Maukas proteiinipitoinen lounassalaatti vegesti!

Mitä sitä tänään söis? Haluan jakaa sulle aivan tosi maukkaan ja herkullisen lounassalaatin  ohjeen joka nyt sattumoisin on vieläpä kasvisruokavalioon sopiva, mutta silti täyttävä! Proteiinin lähteenä tässä salaatissa on punaiset linssit sekä lehtikaali. Punaiset linssit on todella nopea valmistaa, sillä niitä ei tarvitse erikseen liotella kuten muita papuja.. ja toki kaupasta löytyy hätävarana myös valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä, joilloin niistä tarvitsee vain huuhtaista pois ylimääräinen neste ja ne ovat heti käyttövalmiita.

Punaisissa linsseisä on vähän energiaa, mutta silti ne ovat proteiinipitoisia ja sisältävät runsaasti kuituja, antioksidantteja sekä kivennäisaineita. Maultaanhan punaiset linssit ovat todella mietoja joten ne sopivat hyvin lisukkeeksi, muhennoksiin tai jopa lihapullataikinan sekaan!

Normi salaatin sijaan olen käyttänyt tässä ”salaatissa” lehtikaalia. Vaikka kyseessä on kaali, muistuttaa se koostumukseltaan ja maultaan hyvin pitkälle normaali salaatteja, mutta se sisältää huomattavasti enemmän lehtivihreää, karoteeneja ja rautaa. Lehtikaalista kannattaa poistaa aina puiset lehtiruodot. Lehtikaali on todella hyvä c-vitamiinin lähde, sillä siinä on sitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi appelsiinissa. 100 grammaa lehtikaalia on nimittäin hurjat 110 mg c-vitamiinia. Lehtikaalin energisisällöstä on 35 prosenttia proteiinia. Kannattaa kokeilla lehtikaalia myös esimerkiksi smoothie-juomien joukossa, paistettuna lisukkeena tai oletko vielä testannut lehtikaalisipsejä?

Tässä on aika reilu annos lounassalaatiksi, joten itse jaoin sen kahdelle päivälle. Tämä salaatti ei kovin helposti myöskään nahistu joten sen voi hyvin valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä valmiiksi maustumaan.

Maukas proteiinipitoinen lounassalaatti linsseistä ja lehtikaalista

  • nippu lehtikaalia, poista lehtiruodot
  • 2 rkl kapriksia
  • 0,5 dl hienonnettua persiljaa
  • 3-4 tomaattia
  • 3-4 dl punaisia linssejä
  • 1 sipuli
  • 1 punainen chilipaprika palko
  • (0,5 dl feta tai aurajuustoa murusina)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa/mustapippuria

Rapean rouskuvat ja herkulliset leffaeväät

Mukavaa käsillä syötävää, rouskuvaa ja rapisevaa naposteltavaa leffailtaan? Kriteereinä, helppoa ja mielellään nopeasti valmistuvaa, terveellistä, mutta ahh niin ihanaa rouskuteltavaa, että käsi käy kupissa tämän tästä? 🙂 Tässä mun leffaeväät, pisimmän valmistuajan näistä ottaa gluteeniton siemennäkkäri, ohje täällä. joka on nopea tehdä, mutta vaatii paistoaikaa n. 45 minuuttia. Tällä kertaa sekoittelin taikinan sekaan yrttien sijaan reippaasti kuivattua nokkosta, antaa aivan ihanan vivahteen makuun.

20151031_210439

Lisäksi pöytään katettiin lehtikaalisipsejä, vanha ohje löytyy täältä, nämä ystäväiset tekaisin tummata lehtikaalista (siitä tumma väri, eivät ole palaneita!) 🙂 joista viimeiset nappasin talteen oman pihan puskasta. (note to myself: muista ostaa lehtikaalia myös ensi kesäksi kukkapenkkiin! tämä oli ehdottomasti tämän kesän tuottoisin ja eniten käytetyin lajike)

20151031_210504

Täytetyt riisipaperirullat ohje täällä, saivat sisäänsä mitä jääkaapin kätköistä sattui löytymään; kasviksia kuten salaattia, raastettua porkkanaa, tomaattia, kalkkunaleikettä, kurkkua, sipulia jne. dippailukastikekin on äärettömän helppo sekaisin vain soijaa, tummia paahdettuja seesamin siemeniä ja nokare wasabia.

20151031_210523

Lisäksi paahdoin uunissa kikherneitä. Mistä voi oman mieltymysten mukaan maustaa makeita tai suolaisia naposteltavia. Käytin valmiita luomulaatuisia kikherneitä, kikherneet kannattaa huuhdella hyvin ja valuttaa vesi niistä huolella pois. Tämän jälkeen kikerhneisiin (n.2,5 dl) reilu rkl oliiviöljyä ja mausteita. Halusin suolaisia chili naposteltavia, joten mausteina käytin vain suolaa ja chiliä, mutta erilaiset kuivatut yrtit, tai vaikkapa kaneli tuo näihin lisää makuvivahdetta! Kikherneitä paahdoin n. 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, käännellen niitä välillä, jotta paistuisivat tasaisesti joka puolelta rapsakoiksi.

20151031_210333