Kasvispekoni-perunasalaatti

huhuh heinäkuuta, mä oon niin odottanut tätä sillä ihan kohta alkaa lomaaaaaa. Viime viikot on menneet tavaroita pakkaillessa ja pikku hiljaa niiden roijaamisessa uuteen kotiin. Jännittävää, kivaa, mutta samalla äärimmäisen ärsyttävää ja raskasta, olisipa jo valmista! Onneksi tässä ollaan jo voiton puolella ja meinaan kyllä kuluttaa tulevaa kesälomaa muutenkin kuin pahvilaatikoiden purkamisen merkeissä!

Kaikki keittiövälineet on pakattuna laatikoihin tai jo toisessa osoitteessa joten ruoanvalmistuksen suhteen ei mitään monimutkaista ole ollut tarjolla. Kävimpä tässä kuitenkin kiireen keskellä lepuuttamassa mun aivoja ja haahuilemassa vain päämäärättömästi ruokakaupassa samalla etsiskellen vähän jotain uutuuksia. Ja eihän siinä mennyt aikaakaan kun törmäsin tällaiseen Huhtahyvien Pekka kasvisproteiini pekoniin! Lähi Cittari kauppasi tätä ihmettä vielä euron hintaan niin mukaanhan lähti välittömästi kaksi pakettia kotiin viemisiksi. Lyhyellä empiirisella tutkimuksella ystäväpiirin kaksi lihansyöjää totesi välittömästi, että yäääkk kasvispekonia ei voi todellakaan olla hyvää, mutta itse päätin jättää ennakkoluulot vähemmälle ja antaa Pekalle mahdollisuuden. *Huom. tää kasvispekoni sisältää kananmunaa, joten ei ole täysin vegaaninen!

Ja tiiättekö mitä? eihän se pettänyt, ihan kelpo tavaraa kun pannulla ensin tiristelin rapsakaksi. Mukavan suolainen lopputulema, jota voisi kuvailla maultaan ja tekstuuriltaan jopa kinkun ja pekonin risteymäksi. No siinäpä tuli sitten mietittyä että koska nyt ei tee mieli ihan siltään sitä suoraan pannultakaan popsia, että mihis nää nyt laitetaan niin ajattelin tehdä kasvisversiona perunasalaattia. Sain vielä mun ihanalta työkaverilta rasiallisen korvasieniä valmiiksi ryöpättynä niin nekin hujahti ensin paistinpannulle ja sieltä salaattiin. Jos et oo sienienystävä tää salaatti toimii myös ilman niitä, voit hyvin korvata korvasienet myös muilla sienilajikkeilla. Otappa ystävähyvä resepti talteen, kyllä tää vaan maistuu!

Peruna-kasvispekonisalaatti

  • 1 pkt Pekka kasvispekonia
  • n. 200-300g uusia perunoita keitettynä
  • n. 100g korvasieniä (ryöpättynä) ja pannulla paistettuna
  • 3 kesäsipulia (käytä myös varret)

kastike:

  • 1 prk Oatly kaurafraiche
  • 1/2 sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl sinappia

Pese ja keitä perunat kypsiksi, jäähdytä ja leikkaa kuutioiksi. Paista pekonit pannulla rapsakoiksi ja lisää salaatin joukkoon. Paista sienet (käytä samaa pannua niin saat mukavasti ”pekonin” makua myös sieniin. Pilko lopuksi sipulit salaatin joukkoon. Valmista lopuksi kastike sekoittamalla ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja kääntele varoen, nosta salaatti hetkeksi kylmään tekeytymään ennen tarjoilua. Tarjoile esimerkiksi grilliherkkujen kera 🙂

 

Kevyt kasvislounas: Papuriisi-melonipaistosta

20160718_134717 20160718_134726

Oletteko laittaneet merkille kuinka paljon erilaisia meloneita löytyy hevi-osastolta? On vesimelonia, cantaloupenmelonia, verkko- ja hunajamelonia, galiamelonia, päärynämelonia jne jne. Melonit sisältävät tosi vähän kaloreita, mutta sisältävät silti runsaasti nestettä, kivennäisaineita ja vitamiineja. Melonit on tosi hyviä sellaisenaan erityisesti niitä on tullut syötyä kesällä lämpimilä keleillä, sillä ne on helppo tapa saada myös lapset nauttimaan nestettä jos ihan veden juominen tuottaa tuskaa. Melonit tuovat kivaa makeutta myös salaatteihin ja minusta ne toimivat myös hauskasti vaikka tarjoiluastioina.

Minä tekaisin tähän miniverkkomeloniin kevyen kasvislounaan, jossa melonin palojen ohella seassa muun muassa hieman riisiä, papuja, parsaa sekä maissia. Proteiininlähteenä toimivat keitetyt pavut, jotka sisältävät runsaasti foolihappoa ja kuituja parantaen myös aineenvaihduntaa.  Katso myös vinkit täältä kuinka täytetty ananas toimii papu-riisi-jauhelihaseoksella!

  • n 2 dl papusekoitusta (esim. kikherneitä, isoja valkoisia papuja ja kideneypapuja) -> jos käytät kuivattuja papuja muista liottaa ja keittää pavut kypsiksi ennen käyttöä.
  • 1 dl vihreitä oliiveja
  • n 3 dl keitettyä riisiä
  • 1 sipuli
  • n. 2 dl keitettyä parsakaalia
  • meloni pilkottuna
  • 2 dl grillattua maissia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 tl öljyä paitamiseen

Halkaise melonista ”kansi” ja koverra sisus, poista siemenet ja pilko meloni pieniksi kuutioiksi. Kuullota paistinpannulla tilkassa öljyä pieneksi pilkottu sipuli. Lisää sekaan keitetty riisi, parsakaalit, maissi ja pavut. Lisää lopuksi sekaan oliivit ja melonin palat. Tarjoile annos koverretussta melonista!

20160718_13473120160718_134743