Turvotus – Maidosta, gluteenista vai mistä?

Kävin tässä aikani kuluksi läpi yli vuoden takaisia kirjoituksiani ja eteeni tuli postaukseni jossa pohdin maidottoman ja glutenittoman ruokavalion vaikutuksia oloon ja mahdolliseen turvotukseen. Nyt kun aikaa on kulunut, tuntuu että maidoton, gluteeniton, sokeriton, vehnäjauhoton ja ylipäätään -ton -ton -ton keskustelu ruokavalion ympärillä on hieman taas laantunut ja hyvinvointiblogitkin ovat palanneet ruotuun ja syödään normaalia kotiruokaa runsaasti kasviksilla (ehkäpä jopa täysin vegaanisti). Superfood-purnukat vanhentuvat nurkissa ja pidetään herkkupäiviä ja sallitaan itselle kaikenlainen mikä vain jaksaa tuottaa hyvää oloa, mieluusti toki terveellisesti ja kohtuuden rajoissa. Vai olenko mä ihan väärässä?

Mitä sitten on tapahtunut omalle ruokavaliolleni tässä ajan kuluessa mitä tätä blogia olen ehtinyt kirjoittamaan? Kun kokonaisuutta tarkastelee laajemmalti ruokavalio näyttää hyvinkin samalta – paljon kasviksia, ei valkoista sokeria, ei vehnäjauhoja, gluteenitonta suosien. Allekirjoitan edelleen omalla kohdallani sen, että sokeri ja liika gluteiini ei sovi ruokavaliooni. Se mikä on ehkä jäänyt vähemmälle viime aikoina on ollut erityisten superfoodien käyttö. Olo on kyllä hieman nuutuneempi mitä aiemmin, mutta siihen taustalla voi olla myös muita tekijöitä enkä osaa suoraan yhdistää niitä toisiinsa. Karkkia olen syönyt tänä syksynä joitakin kertoja (liikaa!) ja nyt olisi tarkoitus jättää tämä taas kunnolla pois, huomaan että vähäinenkin sokerin käyttö ruokkii napostelun himoa ja saa verensokerit heittelemään ja tästä johtuen olon välillä hyvinkin väsyneeksi.

Olisi kiva kuulla miten on käynyt sun kohdalla? Jos olet jättänyt gluteenin pois onko tämä muutos jäänyt pysyväksi? Entäs sokeri?

Mutta sitten itse turvotukseen mistä tuossa otsikossakin puhuin. Voiko se johtua yksin gluteenista tai sokerista? En usko. Itseni ohella moni muukin tekee työkseen kevyttä toimistotyötä. Eipä siitä juuri kummoista liikuntaa päivän aikana kerry, hikisesti parituhatta askelta. Mahdollisesti lounaalla ja kaupassa käynti ja hieman liikkumista lapsen kanssa illalla. Jos arkiaktiivisuuteen ei kuulu työmatkaliikuntaa tai ylipäätään riittävästi muuta liikuntaa hyvin passiivisen tekemisen sijaan niin ei ihme jos turvottaa, siinä ei gluteeniton ja maidoton ruokavalio juuri tunnu missään. Perus aktiivisuudella on todellakin väliä ja suolisto pitää siitä että se saa liikettä!

Gluteenittomuus tai maidottomuuskaan ei ole taikapilleri kaikkiin ongelmiin.

Niin..se ei riitä että pasta on glutenitonta tai latte on tehty soijamaitoon, ruokavalion tulee sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, puhtaita raaka-aineita. Mutta kyllä se suolisto kaipaa myös liikuntaa! Perus aineen vaihduntaa nostaa jos sinulla on enemmän lihaksia, koska lihakset tarvitsevat enemmän energiaa myös levossa.

Noudatan siis aika kasvispainotteista perusruokavaliota, en kuitenkaan ole täysin maidottomalla tai täysin gluteiinittomalla. Olin alkuun ehdottomampi, mutta olen todennut omalla kohdallani että vähän gluteiinia sisältävä ruokavalio on omalla kohdallani hyväksi. Leivän syönti on jäänyt lähes kokonaan, mutta en ole ehdoton, saatan joskus syödä myös leivän aterian yhteydessä, en läheskään päivittäin. Kauraa ja spelttiä käytän myös, joista jälkimmäinen ei ole gluteiiniton mutta soveltuu monelle gluteiinista muuten oireita saavalle. Valkoisten vehnäjauhojen tilalle on paljon ravinteikkaampia vaihtoehtoja. Suuri merkitys omalle suoliston hyvinvoinnille on runsas kasvisten ja marjojen syönti sekä VEDEN JUONTI ja säännöllinen liikunta. Puhdasta ruokaa, ei teollista höttöä.

Maitotuotteiden osalta käytän aika usein hapanmaitotuotteita, eli luonnonjogurttia tai rahkaa, en muuta. Hapanmaitotuotteet sisältävät maitohappobakteeria joka on hyväksi suolistolle. Jos et käytä hapanmaitotuotteita suosittelen ainakin käyttämään maitohappobakteereja. Jogurtin korvaan usein myös kaurajogurtilla. Maidottomia ”maitoja” löytyy meiltä myös aina kaapista. Niitä käytän lähinnä leivonnassa, smoothie-juomien seassa, välillä kahvin ja erityisesti matcha-teen joukossa.

Omalla kohdallani siis pelkkä maito- ja gluteiiniviljojen vähentäminen on helpottanut oloa. Miten sinulla, tuoko vähäinenkin maidon ja gluteiinin käyttö oireet heti takaisin vai pystytkö käyttämään näitä vähäisesti? Viljalajikkeista vehnä ja ohra tuottavat eniten oireita omalla kohdallani, jonka jälkeen ruis. Ruistakaan en pysty syömään päivittäin ja kun syön otan vain yhden viipaleen.

Terveelliset herkut top 5

Rakkaat lukijat se on taas viikonloppu, ihanaa. Mies ja lapsi jäävät tästä kesälomalle ja minä pakerran töissä vielä seuraavat kaksi viikkoa, kunnes lomat koittavat minullekin. Viikonloppuisin jää yleensä enemmän aikaa kokkailla, viettää aikaa perheen parissa, liikkua ja nautiskella olosta.

Jos mietit mitä herkullista sitä keksisi kokeilla tänä viikonloppuna ajattelin koota sinulle tämän hetken Terveelliset herkkujen TOP 5 luetuinta reseptiä, löytyisikö näistä joku sinunkin suosikki? Tämä ei tule minulle yhtään yllätyksenä, että listoilla on pelkästään makeita herkkuja 🙂 Myös suklaiset jutut ovat vahvasti top-listalla, no hei, kukapa ei rakastaisi suklaata?!

Onko sinulla joku herkku/pahe mistä toivoisit terveellisempää versiota? KERRO! Tai jokin aihealue mitä haluaisit minun käsittelevän?

 

Nämä herkut ja kaikki muutkin reseptini löytyvät muuten tuolta RESEPTIT välilehdeltä!

Tervellisten herkkujen TOP 5

1. Proteiinipitoiset rahkadonitsit mikrossa

20150523_134153

2. Täyteläinen suklaakakku jauhoton, sokeriton

20150523_153316

3. Suklaiset browniet kesäkurpitsasta (vegaani, sokeriton, gluteeniton)

20150531_163222

4. Snickers

2014-06-11-18-49-541

5. Seesaminsiemen lakritsajäätelö

20150607_172525

 

Mitä minä suosittelisin sinua kokeilemaan? hmm, no miten olisi super herkulliset qvinoa karkit?

20150412_135800