Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)

Tiedätkö sen vastustamattoman uunista leijuvan tuoreen sämpylän tuoksun? mmm.. siitä on kyllä tässä taloudessa tullut nautittua aika useasti viime aikoina kun innostuin tekemään kaura-porkkanasämpylöitä. Niin..sitten niitä piti saada heti lisää ja taas lisää. Aivan superkoukuttavia ja vieläpä naurettavan helppoja tehdä!

Suosittelenkin keittämään ensi kerralla hieman isomman satsin aamupuuroa, sillä sitä sinä tarvitset näihin sämpylöihin!

Ohessa ohje:

Porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä

  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • n. 5-6 dl keitettyä kaurapuuroa (jossa seassa 1,5 rkl chiansiemeniä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. urtekram yleisleivontamix)*
  • 2,5 dl spelttijauhoja*
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä. Muista lisätä keitinvettä myös hieman enemmän sillä chiansiemenet turpoavat runsaasti (n. 1 dl vettä / 1,5 rkl chiansiemeniä). Jäähdytä puuro.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanat ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja ja nostele lusikalla n. kämmenen kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit muotoilla sämpylät jauhotetuin käsin varoen myös käsissä, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

*voit halutessasi valmistaa taikinan vain toisesta jauhoseoksesta, itse halusin sekaan hieman spelttiä ja tällä seoksella sämpylöistä tuli herkullisia!

Tässä vielä lisäksi tuon kuvissa näkyvän kanasalaatin ohje!

Kanasalaatti

  • n. 250-300 g paistettuja kananfileitä (pinta suola ja mustapippuri)
  • reilu puntti salaattia
  • reilu kourallinen minitomaatteja
  • 1 dl fetajuustoa
  • 2-3 dl gluteenitonta pastaa
  • 2 dl persikoita (tuoreita, tai omassa liemessä säilöttyjä)
  • pinnalle reilu kourallinen paahdettuja maapahkinöitä
  • 2 dl kurkkua pilkottuna
  • 2 dl paprikaa pilkottuna