Gluteenittomat suklaa-maapähkinävoiruudut (ilman valkoista sokeria)

 Gluteenittomat suklaa-maapähkinävoiruudut ilman valkoista sokeria oli pikku potilaan toive

Mistä tietää et on syksy jo tuloillaan? No ensimmäiset nuhanenät ja kotisairaspäivät tietenkin. Sitähän se on ainakin lähes jokaisessa lapsiperheessä, kun syksy ja päivähoito taas starttaa niin ensimmäiset flunssat ja muut pöpöt alkavat jylläämään. Tämä edessä eritoten niillä joilla lapsi aloittaa päivähoidon tai vaihtaa päivähoitopaikkaa, kuten meillä. No pari päivää legojen, satukirjojen ja lastenohjelmien lomassa niin olo oli jo pian parempi.

Lapsi toivoi että leivottaisiin yhdessä mokkapaloja ja nämä suklaa-maapähkinävoiruudut syntyivät sellaista ohjetta hieman mukaillen. Ihan perinteisiä mokkapaloja näistä ei tullut, tein pohjasta gluteenittoman. Ja koska kaapista ei sattumoisin löydy lainkaan valkoista sokeria saati tomusokeria oli päällisen suhteen myös sovellettava toiseen suuntaan ja tällaista niistä sitten tuli (vähän liian hyvää, siinä meni äidillä ja pojalla useampi ruutu näitä herkutellessa)

Suklaa-maapähkinävoiruudut (gluteeniton)

Pohja n. 25 annospalaa

  • 4 munaa
  • 3 dl kookossokeria
  • 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100g gheetä* (eli kirkastettua voita ja 0,5 tl suolaa) / tai tavallista voita -> jos käytät tavallista voita suolaa ei tarvitse lisätä
  • 1,5 dl kauramaitoa

Vatkaa munat ja kookossokeri vatkaimella vaahdoksi. Sekoita jauhot toisessa kulhossa ja lisää ne siivilän läpi muna-kookossokeri vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille n. 1 sentin paksuiseksi levyksi. Paista 220 asteessa n. 12 minuuttia. Huom. Kookossokeri paistuu uunissa tavallista valkoista sokeria nopeammin, joten tarkkaile pohjaa ettei se pääse palamaan. Anna jäähtyä ennen päällisen valmistamista.

*Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä

Valitse täytteeseen mahdollisimman sileä maapähkinävoi, jotta saat levitteestä mahdollisimman tasaisen
Tää valmis raakasuklaamassa on mun lemppareita, sulatin tätä mukaan täytteeseen. Massa on ns. valmista raakasuklaata (myös makeutettu) ja sitä on helppo käyttää raakakakkuihin ja muuhun leivontaan, sillä se on valmiiksi rouhittu helposti käytettävään muotoon. (Lapsi tykkää napostella tätä myös sellaisenaan)

Päällinen

  • 2 dl raakasuklaamassaa
  • 2 rkl maapähkinävoita (käytä sileää versiota)
  • 50g gheetä+ 0,5 tl suolaa / jos käytät tavallista voita ei suolaa tarvitse lisätä
  • 3 rkl vahvaa keitettyä kahvia
  • pinnalle nomparelleja, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta

Keitä vettä kattilassa ja nosta toinen kulho kattilan päälle jossa voit sulattaa raakasuklaamassan sekä voin. Katso että vesihaude ja päällä oleva kulho ei mene liian kuumaksi (raakasuklaamassaa ei kannata kuumentaa yli 45 asteen, jotta sen hyvää tekevät ainesosat eivät tuhoudu). Lisää maapähkinävoi sekä kahvi sulaan massaan ja levitä seos pohjalevyn päälle. Ripottele pinnalle haluamasi koriteet. Leikkaa annospaloiksi. Päällinen jähmettyy kun nostat sen kylmään jääkaappiin. Voit myös pakastaa paloja tulevien herkkupäivien varalle.

Leppoisaa viikonloppua! <3

Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)

Tiedätkö sen vastustamattoman uunista leijuvan tuoreen sämpylän tuoksun? mmm.. siitä on kyllä tässä taloudessa tullut nautittua aika useasti viime aikoina kun innostuin tekemään kaura-porkkanasämpylöitä. Niin..sitten niitä piti saada heti lisää ja taas lisää. Aivan superkoukuttavia ja vieläpä naurettavan helppoja tehdä!

Suosittelenkin keittämään ensi kerralla hieman isomman satsin aamupuuroa, sillä sitä sinä tarvitset näihin sämpylöihin!

Ohessa ohje:

Porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä

  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • n. 5-6 dl keitettyä kaurapuuroa (jossa seassa 1,5 rkl chiansiemeniä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. urtekram yleisleivontamix)*
  • 2,5 dl spelttijauhoja*
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä. Muista lisätä keitinvettä myös hieman enemmän sillä chiansiemenet turpoavat runsaasti (n. 1 dl vettä / 1,5 rkl chiansiemeniä). Jäähdytä puuro.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanat ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja ja nostele lusikalla n. kämmenen kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit muotoilla sämpylät jauhotetuin käsin varoen myös käsissä, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

*voit halutessasi valmistaa taikinan vain toisesta jauhoseoksesta, itse halusin sekaan hieman spelttiä ja tällä seoksella sämpylöistä tuli herkullisia!

Tässä vielä lisäksi tuon kuvissa näkyvän kanasalaatin ohje!

Kanasalaatti

  • n. 250-300 g paistettuja kananfileitä (pinta suola ja mustapippuri)
  • reilu puntti salaattia
  • reilu kourallinen minitomaatteja
  • 1 dl fetajuustoa
  • 2-3 dl gluteenitonta pastaa
  • 2 dl persikoita (tuoreita, tai omassa liemessä säilöttyjä)
  • pinnalle reilu kourallinen paahdettuja maapahkinöitä
  • 2 dl kurkkua pilkottuna
  • 2 dl paprikaa pilkottuna