Omena-kurkumapuuro

20161015_17401520161015_173957

Halloween on taas käsillä ja vuosi vuodelta se vaan näkyy täällä meilläkin kaupoissa, lehdissä ja blogeissa entistä enemmän. Itse en ole ihan hirveän innoissani kyseisestä juhlasta ollut, mutta lapsi kun siitä jaksaa intoilla niin ehkä se hieman sitten tarttuu minuunkin 😀 Täällä muuten viime vuotiset sokerittomat, vegaanit marenkihaamut sekä vinkkini halloweenin terveellisistä herkuista! Vaikka tämän päiväinen reseptillä ei olekaan mitään tekemistä kyseisen juhlan kanssa istuu se vuodenaikaan hyvin.

Keltainen kurkuma-omenapuuro tuo vaihtelua aamu- tai iltapuuroon. Mikä on muuten sun suosikkipuurosi tällä hetkellä, miten sen tuunailet? Omalle puurolautaselle on viime aikoina useampana aamuna tullut kauhottua puuron lisäksi reippaasti puolukoita, kookosöljyä ja nokareita rahkaa. En olisi muutama vuosi sitten uskonut vielä lappavani tällaisella tahdilla puolukoita, mutta jokin on vinksahtanut makuaistissa sillä puolukat eivät maistu enää lainkaan kitkeriltä vaan erittäin hyviltä! Kurkuma on itselle vielä hieman tuntemattomampi mauste, olen siitä tehnyt kurkumalattea sekä maustanut sillä bataattiranskalaisia. Se toimii erinomaisesti myös kasvispadoissa sekä kanan kanssa. Kurkuma sisältää runsaasti kurkumiinia jolla on tulehdusta estäviä vaikutuksia, se sisältää runsaasti myös antioksidantteja.

Mutta vaihtelu on tervetulutta myös puuroihin ja tässä siis puuron olen keittänyt kauramaitoon ja se on maustettu raastetulla omenalla, vaniljajauheella sekä kurkumalla.

 • n. 2,5 dl kauramaitoa
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 0,5 tl vaniljajauhetta
 • 0,5 tl kurkumaa
 • 1 omena raasteena
 • 1 tl kookosöljyä
 • pinnalle hedelmiä, marjoja, rahkaa, luonnonjogurttia, paahdettuja kookoslastuja tms.

 

20161015_17395420161015_174000

Tallenna

Tallenna

Elimistöä puhdistava herkullinen ”päivä käyntiin” smoothie

20151227_130712

Vaikka joulun aikana olen onnistunut välttämään suuremmat ruokaähkyt on olo silti ollut hieman tukkoinen. Normaalia suuremmat annoskoot, runsas suolan syöminen mm. graavikalojen muodossa sekä ateriat jälkiruokineen ovat tuntuneet lenkillä normaalia raskaampana askeleena. Vaikka ruokailusta oli eilenkin kulunut jo hyvä tovi tunsin kuitenkin juostessa ruoan nousevan jatkuvasti kurkkuun, eli runsaat normaalista poikkeavat annokset ovat aiheuttaneet ruoan sulamiselle myös omat haasteensa.

Tänä päivänä aion kiinnittää entistä enemmän huomiota runsaaseen veden juomiseen ja sen ohella myös valitsen lautaselle kevyempiä helposti sulavia ruokia ja tämän smoothien jolla päivä lähtee varmasti käyntiin, puhdistaen samalla elimistöä. Smoothie paitsi sisältää päivän starttaamiseen kaiken tarpeellisen, se myös maistuu todella hyvältä, lapsikin tykkäsi!

20151227_130414

20151227_131320

 

smoothie sisältää:

päärynää, joka sisältää paitsi kuituja ja vitamiineja se myös makeuttaa hyvin tämän smoothien. Päärynät auttavat poistamaan kuona-aineita elimistöstä, ne sisältävät runsaasti foolihappoa, kaliumia ja c-vitamiinia. Kaloreita päärynöissä on varsin vähän (n. 40 kcal/päärynä). Daily Mail listasi syksyllä päärynän uudeksi nousevaksi trendiruoaksi

sitruunan mehua, joka sisältää mm. pektiiniä, tämä hidastaa glukoosin imeytymistä verenkiertoon. Sitrunaa sisältää kaliumia, magnesiumia ja flavonoideja, se muodostaa vatsassa myös kaliumkarbonaattia mikä auttaa vähentämään vatsahappoja ja siksi se auttaa mm. närästykseen. SItruunamehun nauttiminen helpottaa myös ruoansulatusta.

banaania, joka auttaa mm. verenpaineeseen, anemiaan, PMS-oireisiin, ummetukseen, närästykseen.

chian-siemeniä, jotka sisältävät mm. magnesiumia, omega-3 rasvahappoja, fosforia, kalsiumia, C-vitamiinia, proteiinia, seleeniä, antioksidantteja ja rautaa.

inkivääriä, joka helpottaa myös turvotusta poistaen nestettä, parantaen verenkiertoa. Inkivääri sisältää mm. kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta

pinaattia ja tammenlehtisalaattia joista saa paljon paitsi lehtivihreää, pinaatista saa myös paljon k-vitamiinia, rautaa, C- ja E-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja mangaania,

kurkumaa, joka kuuluu inkiväärikasveihin. Kurkumalla on tulehdusta estävä vaikutus, samalla sen on todettu parantavan muistia, helpottavan suolistollisia tulehduksia.

ceylon kanelia, joka helpottaa paitsi makean nälkää, se auttaa myös hallitsemaan verensokeria ja sen on todettu myös alentavan veren kolesterolia. Kaneli parantaa aineenvaihduntaa ja parantaa ruoansulatusta. Ceylonkaneli ei sisällä maksalle haitallista kumariinia, se on myös huomattavasti miedomman ja lempeämmän makuinen kuin tavallinen kaneli.

cayennepippuria, joka auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa, sillä se nostaa kehon lämpötilaa ja auttaa täten myös tehostamaan rasvanpolttoa, se vapauttaa myös endorfiineja.

sekä nesteenä kauramaitoa, Kauran rasva sisältää vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja ja se tekee hyvää sydämelle. Kaura sisältää vesiliukoisia ravintokuituja, beetaglukaaneja, jotka voivat auttaa alentamaan kolesterolia.

20151227_130343

Puhdistava smoothie

 • 1 päärynä
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 rkl chiansiemeniä
 • 1/2 banaani
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä
 • kourallinen pinaattia ja tammenlehtisalaattia
 • 0,5 tl kurkumaa
 • 0,5 tl cyelonkanelia
 • pieni ripaus cayennepippuria
 • 2 dl kauramaitoa
 • pari dl jäitä

Sekoita ainekset tehosekoittimessa kunnes smoothie on sileää ja kuohkeaa, nauti heti.

 

Lähde: Terve.fi, Daily Mail, tohtori.fi, ruohonjuuri.fi, hs.fi, mtv3.fi, wikipedia, kemikaalicoctail.fi