Super vanilja-mustikkasmoothie ja muut mustikkareseptit!

Nyt on kuulkaas pakkasessa reilusti mustikkaa ja sitä onkin tullut syötyä tässä viimeiset pari viikkoa lähes päivittäin, aamupalalla ja välipalasmoothiessa. Tästä viimeisimmästä onkin muodostunut mun lempparivälipala viime aikoina (huomautuksena, että toimii äärimmäisen hyvin myös vaihtamalla mustikat mansikoihin) lisänä vielä muita toimivia mustikkareseptejä muille mustikan ystäville! Mustikkasesonki on edelleen käynnissä, joten vielä ehdit jos et jostain syystä ole ehtinyt vielä säilömään mustikoita talven varalle.

Mustikka-vaniljasmoothie

 • 2 rkl kaurahiutaleita
 • 1,5 dl Alpron mustikkajogurttia
 • reilusti  (2-3 dl) mustikoita
 • 1 scoop vaniljanmakuista herajauhetta*
 • 1,5 dl Alpron vaniljanmakuista soijamaitoa
 • jääpaloja

*Heraproteiini on tutkitusti yksi parhaista proteiinin lähteistä. Mitä sitten on heraproteiini? Heraproteiinia syntyy maidon valmistuksen yhteydessä. Herasta on poistettu kaseiini ja tästä syystä se soveltuu siis suurimmalle osalle niistä ihmisistä jotka muuten saavat ongelmia tai vatsanväänteitä maitotuotteista. Valitessasi heraproteiinia kannattaa ostaa laadukas tuote, jossa on korkea proteiinipitoisuus ja rasvan ja laktoosin määrät taas alhaisia.

Heraproteiini ei missään nimessä ole välttämätön lisä ruokavalioon. Jos syöt monipuolisesti, mutta jos haluat hyvän laadukkaan proteiinilisän tukemaan treenaamistasi ja auttamaan palautumisessa (tai vaikkapa painonpudotuksen tueksi) on syytä silloin miettiä olisiko heraproteiinista sinulle hyötyä. Heraproteiinia on saatavilla useilta eri valmistajilta, se mihin tuoteselosteessa kannattaa kiinnittää huomiota on heraproteiinin määrä, sisältääkö tuote sokeria ja makeutusaineita.

Heraproteiinit voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:

1. Heraproteiinikonsentraatti on yleisin heraproteiinivalmiste. Se on yleisin jo edullisimman hinnankin tähden. Konsentraattiin jää valmistusmenetelmän tähden jäänteitä maitorasvasta ja -sokerista. Heraproteiinikonsentraatin proteiinipitoisuus on noin 75–80 %.

2. Heraproteiini-isolaatti on pidemmälle ja tarkemmin jalostettua heraproteiinia, jossa on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 80–92 %.

3.  Hydrolysoitu heraproteiini. Hydrolysoinnissa heraproteiinin rakenne on hajotettu edelleen, jolloin proteiini on huomattavasti nopeammin imeytyvää. Hydrolysaatti voidaan valmistaa joko konsentraatista tai isolaatista.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Helppo proteiinivaahto (sokeriton)

Gluteeniton mustikkapiirakka

20160719_161454

Mustikkainen tonnikala-halloumsalaatti

Kuningatar smoothie bowl

20150202_120309

Proteiinipitoinen chiakauramuropaistos mustikasta (gl, vegaani)

Niin, mustikoita on nyt metsät pullollaan, oletko sä jo säilönyt omat talven varalle talteen? Kävin lapsen kanssa viikko siten metsässä ja saatiin me kuumasta kelistä huolimatta kerättyä lyhyessä ajassa reilu puoli sankkoa talteen. Kyllä niitä vielä siellä piisaa joten toinen retki täytyy vielä toteuttaa. Mustikat nuo meidän omien metsien superfoodit sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja kuitua. Mustikoilla on myös tulehdusta estävä vaikutus ja ne ovat hyväksi silmille ja näölle.

Meidän mustikkasadosta suurin osa meni pakkaseen, mutta osa päätyi suoraan sellaisenaan syötäväksi, puuroja ja jogurtin joukkoon ja sitten teki mieli tehdä kaurapaistosta.

Ja olihan se hyvää – Teki mieli vedellä koko kipollinen kerralla.. Siispä jakoon tää taivaallisen hyvä kaurapaistos, jossa perinteisen kaurahiutaleiden ohessa seassa myös liotettuja chiansiemeniä. Lääh, ne tekee tuosta murupinnasta sitkeän tahmean taivaallisen hyvää. Liotetut chiansiemenet tuovat paitsi koostumukseen kivaa tahmeutta myös proteiineja ravintoarvoihin. Chiansiemenet sisältävät kuituja, kalsiumia ja magnesiumia. Ne sisältävät enemmän omega-3 rasvahappoja kuin mikään muu ruoka (21% siemenen kokonaispainosta). Proteiinia chiansiemenissä on yli 20g/100g. En voi hehkuttaa tarpeeksi, näitä on vain kokeiltava, nimittäin toimii!

Toi paistos itsessään on jo niin hyvää, että sitä voisi vedellä sellaisenaan, niin hyviä kun mustikat siellä paistoksen alla ovatkin. Mutta juttu on nimenomaan siinä paistoksessa. Todella.

Kaurapaistos mustikoista maistuu sellaisenaan, tai kokeile sitä myös vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Chia-kaurapaistos mustikoista

 • 2 dl kaurahiutaleita (käytä gluteenittomia jos haluat paistoksesta täysin gluteenittoman)
 • 1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
 • 1 rkl chiansiemeniä + 1 dl kauramaitoa liotettuna
 • 2,5 rkl kookosöljyä sulana
 • ripaus vaniljajauhetta
 • 0,5 tl ceylonkanelia
 • 3 rkl kookossokeria
 • n. 5-6 dl mustikoita

 

Kaada mustikat uuninkestävään lautasen tai vuoan pohjalle. Valmista muruseos sekoittamalla ainekset yhteen. Huomioi, että chiansiemeniä tulee liottaa kauramaidossa n. 3 tuntia tai mielellään yön yli jääkaapissa. Lusikoi kauramuruseos mustikoiden päälle ja paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullan ruskea. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Saatat olla kiinnostunut  myös näistä proteiinipitoisista vegaaneista tahmean ihanista gluteenittomista chia-kaurakekseistä

20160819_153713