Appelsiinikerrosjälkkäri kahvisuklaakastikkeella (maidoton, sokeriton, vegaani)

20160130_15275320160130_153208Syödäänkö teillä muuten jälkiruokaa? Suutarin lapsella ei ole kenkiä, sillä täytyy myöntää, että meillä jälkiruokien nauttiminen ainakin viikolla on varsin harvinaista. Viikonloppuisin panostan kyllä ruoanlaittoon enemmän, silloin pyrin kattamaan kauniisti, tekemään ruoat pidemmän kaavan mukaan ja miettimään myös niitä jälkiruokia, mutta varsinaista tapaa tämän suhteen ei ole. Toki tämän blogin myötä allekirjoittanut testailee makeita herkkuja tämän tästä ja osallisiksi näistä kokeiluista pääsevät ketkäs muut kuin mies ja lapsi! Heistä onkin tullut varsin tiukka raati ja palautetta tulee varmasti heti, niin hyvässä kuin pahassa.

Kerrosjälkiruoat on helppoja, nopeita ja näyttäviä jälkiruokia. Yksinkertaisuudessaan aineet vain pinotaan kauniiseen lasin kerroksittain. Mielikuvitus ja kaappien sisältö on vain rajana mitä kaikkea voikaan yhdistellä näihin jälkiruokiin. Ihanaa kun appelsiinit ovat nyt parhaimmillaan, olen raahannut niitä kotiin kilotolkulla ja puristanut niistä runsaasti tuoremehuja.

Minun kerros jälkiruokani on maidotonta kookosjogurttia (Alpro), itsetehtyä gluteenitonta mysliä, tuoretta appelsiinia ja banaania leikattuna ohuiksi siivuiksi ja kahvilla terästettyä raakasuklaakastiketta. Peace of heaven.

Kahvinmakuinen raakasuklaakastike

  • 1 dl kaakaovoita
  • 0,75 dl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl hunajaa (tai muuta makeutusta, esim. kookospalmusokeria)
  • (4 tl tocoa=riisinlesejauhetta, tuo suklaaseen kermaisuutta)
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 2 rkl vahvaa kahvia

Sulata kaakaovoi vesihauteessa (varo kuumentamasta yli 42 asteiseksi), lisää sekaan kaakaojauhe, makeutus, suola (toco) sekä pari ruokalusikallista keitettyä kahvia. Sekoita ja mausta.

Kokoa annokset pinoamalla vuoron perään lasiin mysliä, jogurttia, appelsiinia, banaania ja kaada suklaakastike lopuksi annoksen päälle.

 

20160130_15275720160130_152928

Helppo kevyt kerrosjälkiruoka (sokeriton, gluteeniton)

20160101_123159

20160101_123654

Pakkaset alkavat jo hieman hellittää ja eilinen -20 asteen pakkanen tuntui jo suorastaan puolilämpimältä pienellä kävelylenkillä. Meille on rantautunut inhottava vatsatauti, minä sairastuin ensin loppuviikosta ja lapsi muutama päivä tämän jälkeen. Mies saa vielä jännätä koska se häneen iskee. En kyllä tiedä inhottavampaa tautia! Viime päivinä ei ole kummoisesti ruoka maistunut saati sitten tehnyt mieli laittaa ruokaa. Hieman hedelmiä, itsepuristettua mehua ja pieniä annoksia kevyttä helposti sulavaa ruokaa on tässä yritetty syödä. Miehen 40 vuotissynttäritkin vaihtuivat pyykkivuoren pesemiseen lapsen vatsataudin iskiessä. Hieman harmittaa että ehdin tehdä jo kakut ja muut tarjoilut valmiiksi! No näille ei vain voi mitään, tämä viikko tehdään töitä jonka jälkeen lähdemme talvilomalle viikoksi lämpimään.

Kaivoin omista arkistoista tämän varsin helpon ja maistuvan kerrosjälkkärin. Pakkasessa on vielä runsaasti vadelmia kesältä, joista tekaisin pienen satsin hilloa chiansiemeniä* apuna käyttäen. Viime kesänä emme saaneet villivadelmia vaan turvauduin ostamaan pakastimeen puutarhavadelmia reilun satsin ja voi että ne ovat olleet hyviä ja makeita sellaisenaan, puutarhavadelmat näyttävät myös pysyvän paremmin kasassa pakastuksen jälkeen eivätkä mene ihan muussiksi sulaessaan.

Kaupoissa on edelleen tarjolla edullisia omenoita, joita paistoin pannulla kanelin ja kaurahiutaleiden kera. Nämä maistuvat luonnonjogurtin tai rahkan kera kerroksittain koottuna.

*Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonks siemenet ovat hyvin ravintorikkaita. Chia sisältää mm. 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali, 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi, 8 kertaa enemmän fosforia ja 6 kertaan enemmän kalsiumia kuin täysmaito, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut, 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet, 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen. (Lähde: Vitamiinisuositukset).

 

Paistetut omenat

  • 1 omena
  • 1 tl ceylonkanelia
  • 3 rkl kaurahiutaleita
  • 1 tl kookosöljyä paistamiseen

Chia-vadelmahillo

  • 1 dl vadelmia
  • 1 tl chian-siemeniä
  • (halutessasi tilkka makeutusta, esim. hunajaa)

annokseen:

  • 1 dl luonnonjogurttia/rahkaa/kaurajogurttia

Valmista hillo: Sekoita vadelmien sekaan chiansiemeniä (suhde 1:10 eli 1 dl 1 rkl chiansiemeniä). Survo vadelmat ja chia hilloksi ja lisää halutessasi ripaus hunajaa. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia muista kuumentaa ne ensin käyttöä. Vinkki: Vadelma-chiahillo maistuu myös puuron kanssa.

Kuori ja pilko omena. Paista omenalohkoja hetki kookosöljyssä keskilämmöllä koko ajan käännellen, lisää sekaan tilkka kanelia ja kaurahiutaleita. Paista hetki, jotta kaurahiutaleet paahtuvat hieman, jäähdytä. Kokoa annos: lisää pohjalle omena-kaurapaistosta, lusikallinen chia-vadelmahilloa, luonnonjogurttia (tai rahkaa) ja tee samalla menetelmällä useampi kerros.

20160101_123128

20160101_123208 Oletko muuten osallistunut vielä #timmikuu haasteeseen?

Täällä Fitfashionissa pyörii tammikuun ajan #timmikuu-haaste. Timmikuu on FitFashion.fi:n ja Kauneus ja Terveys.fi:n yhteinen hyvinvointikampanja jonka kaupallinen yhteistyökumppani on Forever-kuntoklubi. Tavoitteena on laittaa tammikuun aikana jakoon kaikki inspiroivat motivaatio-, treeni- tai ruokakuvat Instagramissa hahstagilla #timmikuu, samalla olet mukana arvonnoissa.

Pääpalkinto arvotaan kaikkien osallistujien kesken kuun loputtua (osallistumisaika 1.1.–31.1.2015) ja viikkopalkintoja arvotaan viikoittain, voittajat ilmoitetaan Instagramissa. Palkintojen tarkemmat tiedot löytyvät viikoittain Instagramista: @fitfashionfi & @kauneusjaterveys.

Timmikuu_on_asenne