Nyhtis -kanttarellipiirakka (gl, vegaani)

 

Nyhtis-kanttarellipiirakkaa

Se on syyskuu! Illat pimenee ja aika kaivella kynttilät ja torkkupeitot esiin. Tää sateinen alkusyksy on ollut ainakin omiaan sienille sillä niitä tuntuu metsistä löytyvän nyt hienosti! Metsässä on kiva käppäillä ja keräillä sieniä myös lapsen kanssa ja voitteko kuvitella että mulla on niin ihana työkaveri, että hän kuskaa näitä ylimääräisiä mulle aina silloin tällöin ja hei minähän en sienisaaliista kieltäydy! Tänä viikonloppuna meillä ois ystävien kanssa taas edessä Vuokatin vaellus, kolmas vuosi kun taas mennään. Tänä vuonna Haasta itsesi kunnolla-tapahtuma onkin kääntynyt koko viikonlopun mittaiseksi Halti Outdoor weekendiksi jylhissä Vuokatin maisemissa. Täällä muuten viime vuotisia kuvia reissusta sekä samassa myös TERVEELLISET KARKINKORVIKKEET VIIKONLOPPUUN näin perjantain kunniaksi! Pitäkää mulle peukkuja että selviän koitoksessa, kurkkussa tuntuu pieni kaktus, lapsen hoitopaikassa on joka syksyiset taudit liikkeellä ja toivon hartaasti ettei meistä nyt kukaan tulisi kipeäksi!

Mutta itse piirakkaan. Kanttarellit on todella helppoja valmistaa ja harvoin niissä voi mennä pieleen, parhaimmillaan ne ovat omasta mielestäni paistettuna. Jos haluan säilöä kanttarelleja paistan ne yleensä jo valmiiksi ennen pakastamista, tällöin ne ovat nopeasti käytettävissä vaikka kastikkeiden sekaan suoraan pakkasesta. Kanttarellit, suppikset, mustatorvi- ja metsäsienet on niitä omia suosikkeja ja sipulin kanssa paistetut sienet maistuvat kyllä sellaisenaan, kalan kanssa ja nyt halusin tehdä niistä piirakkaa. Sekaan laitoin nyhtistä, eli nyhtökauraa joka mielestäni sopii hyvin sienten kanssa sillä molemmat ovat riittävän ”miedon” makuisia, etteivät peitä liikaa alleen toisiaan.

On kyllä aivan mahtavaa, että meillä on Suomessa kehitetty nyhtis jota Golden & Green valmista Järvenpään tehtaalla. Suosion myötä tuotetta saa nyt jo hyvin eri kauppaketjujen valikoimasta ja tuote on menossa nyt syksyllä myös kansainvälisille markkinoille mm. Ruotsiin, jossa sitä alkavat myydä Ica-, Coop ja Axfood-ketjut. Syys-lokakuussa valikoima laajenee ja kauppoihin on tulossa uudet Nyhtökaura pyörykät sekä uusi Monday maku.

Nyhtis-kanttarellipiirakka

pohja

  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleisjauhomix)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 tl psylliumjauhoja
  • 1 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 rkl öljyä

täyte

  • 3-4 dl kanttarelleja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kirkastettua voita/öljyä
  • 1/2 pakettia nyhtistä (Saaristo)
  • 1 prk (200g) kaurafraiche
  • ripaus suolaa ja valkopippuria
  • 1 dl juustoraastetta pinnalle

Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään. Kaulitse pohja ohueksi (itse valmistin piirakan Pentikin piirakkavuokaan jonka halkaisija n. 30 cm), käytä pohjalla leivinpaperia.

Valmista täyte puhdistamalla ja pilkkomalla sienet. Paista sienet paistinpannulla tilkassa gheetä tai öljyä ja lisää sekaan pieneksi pilkottu sipuli. Lisää lopuksi sekaan nyhtökaura ja sekoita. Anna täytteen jäähtyä hieman ja lisää tämän jälkeen sekaan mausteet ja kaurafraiche, sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta. Paista piirakka 200c asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 30-35 minuuttia.

Tallenna

Gluteeniton mustikka- chiakauramurupaistos!

Ei ehkä kaunein resepti, mutta sitäkin maukkaampi tuo paistettu kauramuruseos joka on mun mielestä pääosassa tässä annoksessa. Siksipä mukana onkin paljon tuota muruseosta, koska sen pitää maistua! 🙂 Sesongin mukaan tein paistoksen mustikoiden kera, mutta tämä sama reseptihän toimii erinomaisesti myös muiden marjojen ja esimerkiksi omenoiden kera. Kauraseokseen laitoin sekaan chiansiemeniä* ja pähkinöitä, jotka eivät siinä välttämättömiä ole, mutta tuovat kyllä lisää makua! Muista malttaa hetki ennen kuin tarjoilet annoksen uunista ottamisen jälkeen, sillä marjat kuumuvat todella kieltä polttaviksi muhiessaan tuolla kaurakerroksen alla! Bon apetit baby! Ja jos vielä jotain ekstraa kaipaat annokseen, kokeile tarjota sitä esim. vaniljaisen kaurakerman kera. Slurps!

Gluteeniton mustikka-murupaistos

  • 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
  • 3 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 1,5 rkl chiansiemeniä
  • 3 rkl vaahterasiirappia/kookossiirappia/kookospalmusokeria
  • 0,5 dl gheetä (sulana)
  • 3 rkl kaurajauhoja
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 1 tl ceylonkanelia
  • n. 6 dl mustikoita

Sekoita muruseoksen ainekset (kaikki muut paitsi mustikat) kulhossa sekaisin. Kaada mustikat vuoan pohjalle ja muruseos mustikoiden päälle. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes muruseos on pinnaltaan kullanruskeaa. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua. (Tarjoile halutessasi vaniljaisen kaurakerman kera)

*Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonks siemenet ovat hyvin ravintorikkaita. Chia sisältää mm. 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali, 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi, 8 kertaa enemmän fosforia ja 6 kertaan enemmän kalsiumia kuin täysmaito, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut, 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet, 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna