Pizzaperjantai?! Gluteeniton viking boat (vege)

Pizza-perjantai anyone? Monelle pizzan ystävälle taitaakin olla tuttu juttu pizzerioista saatavat ”vikingboatit”? Kyseessä on veneen muotoon leivottu pizzapohja jossa on valkoinen kastike (yleensä majoneesi, smetana tai vastaava pohjalla) jonka päällä juustoraastetta. Kun koko komeus on paistettu uunissa on viking boatin päällä yleensä toiveesta riippuen sitten paistettua kanaa/kebabbia/falafelia tms sekä salaattia ja joku majoneesipohjainen kastike. Hyvää, mutta..

Lähdin aika takki auki testailemaan gluteenitonta ja maistuvaa pohjaa johon halusin vieläpä näin lihatonta lokakuuta kunnioittaen tarjoilla täysin vegaaniset päälliset.

Mun pohja on enemmän piirakkapohja kuin varsinainen pizzapohja, mutta tarpeeksi ohueksi muotoiltuna ja uunissa grillitoiminnolla paistettuna siitä tuli ihanan rapea ja maukas. Suosittelen vapaasti kokeilemaan kyseistä pohjaa myös perinteisempiin gluteenittomiin suolaisiin piiraspohjiin. Gluteenitonta taikinaa valmistaessa täytyy muistaa, että taikinaa ei sinällään vaivata. Sitkoa siihen on myöskin vaikeampi saada, mutta psyllium auttaa tässä hieman (Psyllium on kuivattua jänönratamon kuorta ja se tuo gluteenittomiin leivonnaisiin sitkoa ja kuohkeutta). Taikina kannattaa myöskin muotoilla ensin muotoonsa ja kohottaa vasta sitten ennen paistamista.

Pohja kannattaa muotoilla leivinpaperin ja uunipellin päällä valmiiksi oikeaan muotoonsa. Anna pohjan tämän jälkeen kohota ennen täytteyden lisäämistä.

Pohjan päälle levitin tätä vegaanista Oatlyn kaurapohjaista valkosipulikurkku tuorejuustoa. (NAMII, kokeileppa myös esim hapankorpun kanssa!)

Koska tykkään valkosipulista pizzassa meni juustoraasteen sekaan yksi valkosipulin kynsi pieneksi pilkottuna. Laitoin sekaan myös kourallisen suppilovahveroita (tää ei välttämätöntä, mutta kokeilun arvoista)

Paistamisen jälkeen viking boat on tarkoitus syödä lämpimänä. Nopeasti salaatit lämpimän pohjan päälle ja nautiskelemaan!

Perus salaatin korvasin baby pinaatilla ja päälle tuli vielä kurkkua ja tomaattia sekä tuota Auran vegaanista chilimajoneesia (kerrankin sellainen vegaanin majoneesi joka myös maistuu hyvälle!)

Gluteeniton vegaani viking boat

Pohja

  • 1 pss kuivahiivaa (11g)
  • 2,5 dl lämmintä vettä
  • 1 dl maissijauhoja
  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleisleivontamix)
  • 1 tl psylliumia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa

täyte:

  • Oatly kurkku-valkosipulilevitettä
  • n. reilu 2 dl juustoraastetta (käytä halutessasi vegaanista versiota)
  • (kourallinen suppilovahveroita
  • 1 valkosipulinkynsi pilkottuna

pinnalle:

  • runsaasti salaattia
  • kurkkua
  • tomaattia
  • (Aura vegaanista chili-majoneesia)

Valmista pohja sekoittamalla kuivahiiva lämpimään veteen, lisää jauhot ja suola ja lopuksi öljy. Muotoile pohjasta veneen muotoinen pohja ja anna sen kohota n. 10-15 minuuttia. Levitä tuorejuusto, pilkottu valkosipuli ja juustoraaste (sekä halutessasi sienet) pohjan päälle ja paista uunissa 250 asteessa n. 20 minuuttia. Jos uunissasi on pizzatoiminto käytä sitä.

Pilko salaattiaineet lämpimän pohjan päälle ja lisää vegaani majoneesi, nauti lämpimänä.

Tää perjantai näyttää melko sateisen harmaalta ainakin täällä Keski-Suomessa, mutta mikäs sen parempi syy kääriytyä illalla sohvan nurkkaan torkkupeiton alle ja sytytellä kaikki kynttilät. Ihanan rentouttavaa viikonloppua!

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Gluteenittomat kevyet pizzakiekot

Helppo terveellinen bataatti ”pizza”

 

Gluteenittomat kevyet pizzakiekot

20161119_12435720161119_124335

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuten viime vuonna pohdiskelin itsenäisyyspäiväämme ja mitä se minulle merkitsee ei ajatukset sen suhteen ole muuttuneet tänäkään vuonna. Luvassa ei ole erikoisempia perinteitä päivän viettämiseen, muuta kuin linnanjuhlat, jotka pitää toki katsoa! Ulkona paukkuu pakkaset, mutta se ei estä pientä happihyppelyä, ehkäpä suuntaan pulkkamäkeen, keli on ainakin sen verran liukas että hyvät vauhdit lienee luvassa?!

Tämän päiväinen resepti ei sinällään ole rakennettu itsenäisyyspäivä mielessä, vaan se on passeli ihan mihin tahansa päivään. Miksei nämä toki sovi vaikka linnanjuhlien valvojaisiin! Mutta kokeileppas näitä vaikkapa herkullisen kasvissosekeiton kaverina! Täytteiden suhteen kannattaa mennä omien mieltymysten mukaan. Omissa täytteissäni tällä kertaa kylmäsavulohta, punasipulia ja aurinkokuivattuja tomaatteja, nam!

Ja suosittelen kokeilemaan gluteenittomien jauhojen sijaan myös spelttijauhoja, jotka toimivat tässä reseptissä myös oikein hyvin!

Gluteenittomat pizzakiekot

  • 11 g kuivahiivaa
  • 2,5 dl lämmintä vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram) tai puolikarkeita spelttijauhoja
  • 0,5 dl gluteenittomia kauraleseitä

 

täyte

  • n. 1,5 dl tomaattimurskaa
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja pieneksi pilkottuna
  • n. 100g kylmäsavulohta pieneksi pilkottuna
  • 1/2 punasipuli pieneksi pilkottuna
  • 1,5 dl juustoraastetta/raejuustoa/vege juustoa

 

Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen ja lisää jauhot pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Kaulitse taikina jauhojen kera n. 30×30 levyiseksi. Gluteeniton taikina ei muodosta samanlaista sitkoa kuin vehnäjauhoista tehty, joten se murtuu helpommin. Levitä taikinalevylle tomaattimurska, täytteet ja juustoraaste ja pyöritä taikina rullalle. Leikkaa siitä veitsellä vino viilloin kiekkoja (kuten korvapuusteja leikataan) ja nosta ne leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin ja paina kiekkoa kevyesti keskeltä tasaiseksi. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

20161119_12441820161104_14301920161119_124338

Tallenna