Mango sticky rice (vegaani) ja lazy sunday

20160414_08524920160414_085253

Huomenta! Hei nyt on jo sunnuntai ja elämä alkaa pikku hiljaa taas voittamaan. Viime kerrasta kun tää tyttö on käynyt viihteellä on öö – liian kauan aikaa ja perjantaina lähdettiin muutaman työkaverin kanssa käymään syömässä ja ”parilla” maailmaa parantavalla. Ai jestas kuin meillä oli hauskaa ja eilinen päivä meni totaalisesti harakoille. Kiitos asianosaiset <3 Arvostan kovasti pitkiä yöunia ja normaalisti tuleekin nukuttua vähintään kahdeksan tuntia yössä. Siispä valvominen ja lyhyet yöunet todellakin huomasi olossa!! Sain onneksi nukuttua parit päikkärit ja arvaa sainko yhtään mitään aikaiseksi. Pariin otteeseen kävin pihalla nuuskuttelemassa ihanan lämpöistä keväistä ilmaa, join ahkerasti vettä, söin helposti sulavaa ruokaa, paljon kasviksia ja puristin appelsiineista mehua jotta kroppa sais myös vähän c-vitamiinia. Päivän päätteeksi illalla vielä sauna että sai edes jotenkin hikoiltua kuona-aineet liikkeelle. Tänään varmaan luvassa jo hieman aktiivisempi päivä, saa nähdä vetäisenkö pihahommien päätteeksi lenkkarit jalkaan ja lähden lenkille vai suuntaisiko sittenkin puntille. No jätetään se vielä nähtäväksi – fiiliksen mukaan!

Kiitos kaikille taas kommenteista, kysymyksistä ja sähköposteista, pyrin vastailemaan kaikille mahdollisimman pian! 🙂

20160414_100416

Aasian suunnalla erityisesti Thaikuissa on suosittu jälkiruoka nimeltään Mango sticky rice, eli tahmeaa mangoriisiä. Jep kuulostaa ehken oudolta mutta on tosi herkullista. Perinteisesti valmistettuna riisi keitetään tilkassa vettä sekä maitoa ja sekaan lorautetaan aimo annos sokeria. Makea riisi syödään tuoreen mangon kera, mutta toki kylkeen sopii muutkin makeat hedelmät tai marjat. Mun versio mango sticky riisistä syntyi lounaalta ylijääneistä riiseistä, johon sekaan lorautin kookosmaitoa, lusikallisen kookospalmusokeria*, ripauksen aitoa vaniljaa ja tää herkku valmistui mikrossa, toki sen olisi voinut hissukseen haudutella myös kattilassa pehmeän tahmeaksi.

Täältä muuten löytyy mun aiempi kirjoitus erilaisista makeutusvaihtoehdoista mitä kannattaa kokeilla valkoisen sokerin sijaan.

Mango sticky rice

  • 2 dl valmiiksi keitettyä riisiä (esim. basmati tai jasminriisiä)
  • 1 dl kookosmaitoa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 1-2 rkl kookospalmusokeria

Sekoita ainekset ja lämmitä mikrossa/tai kattilassa höyryän lämpimäksi. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa tuoreen mangon/marjojen ja makeiden hedelmien kera.

Pohdintaa maidottomasta ja gluteiinittomasta ruokavaliosta / vai mikä se on kun turvottaa?

20160228_125134

Kuinka moni on kokeillut tai siirtynyt kokonaan gluteenittomalle ruokavaliolle? Maidoton ja gluteeiiniton ruokavalio näkyy lähes jokaisessa terveellisestä ruokavaliosta kirjoittavien blogiteksteissä. Useimmiten moni lähtee kokeilemaan tätä ruokavaliota kerrasta, huomaten aika nopeastikin kehossaan muutoksia; kirkkaampaa ihoa, turvotusten vähenemisiä, parempaa aineenvaihduntaa ja täten kevyempää ja energisempää oloa. Kokeilijoista osa jaksaa ja osa ei jaksa noudattaa tätä pidemmällä aika välillä. Osalla ei riitä mielenkiinto etsimään mielekkäitä, maistuvia vaihtoehtoja täydentämään pois jätettyjä ruoka-aineita.

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on hieman kaksipiippuinen juttu, toisaalta jos sitä leipää tulee syötyä useita palasia päivässä huuhdellen ne alas litralla maitoa, välillä jopa korvaten näillä kokonaisia aterioita turvottaa, väsyttää ja pierettää tämä suurimmalla osalla varmasti. Gluteenittomuus voi herättää huomaamaan miten paljon sitä gluteenia voikaan päivän aikana leipien, pastojen myötä syödä.

Mutta voiko syyt turvotukseen olla myös jossain ihan muualla kuin ruokavaliossa?

