Proteiini-chialetut (jauhoton, sokeriton)

Voisko tänään olla ankeen harmaan päivän kunniaksi lettukestipäivä? Tein viikonloppuna näitä chialettuja aamupalaksi ja keräsin kuppeihin erilaisia täytteitä ja nams kun nää maistui lapsellekin. Näihin lettuihin ei tule lainkaan jauhoja joten paistamisen suhteen kannattaa olla varovainen ja kärsivällinen. Ulkonäkö ei ole ehkä se ihan kaunein mutta maku sen sijaan on kyllä varsin nami!! Ihan valtavan suuria lettuja paistaessa kääntäminen voi tuntua kömpelöltä joten mielenrauhan ja leppoisan tunnelman takaamiseksi kannattaa lettujen koko säilyttää maltillisena. Pieni vinkki kuitenkin paistamiseen; kun pintaan alkaa ilmestyä ns. reikiä /kuplia voi letun kääntää varoen paistinlastalla, myöskin paistolämpötila kannattaa säilyttää keskilämmöllä.

Ja sit siihen parhaaseen osioon eli lettujen täytteisiin. Tässähän voi mennä oman mielen mukaan niin överiksi kuin haluaa, mutta meidän lettukestien kunniaksi laitoin erilaisia täytteitä pieniin kippoihin josta sai mielen mukaan laitella täytteitä lettujen päälle. Lautasilta löytyi mm. pilkottuja banaaneja, puutarhavadelmia, raakasuklaamassaa rouheena (Foodin), kanelia, itsetehtyä omenahilloa ja maapähkinävoita. Jos kaipaat vielä jotain ekstraa niin täytteenä voisi toimia esimerkiksi juokseva hunaja/vaahterasiirappi, suklaalevite, erilaiset hillot ja hedelmät.

Chialetut

  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl chiansiemeniä + 1,5 dl vaniljasoijamaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 2 dl vaniljasoijamaitoa / tai muuta maitojuomaa
  • 1 rkl kaurahiutaleita, gluteenittomia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • Paistamiseen öljyä + gheetä
  • * jos käytät jotain muuta maitoa/maidonkorviketta lisää taikinaan 0,5 tl vaniljajauhetta

Liota chiansiemeniä nesteessä pari tuntia tai valmista tämä jo edellisenä päivänä ja säilytä jääkaapissa. Vispaa kanamunien rakenne rikki ja lisää sekaan loput aineet. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia ennen paistamista. Paista letut öljyssä ja/tai gheessä(kirkastetussa voissa) paistinpannulla keskilämmöllä.

Maailman parhaat pannukakut (gluteeniton, sokeriton, ilman banaania!) ja muutama sananen mehustuksesta

Jälleen uusi pannukakkuresepti? Blaah, toivottavasti jatkat kuitenkin lukemistä vielä pidemmälle, sillä tämä viimeisen resepti on eittämättä PARAS tähän mennessä! Ja niille jotka ovat kyllästyneet näihin banaanilettuihin muodossa jos toisessa voin kertoa, että nämä pannukakut eivät sisällä lainkaan banaania! (toim.huom. pidän kyllä itsekin banaaniletuista, mutta vaihtelu on vaihtelua!)

Vietin toissa viikonloppuna laatuaikaa, yksin! Tämä on todella harvinaista meidän perheessä, sillä en lapsen myötä ole tainut viettää juurikaan öitä kotosalla aivan itsekseni. Miehen ja lapsen suunnatessa pariksi yöksi mummolaan sain minä toteuttaa vain omia mielitekojani ja tämä oli yksi niistä. Aamiainen omassa rauhassa, kynttilöitä poltellen oli kyllä luksusta pitkään aikaan. Rauhalliseen aamuun halusin myös valmistaa kunnollisen aamiaisen; pannukakkuja, tuoremehua, luonnonjogurttia ja itsehtehtyä mysliä sekä tottakai kunnon kahvia!

WP_20151017_020

WP_20151017_018

WP_20151017_004

WP_20151017_006

Pannukakut n. 4 kpl

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 muna
  • 1 dl raejuustoa
  • ripaus vaniljajauhetta ja laadukasta suolaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Sekoita ainekset sauva- tai tehosekoittimella. Paista pannukakut paistinpannulla kookos- tai oliiviöljyssä – keskilämmöllä! Seos on melko paksua, mutta nostelemalla lusikalla taikinaa pannulle (ja hieman painelemalla seosta) onnistuivat omat pannukakkuni ainakin hyvin. Varo polttamasta pannukakkuja, paista niitä ennemmin miedolla kuin keskilämmöllä. Pannukakut voit kääntää kun niihin muodostuu pieniä ”reikiä”. Nauti heti tuoreiden marjojen tai hedelmien kera.

Myslin ohjeen löydät täältä

Olen ollut hieman myöhäisherännäinen myös mehustuksen suhteen. Useissa blogeissa itsepuristettuja tuoremehuja on hehkutettu jo pitkään minä sen sijaan päädyin ostamaan oman mehustajan vasta nyt ja kokeilumielessä päädyin vielä varsin edulliseen vaihtoehtoon. Mehustimien hintahaitari on melkoinen noin kahdenkympin mehustimista aina monen sadan mehustimiin. Mitä eroa niillä sitten on? Tekniikoita on useita. Kalliimmat mehustajat osaavat jauhaa hedelmät ja vihannekset jonka jälkeen ne uuttavat mehun, toiset mehustimet taas puritavat mehun. Paremmat mehustimet tekevät mehua kokonaisista hedelmistä ja jopa pähkinöistä.

Oma mehustimeni jauhaa, mutta olen ollut toistaiseksi tyytyväinen tähänkin prosessiin. Minulle tärkeää oli, että laite ei vie paljon tilaa ja että osat on helppo ja nopea pestä. Oma mehustimeni mehustaa hedelmien lisäksi myös vihanneksia kuten porkkanoita ja parsakaalia. Appelsiinit toki täytyy kuoria, mutta kotimaiset omenat menevät kuorineen, lohkoa ne tosin täytyy ensin. Olen tehnyt kerralla noin litran / pari ja säilönyt mehut aina tiiviisiin lasipulloihin jääkaappiin. Tuorepuristettu mehu ei säily kovin montaa päivää hyvänä jääkaapissakaan.

Omaksi suosikikseni on muotoutunut porkkana, ananas, omenamehu, kaikkia samassa suhteessa. Myös appelsiini-porkkanamehu oli todella hyvää! Myös mandariinit, vesimeloni tuovat mukavaa makua tuoremehuun. Kannattaa suosia aina kauden hedelmiä ja kasviksia, hinnan ja maun takia.

WP_20151017_003

Hedelmiä ja kasviksia saa olla varsin suuri määrä mehulitraa varten (suuri ananas, 4 suurta porkkanaa, 4 omenaa = n. litra mehua). Yhdessä lasillisessa on siis melkoinen määrä tärkeitä vitamiineja, mineraaleja jotka imeytyvät nestemäisessä muodossa myös helpommin. Näillä ei siis ole mitään tekemistä kaupan valmiiden tuoremehujen kanssa!