Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)

Tiedätkö sen vastustamattoman uunista leijuvan tuoreen sämpylän tuoksun? mmm.. siitä on kyllä tässä taloudessa tullut nautittua aika useasti viime aikoina kun innostuin tekemään kaura-porkkanasämpylöitä. Niin..sitten niitä piti saada heti lisää ja taas lisää. Aivan superkoukuttavia ja vieläpä naurettavan helppoja tehdä!

Suosittelenkin keittämään ensi kerralla hieman isomman satsin aamupuuroa, sillä sitä sinä tarvitset näihin sämpylöihin!

Ohessa ohje:

Porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä

  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • n. 5-6 dl keitettyä kaurapuuroa (jossa seassa 1,5 rkl chiansiemeniä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. urtekram yleisleivontamix)*
  • 2,5 dl spelttijauhoja*
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä. Muista lisätä keitinvettä myös hieman enemmän sillä chiansiemenet turpoavat runsaasti (n. 1 dl vettä / 1,5 rkl chiansiemeniä). Jäähdytä puuro.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanat ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja ja nostele lusikalla n. kämmenen kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit muotoilla sämpylät jauhotetuin käsin varoen myös käsissä, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

*voit halutessasi valmistaa taikinan vain toisesta jauhoseoksesta, itse halusin sekaan hieman spelttiä ja tällä seoksella sämpylöistä tuli herkullisia!

Tässä vielä lisäksi tuon kuvissa näkyvän kanasalaatin ohje!

Kanasalaatti

  • n. 250-300 g paistettuja kananfileitä (pinta suola ja mustapippuri)
  • reilu puntti salaattia
  • reilu kourallinen minitomaatteja
  • 1 dl fetajuustoa
  • 2-3 dl gluteenitonta pastaa
  • 2 dl persikoita (tuoreita, tai omassa liemessä säilöttyjä)
  • pinnalle reilu kourallinen paahdettuja maapahkinöitä
  • 2 dl kurkkua pilkottuna
  • 2 dl paprikaa pilkottuna

 

Gluteeniton pannukakku

Mun reseptien tekemiset on jääny viime viikkoina todella todella naurettavan vähiin. En ole jaksanut, ehtinyt tai edes viitsinyt viettää keittiössä pakollista kauempaa ja huomaan että mitä pidemmäksi tauko käy sitä suuremmaksi myöskin luomisen tuska tuntuu menevän. Hivenen ärsyttävää, mutta pakon edessä on turha tehdä mitään luovaa, se on tullut todistettua jo nuorempana. Olkoon sitten pieni tauko tekemisten suhteen, ehkä se on välillä ihan paikallaan? Mutta en oikeasti jaksa ottaa stressiä tästä, koska tiedän että tilanne tästä taas varmasti muuttuu ja jos ei niin sitten ei, mutta itseni tuntien se muuttuu 😀

Olis kiva kuulla kuitenkin sieltä ruudun toiselta puolelta minkälaisia tekstejä/reseptejä ois kiva lukea? Vinkkejä otetaan kiitollisuudella vastaan.

Tämä kyseinen resepti tuli tehtyä kuitenkin lomalla ja sehän oli perinteistä pannukakkua, ilman valkoisia vehnäjauhoja ja valkoista sokeria tosin! reseptistä tulee pellillinen ja nyt kannattaa kyllä päälle lykätä runsaasti kotimaisia marjoja 🙂

Gluteeniton pannukakku (uunipellillinen)

  • 3 kananmunaa
  • 8 dl maitoa (maitojuomaa)
  • 4 dl kaurajauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • ripaus suolaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl leivinajauhetta
  • 2 rkl kookossokeria (koivusokeria tai muuta makeutusta)
  • 2 rkl gheetä*
  • pinnalle tuoreita marjoja (+koivusokeria)

Sekoita ainekset ja kaada leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paista pannukakku 175 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. puoli tuntia, kunnes pannukakku on kypsynyt. Jäähdytä hetki ja tarjoile tuoreiden marjojen kera.

 

*Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä

 

 

 

Tallenna

Tallenna