Teen itse toimistotyötä ja työpäivistä suurin osa ajasta menee istuen. Varsinkin nyt talvella kun pyörä on pääsääntöisesti parkissa vien lapsen autolla hoitopaikkaan, ajan työpaikalle ja ISTUN lähes koko päivän, mitä nyt välillä haen kahvia ja käyn syömässä lounaan, mutta eipä sinne askelmittariin mitään hirmuisia lukemia päivän aikana ehdi kertyä, varsinkin jos illallakin työpäivän jälkeen ohjelmassa on lähinnä kaupassa käyntiä. Mitä isommaksi oma lapsi kasvaa sitä vähemmän myös kotona ollessa tarvitsee koko ajan ”juosta” lapsen perässä, nostella ja kantaa. Peruspäivänä jos ohjelmassa ei ehdi olla liikuntaa askelmittari näyttää hikisesti 5000 askelta ja ilman lasta tämä numero olisi varmasti vielä pari tuhatta askelta vähemmän! Ei siis ihme jos turvottaa, suoli ei toimi ja aineenvaihdunta on lähes nolla lukemissa jos päivään ei sisälly kummoista arkiliikuntaa!

Viikonloppuisin ja lomalla perus askeleita mittarissa on helposti 10 000-15 000 vielä ilman liikuntasuoritusta. Kyllä se on aineenvaihdunnalle ja kulutukselle hieman eri lähtökohta. Terveisiä myös rakkaalle lähipiirille; ollaan keskusteltu myös siitä mitä se peruskulutus on fyysisessä työssä, esimerkiksi rakennustyömailla. Päivän aikana askeleita kertyy jopa 20 000 työ on fyysistä; kantamista, telineillä kiipeämistä, ryömimistä, työskentelyä ulkona, ahtaissa paikoissa, työasento on seisten kädet vielä ylhäällä, ei ihme jos kulutus on hieman eri luokkaa ja voi syödä huoletta paljon enemmän ilman että se näkyy vyötäröllä! Perus aktiivisuudella on todellakin väliä ja suolisto pitää siitä että se saa liikettä! Siinä ei auta vaikka vaihtaisi sen leivän vähemmän gluteenia sisältävään jos kulutus on pientä.

20160228_122029

Gluteenittomuus tai maidottomuuskaan ei ole taikapilleri kaikkiin ongelmiin.

Niin..se ei riitä että pasta on glutenitonta tai latte on tehty soijamaitoon, ruokavalion tulee sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, puhtaita raaka-aineita. Mutta kyllä se suolisto kaipaa myös liikuntaa! Perus aineen vaihduntaa nostaa jos sinulla on enemmän lihaksia, koska lihakset tarvitsevat enemmän energiaa myös levossa.

Täällä terveellisten herkkujen RESEPTIT kansiosta löytyy myös vino pino gluteenittomia ja maidottomia reseptejä. Vaikka gluteiinitonta ruokavaliota arjessa noudatankin, en kuitenkaan ole täysin maidottomalla tai täysin gluteiinittomalla. Olin alkuun ehdottomampi, mutta olen todennut omalla kohdallani että vähän gluteiinia sisältävä ruokavalio on omalla kohdallani hyväksi. Leivän syönti on jäänyt lähes kokonaan, mutta en ole ehdoton, saatan joskus syödä myös leivän aterian yhteydessä, en läheskään päivittäin. Kauraa ja spelttiä käytän myös, joista jälkimmäinen ei ole gluteiiniton mutta soveltuu monelle gluteiinista muuten oireita saavalle. Valkoisten vehnäjauhojen tilalle on paljon ravinteikkaampia vaihtoehtoja. Suuri merkitys omalle suoliston hyvinvoinnille on runsas kasvisten ja marjojen syönti sekä VEDEN JUONTI. Puhdasta ruokaa, ei teollista höttöä.

Maitotuotteiden osalta käytän aika usein hapanmaitotuotteita, eli luonnonjogurttia tai rahkaa, en muuta. Hapanmaitotuotteet sisältävät maitohappobakteeria joka on hyväksi suolistolle. Jos et käytä hapanmaitotuotteita suosittelen ainakin käyttämään maitohappobakteereja. Jogurtin korvaan usein myös kaurajogurtilla. Jos edessä on pyörä- tai juoksulenkki en yleensä syö maitotuotteita ennen sitä, sillä huomaan todellakin maidon vaikutuksen limakalvoilla, räkä lentää ja happi ei tahdo kulkea. Maidottomia ”maitoja” löytyy meiltä myös aina kaapista. Niitä käytän lähinnä leivonnassa, smoothie-juomien seassa, välillä kahvin ja erityisesti matcha-teen joukossa.

Omalla kohdallani siis pelkkä maito- ja gluteiiniviljojen vähentäminen on helpottanut oloa. Miten sinulla, tuoko vähäinenkin maidon ja gluteiinin käyttö oireet heti takaisin vai pystytkö käyttämään näitä vähäisesti? Viljalajikkeista vehnä ja ohra tuottavat eniten oireita omalla kohdallani, jonka jälkeen ruis. Ruistakaan en pysty syömään päivittäin ja kun syön otan vain yhden viipaleen.

Yritän kiinnittää myös huomiota töissä istumiseen. Puhelimessa puhumisen voi hyvin hoitaa myös seisten ja nyt kun mies ja lapsi on lomalla olen ajellut pyörällä töihin, odotan kyllä jo kovasti että pyöräily kausi voisi muutenkin alkaa.