Maukas proteiinipitoinen lounassalaatti vegesti!

Mitä sitä tänään söis? Haluan jakaa sulle aivan tosi maukkaan ja herkullisen lounassalaatin  ohjeen joka nyt sattumoisin on vieläpä kasvisruokavalioon sopiva, mutta silti täyttävä! Proteiinin lähteenä tässä salaatissa on punaiset linssit sekä lehtikaali. Punaiset linssit on todella nopea valmistaa, sillä niitä ei tarvitse erikseen liotella kuten muita papuja.. ja toki kaupasta löytyy hätävarana myös valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä, joilloin niistä tarvitsee vain huuhtaista pois ylimääräinen neste ja ne ovat heti käyttövalmiita.

Punaisissa linsseisä on vähän energiaa, mutta silti ne ovat proteiinipitoisia ja sisältävät runsaasti kuituja, antioksidantteja sekä kivennäisaineita. Maultaanhan punaiset linssit ovat todella mietoja joten ne sopivat hyvin lisukkeeksi, muhennoksiin tai jopa lihapullataikinan sekaan!

Normi salaatin sijaan olen käyttänyt tässä ”salaatissa” lehtikaalia. Vaikka kyseessä on kaali, muistuttaa se koostumukseltaan ja maultaan hyvin pitkälle normaali salaatteja, mutta se sisältää huomattavasti enemmän lehtivihreää, karoteeneja ja rautaa. Lehtikaalista kannattaa poistaa aina puiset lehtiruodot. Lehtikaali on todella hyvä c-vitamiinin lähde, sillä siinä on sitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi appelsiinissa. 100 grammaa lehtikaalia on nimittäin hurjat 110 mg c-vitamiinia. Lehtikaalin energisisällöstä on 35 prosenttia proteiinia. Kannattaa kokeilla lehtikaalia myös esimerkiksi smoothie-juomien joukossa, paistettuna lisukkeena tai oletko vielä testannut lehtikaalisipsejä?

Tässä on aika reilu annos lounassalaatiksi, joten itse jaoin sen kahdelle päivälle. Tämä salaatti ei kovin helposti myöskään nahistu joten sen voi hyvin valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä valmiiksi maustumaan.

Maukas proteiinipitoinen lounassalaatti linsseistä ja lehtikaalista

  • nippu lehtikaalia, poista lehtiruodot
  • 2 rkl kapriksia
  • 0,5 dl hienonnettua persiljaa
  • 3-4 tomaattia
  • 3-4 dl punaisia linssejä
  • 1 sipuli
  • 1 punainen chilipaprika palko
  • (0,5 dl feta tai aurajuustoa murusina)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa/mustapippuria

Suussasulavan herkullinen jauheliha-linssi-bataattisoselaatikko

20160210_11573420160210_11564220160210_115747_2

Ihanaa viikonloppua, jos vielä mietit mitä kivaa tekisi tässä helppo, mutta sitäkin maukkaampi ohje joka varmasti maistuu myös lapsille! Tämä herkullinen soselaattikko nimittäin kätkee sisäänsä paitsi herkullisen jauhelihatäytteen, mutta sose on tehty punaisista linsseistä ja bataatista – taivaallisen hyvää jos saan itse mainostaa! Minä löysin vielä pakkasen kätköistä hirven jauhelihaa, mutta toki tämän voi korvata vaikka vähärasvaisella naudanjauhelihalla, tai täysin lihattomaan versioon laittaisin jauhelihan tilalle papuja, maissia ja pieneksi pilkottuja sieniä.

Tiedätkö että meillä kotona aikoinaan jauheliha-perunasoselaatikkoa kutsuttiin nimellä hampaattomien laatikko? 😀 Joo, ehkä tuo tulee koostumuksesta ja sen helposta syömisestä. Perunoista valmistettuun soseeseen verrattuna tämä tosin on helppo tapa huijata itseään ja muita syömään kasviksia ja linssejä jos nämä muutoin tuntuvat hieman vierailta.

Tämä resepti on helppo muistaa!

Jauheliha-linssi-bataattisoselaatikko

  • n~500 g bataattia
  • 500 g punaisia linssejä (kypsennettynä)
  • 500 g jauhelihaa
  • 500g tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1/2 prk Oatly kaurafraichea
  • suolaa
  • mustapippuria
  • timjamia
  • pinnalle halutessasi n. 1 dl juustoraastetta sekä ennen tarjoilua n. 1 dl persiljaa

Kuori ja lohko bataatti ja keitä se kypsäksi runsaassa vedessä. Paista tällä aikaa jauheliha ja lisää sekaan pieneksi kuutioitu sipuli, valkosipuli sekä mausteet ja lopuksi tomaattimurska.

Kun bataatti on kypsynyt lisää sekaan punaiset linssit. Voit käyttää myös valmiiksi kypsennettyjä linssejä (löytyy ainakin go green merkiltä) muussaa bataatti ja linssit sileäksi, lisää tämän jälkeen soseen sekaan kaurafraice ja sekoita.

Kaada puolet soseesta vuoan pohjalle. Kaada tämän jälkeen jauhelihakastike sosekerroksen päälle ja lisää lopuksi loput soseesta jauhelihakerroksen päälle. Tasoita ja lisää pinnalle halutessasi juustoraastetta.

Paista 200c asteisessa uunissa (kiertolämmöllä) noin 35 minuuttia. Tarjoile raikkaan vihreän salaatin kera.

20160210_115744