Suolaiset ja makeat kesäkurpitsaherkut

Kesäkurpitsa tapakset voi tuunata mieleiseksi lempi täytteillä.

Viime päivinä on lehdissä uutisoitu helleaallon vaikutuksista myös ruokatalouteen ja siinä ohessa kasvisten viljelyyn. Lämpöaallon johdosta muun muassa kesäkurpitsa kasvaa sellaisella vauhdilla että sitä saa nyt kaupoista todella edulliseen hintaan, sillä sitä on tarjolla enemmän kuin tarvis olisi.

Lämmön vaikutuksen voi nähdä myös muun muassa salaattien osalta, sillä liika kuumuus on tuhonnut paljon salaatteja ja muita nopeasti kasvavia yrttejä joille kuumuus on liikaa. Siinä missä toiset kasvikset ja hedelmät pitävät lämmöstä, on se toisille liikaa. Toivon mukaan kuitenkin vaikutukset ovat vain lyhytaikaisia eikä näistä keleistä aiheudu vakavampia ongelmia ruoan tuottajille, vaikka vähän pelottavia uutisia eritoten maidontuottajilta onkin saanut lukea.

Halusin osallistua myös kesäkurpitsatalkoisiin ja tässä erilaisia kesäkurpitsareseptiä, sekä suolaisen että makean ystäville. Kesäkurpitsa sisältää runsaasti kuituja ja se on hyvä antioksidanttien lähde ja se sisältää A-, B- ja C-vitamiinia sekä folaattia. Se maistuu sellaisenaan niin salaateissa, kuin vaikka dipattuna, mutta kokeile sitä myös osana leivontaa tai ruoan valmistusta.

Suolaiset kesäkurpitsatapakset:

  • Kesäkurpitsaa
  • Paseerattua tomaattia /Tomaattisosetta
  • juustoraastetta

pinnalle pizzojen tapaan lempitäytteitäsi, näissä kiekoissa

  • soijasuikaleita
  • tomaattia
  • savulohta

Kokeile täytteeseen esim: tonnikalaa, parmankinkkua, mifua, paprikaa, sieniä jne.

Leikkaa kesäkurpitsasta alta sentin paksuisia kiekkoja, levitä päälle tomaattisosetta, valitsemaasi täytettä sekä hieman juustoraastetta. Paista n. 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Tarjoile heti lämpimänä.

Suklaiset browniet kesäkurpitsasta

Tämä ohje on gluteeniton, vegaani, eikä sisällä lainkaan valkoista sokeria.

20150531_163235
Mehevä suklainen kesäkurpitsa brownie

Kesäkurpitsaleipä

Tämä oheinen gluteeniton kesäkurpitsaleipä maistuu sekä suolaisten, että makeiden täytteiden kera. Vinkki: Kokeile sitä paahdettuna omena-raparperihillon kera.

Kesäkurpitsaleipä maistuu paahdettuna

Jauheliha kasvispata

Jauhelihasta ja kasviksista hautuu uunissa maukas ja kevyt pata.

Jauheliha kasvispata

Kesäkurpitsaleipä (gl)

 

Kesälomalainen täällä moi! Loma jatkuu vielä ja kuluneet kaksi viikkoa on pitäneet sisällään odotetusti urheilun ja hyvän ruoan ohella perheen kanssa oleilua, ystäviä, festareita, Tukholman risteilyä ja viimeisellä lomaviikolla auton nokka suuntaa kohti pohjoista, kotiseuduille siis.

Kesälomalla on odotetusti maistunut kotimaiset kasvikset eri muodoissa, salaateissa eritoten, sen ohella on tullut grillailtua ja onneksi myös ahti on alkanut suomaan antejaan että pannulla paistettu ahvenia ja kuhia. Odotan kovasti että marjat alkaisivat kypsymään ja pääsisin mustikkametsään!

Tää oheinen kurpitsaleipä on siitä aika mielenkiintoinen tuttavuus että se toimii sekä suolaisten, että makeiden täytteiden kera. Erityisesti pidin siitä paahdettuna omena-raparperihillon kera. Ah. Kesäkurpitsa sisältää runsaasti kuituja ja se on hyvä antioksidanttien lähde ja se sisältää A-, B- ja C-vitamiinia sekä folaattia.

Gluteeniton kesäkurpitsaleipä

  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1,5 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 muna
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,75 dl maitoa
  • 2 dl kesäkurpitsaa raastettuna

 

Kuori ja raasta kesäkurpitsa, painele raaste tämän jälkeen talouspaperilla jotta siitä lähtee ylimääräinen kosteus. Sekoita kuivat ja märät aineikset omissa kulhoissaan sekaisin ja yhdistä nämä toisiinsa hyvin käännellen jotta taikinasta tulee tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun voileipävuokaan (1,2 l) Paista 175 asteessa n. tunti. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kumoamista ja leikkaamista.

Viipaleiden pinnalla näissä kuvissa: avokadoa suolan ja pippurin kera, mansikkaviipaleita sekä pensasmustikoita ja proteiinisuklaavanukasta.