Vegaanit mustikkamuffinssit (gl)

 

 

Kesä ja kärpäset! 🙂 siltä ainakin on tuntunut viime päivät kun on oikeasti paistanut aurinko ja luonto ja kukat ovat suorastaan revähtäneet kukkaan. Itsellä teki mieli kovasti testailla jotain vegaania leipomusta ja päädyin tekemään mustikkamuffinsseja. Tässä yhteydessä täytyy paljastaa että pitkästä aikaa ensimmäinen reseptikokeilu meni niin pahasti mönkään että se kuohui ensin pitkin uunia jonka jälkeen lässähti muffinssipellin pohjalla litkuksi eikä siitä enää herännyt henkiin joten setti lensi roskiin! Mun kokeilu oli sen verran lennokas että jätän sen vielä toistaiseksi paljastamatta mitä oikeastaan yritin tehdä, koska ehei, en todellakaan anna tästä yhdestä kerrasta periksi vaan meinaan palata tuon alkuperäisen suunitelman pariin ja saada sen onnistumaan! 🙂

Mutta tässä toinen ei lässähtänyt vegaani mustikkamuffinssien resepti 😀 ota talteen, nämä onnistuivat oikein hyvin! Kauppoihin on ilmestynyt uusia vegaaneja kookosjogurtteja, nam! Käytin tuota maustamatonta Happy cocoa tässä reseptissä.

Vegaanit mustikkamuffinssit, n. 7 keskikokoista

  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram)
  • 1 prk happy coco kookosjogurttia
  • 2-3 rkl koivusokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl psylliumkuitujauhoja
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 2 dl soijamaitoa (vaniljalla maustettua)
  • 1,5 dl mustikoita

Pinnalle vaahtoutuvaa vanilja soijakermaa + koivusokeria, sekä Biokian karpalojauhetta.

 

Sekoita kuivat ja märät ainekset ensin sekaisin omissa kipoissaan ja yhdistä nämä kevyesti sekoittaen. Nostele taikina muffinssivuokiin ja paista 175 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 15-20 minuuttia, tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. Kun muffinssit ovat jäähtyneet vaahdota pinnalle soijakerma ja tarjoile!

Gluteeniton täytekakku ilman valkoista sokeria?!

Moni muukin varmaan tämän kevään juhlia järjestäessään raapii päätään saman ongelman äärellä mitä itse – miten valmistaa terveellisempi täytekakkupohja? Mun vaatimuksena oli gluteeniton kakkupohja ilman valkoista sokeria. Omista resepti-arkistoistani löytyy mm. tämä vegaani täytekakkupohja (gluteeniton) tai tämä täyteläinen jauhoton suklaakakku (joka toimii myös täytekakkupohjana). Päädyin kuitenkin selailemaan netistä reseptejä ja löysin K-ruoka sivuilta löytyvään gluteenittomaan kakkupohja-reseptiin. Tämä vaikutti muuten olevan ok, mutta valkoisen sokerin halusin korvata vielä terveellisemmällä vaihtoehdolla. Päädyin käyttämään tilalla kookospalmusokeria ja vähensin vielä sokerin määrää mitä oli alkuperäisessä ohjeessa. Kookospalmusokeri on väriltään aika ruskeaa, maultaan paahteista ja hieman kinuskista joten se tekee pohjasta myös hieman tummemman, mutta ei haitannut minua eikä kaiketi muitakaan kakun syöjiä! Ja kananmunat vaahtouvat samalla tavalla kookospalmusokerin kanssa kuin normi sokerinkin!

Kakku sai todella paljon kiitosta pojan synttärijuhlissa. Päälle päädyin laittamaan vohvelipohjan sillä Minionsit ovat pojan tämän hetken suosikkihahmoja. Ei ole tullut näitä koskaan aiemmin testattua, mutta sinällään aika helppoja käytettäviä, kunhan muistaa laittaa paikoilleen edellisenä päivänä tai vähintään 5 tuntia ennen tarjoilua ja käytettäessä kakkukupua muistaa tarkastaa ettei kakkukupuun kerry kosteutta joka tahrii helposti kuvan.

Ja koska en osaa lopettaa väkerrystä vaan tää homma meinaa aina mennä vähän yli niin kakun kylkeen innostuin ostamaan vielä keltaisia nomparelleja ja teeman mukaan valmiita syötäviä Minions-hahmoja, jotka olivat kyllä ihan karmeita (kivikovia, joihin ei varmasti kenenkään hampaat pysty ja maultaankin aivan yöks). Mutta noista kakun päälle löytyneistä Minions kynttilöistä kyllä pidin, aika hauskat eikö? ja vielä sankarin mukaan niitä sattui olemaan juurikin 4 paketissa! Minions vohveli, hahmot ja kynttilät löytyivät Conffetti-myymälästä.

Täytteenä käytin banaania, survottuja mansikoita (makeutettuna koivusokerilla) sekä kakun päällystin soijakermavaahdolla makeutettuna myöskin koivusokerilla ja vaniljalla. Kostuttamiseen käytin tuorepuristettua sitruunanmehua, johon lisäsin sekaan vettä ja ripauksen kookossokeria. Jos kakusta haluaisi tehdä 3 kerroksisen tekisin ohjeen vielä 1,5 kertaisena, eli 6 kananmunalla. Nyt tämä tehty 4 munalla ja sain pohjan leikattua kahteen osaan. Valmistin kakun päivää ennen tarjoilua ja tämä toimikin hyvin, että kakku ehti kostua hyvin ja maut ehtivät myös tasaantua.

Gluteeniton kakkupohja

  • 1,5 dl kookospalmusokeria
  • 4 isoa kananmunaa
  • 1dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Urtekramin Yleisleivontamixiä)
  • 1dl perunajuhoja
  • 1tl leivinjauhetta

Vuoan käsittely

  • neutraalinmakuista kookosöljyä (gheetä, tai voita)
  • gluteenitonta jauhoseosta
Aloita vuoan käsittelystä. Voitele kolmen litran kakkuvuoka rasvalla. Jauhota vuoka tasaisesti gluteenittomilla jauhoilla. Pane vuoka jääkaappiin. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja kookossokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita kevyesti kulhon pohjaa myöten. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.
Kakun lisäksi tarjolla oli mun äidin tekemää suklaakakkua, vaahtokarkkivartaita hedelmillä ja mansikoilla (vink.vink. mm. Iherbistä ja tietyistä hyvin varustelluista terveyskaupoista löytyy nykyisin myös vegaaneille sopivia vaahtokarkkeja). Lisäksi popcorneja, keksejä, nyhtis-wrappeja sekä snickers-raakakakkua (näiden ohje tulossa myöhemmin)

Tallenna

Tallenna