitotuotteita, eli luonnonjogurttia tai rahkaa, en muuta. Hapanmaitotuotteet sisältävät maitohappobakteeria joka on hyväksi suolistolle. Jos et käytä hapanmaitotuotteita suosittelen ainakin käyttämään maitohappobakteereja. Jogurtin korvaan usein myös kaurajogurtilla. Maidottomia ”maitoja” löytyy meiltä myös aina kaapista. Niitä käytän lähinnä leivonnassa, smoothie-juomien seassa, välillä kahvin ja erityisesti matcha-teen joukossa.

Omalla kohdallani siis pelkkä maito- ja gluteiiniviljojen vähentäminen on helpottanut oloa. Miten sinulla, tuoko vähäinenkin maidon ja gluteiinin käyttö oireet heti takaisin vai pystytkö käyttämään näitä vähäisesti? Viljalajikkeista vehnä ja ohra tuottavat eniten oireita omalla kohdallani, jonka jälkeen ruis. Ruistakaan en pysty syömään päivittäin ja kun syön otan vain yhden viipaleen.

Nyhtis -kanttarellipiirakka (gl, vegaani)

 

Nyhtis-kanttarellipiirakkaa

Se on syyskuu! Illat pimenee ja aika kaivella kynttilät ja torkkupeitot esiin. Tää sateinen alkusyksy on ollut ainakin omiaan sienille sillä niitä tuntuu metsistä löytyvän nyt hienosti! Metsässä on kiva käppäillä ja keräillä sieniä myös lapsen kanssa ja voitteko kuvitella että mulla on niin ihana työkaveri, että hän kuskaa näitä ylimääräisiä mulle aina silloin tällöin ja hei minähän en sienisaaliista kieltäydy! Tänä viikonloppuna meillä ois ystävien kanssa taas edessä Vuokatin vaellus, kolmas vuosi kun taas mennään. Tänä vuonna Haasta itsesi kunnolla-tapahtuma onkin kääntynyt koko viikonlopun mittaiseksi Halti Outdoor weekendiksi jylhissä Vuokatin maisemissa. Täällä muuten viime vuotisia kuvia reissusta sekä samassa myös TERVEELLISET KARKINKORVIKKEET VIIKONLOPPUUN näin perjantain kunniaksi! Pitäkää mulle peukkuja että selviän koitoksessa, kurkkussa tuntuu pieni kaktus, lapsen hoitopaikassa on joka syksyiset taudit liikkeellä ja toivon hartaasti ettei meistä nyt kukaan tulisi kipeäksi!

Mutta itse piirakkaan. Kanttarellit on todella helppoja valmistaa ja harvoin niissä voi mennä pieleen, parhaimmillaan ne ovat omasta mielestäni paistettuna. Jos haluan säilöä kanttarelleja paistan ne yleensä jo valmiiksi ennen pakastamista, tällöin ne ovat nopeasti käytettävissä vaikka kastikkeiden sekaan suoraan pakkasesta. Kanttarellit, suppikset, mustatorvi- ja metsäsienet on niitä omia suosikkeja ja sipulin kanssa paistetut sienet maistuvat kyllä sellaisenaan, kalan kanssa ja nyt halusin tehdä niistä piirakkaa. Sekaan laitoin nyhtistä, eli nyhtökauraa joka mielestäni sopii hyvin sienten kanssa sillä molemmat ovat riittävän ”miedon” makuisia, etteivät peitä liikaa alleen toisiaan.

On kyllä aivan mahtavaa, että meillä on Suomessa kehitetty nyhtis jota Golden & Green valmista Järvenpään tehtaalla. Suosion myötä tuotetta saa nyt jo hyvin eri kauppaketjujen valikoimasta ja tuote on menossa nyt syksyllä myös kansainvälisille markkinoille mm. Ruotsiin, jossa sitä alkavat myydä Ica-, Coop ja Axfood-ketjut. Syys-lokakuussa valikoima laajenee ja kauppoihin on tulossa uudet Nyhtökaura pyörykät sekä uusi Monday maku.

Nyhtis-kanttarellipiirakka

pohja

 • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleisjauhomix)
 • 1 dl kaurajauhoja
 • 1 tl psylliumjauhoja
 • 1 dl kädenlämpöistä vettä
 • 1 rkl öljyä

täyte

 • 3-4 dl kanttarelleja
 • 1 sipuli
 • 1 rkl kirkastettua voita/öljyä
 • 1/2 pakettia nyhtistä (Saaristo)
 • 1 prk (200g) kaurafraiche
 • ripaus suolaa ja valkopippuria
 • 1 dl juustoraastetta pinnalle

Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään. Kaulitse pohja ohueksi (itse valmistin piirakan Pentikin piirakkavuokaan jonka halkaisija n. 30 cm), käytä pohjalla leivinpaperia.

Valmista täyte puhdistamalla ja pilkkomalla sienet. Paista sienet paistinpannulla tilkassa gheetä tai öljyä ja lisää sekaan pieneksi pilkottu sipuli. Lisää lopuksi sekaan nyhtökaura ja sekoita. Anna täytteen jäähtyä hieman ja lisää tämän jälkeen sekaan mausteet ja kaurafraiche, sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta. Paista piirakka 200c asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 30-35 minuuttia.

Tallenna