Helpot porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä (ilman vehnäjauhoja)

Tiedätkö sen vastustamattoman uunista leijuvan tuoreen sämpylän tuoksun? mmm.. siitä on kyllä tässä taloudessa tullut nautittua aika useasti viime aikoina kun innostuin tekemään kaura-porkkanasämpylöitä. Niin..sitten niitä piti saada heti lisää ja taas lisää. Aivan superkoukuttavia ja vieläpä naurettavan helppoja tehdä!

Suosittelenkin keittämään ensi kerralla hieman isomman satsin aamupuuroa, sillä sitä sinä tarvitset näihin sämpylöihin!

Ohessa ohje:

Porkkanasämpylät kaurapuuron jämistä

  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • n. 5-6 dl keitettyä kaurapuuroa (jossa seassa 1,5 rkl chiansiemeniä)
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. urtekram yleisleivontamix)*
  • 2,5 dl spelttijauhoja*
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä. Muista lisätä keitinvettä myös hieman enemmän sillä chiansiemenet turpoavat runsaasti (n. 1 dl vettä / 1,5 rkl chiansiemeniä). Jäähdytä puuro.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanat ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja ja nostele lusikalla n. kämmenen kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit muotoilla sämpylät jauhotetuin käsin varoen myös käsissä, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

*voit halutessasi valmistaa taikinan vain toisesta jauhoseoksesta, itse halusin sekaan hieman spelttiä ja tällä seoksella sämpylöistä tuli herkullisia!

Tässä vielä lisäksi tuon kuvissa näkyvän kanasalaatin ohje!

Kanasalaatti

  • n. 250-300 g paistettuja kananfileitä (pinta suola ja mustapippuri)
  • reilu puntti salaattia
  • reilu kourallinen minitomaatteja
  • 1 dl fetajuustoa
  • 2-3 dl gluteenitonta pastaa
  • 2 dl persikoita (tuoreita, tai omassa liemessä säilöttyjä)
  • pinnalle reilu kourallinen paahdettuja maapahkinöitä
  • 2 dl kurkkua pilkottuna
  • 2 dl paprikaa pilkottuna

 

Proteiinipitoinen vegelounas (uusi tuote testissä)

*Sisältää mainoslinkkejä

Moroooooo pakkasten keskeltä. Sain tässä jokunen aika testiin Familia verden nyhtöherneistä valmistettuja pakastetuotteita ja niiden innoittamana päädyin tekemään tämän oheisen lounasreseptin joka lähtee tässä just nyt jakoon.

Muutama sananen sitä ennen kuitenkin noista nyhtöhernevalmisteista. Familia verden nyhtöherne-tuoteperheeseen kuuluu yrteillä maustettu nyhtöherne suikaleina, italialaisittain maustettu nyhtöherne kuutioina, nyhtöherne puikot sekä italialaisittain maustetut nyhtöherne burgerpihvit. Kaikissa tuotteissa on huikeat 30g proteiinia 100 grammassa ja lisäksi ne ovat 100% kasvispohjaisia ja luontaisesti gluteenittomia.

Valitsin tähän reseptiin yrteillä maustetut nyhtöherneet suikaleina ja maku yllätti todella positiivisesti, samoin kuin koostumus. Paistoin suikaleet pannulla tilkassa öljyä ja se oli siinä. Plussaa myös pakkauksesta että siinä on uudestaan suljettava pussi ja tuotteet pysyvät näin hyvänä pakkasessa jos koko pakkausta ei tule käytettyä kerralla, kuten nyt tässä itsekin päädyin valmistamaan vain puolet pussista. Pidin myös siitä että suikaleet olivat eri kokoisia eikä ”yhdeltä linjalta tulleita”, maku ja koostumus oli hyvin ”kanamainen” joten voisin kuvitella että nämä uppoavat myös useammalle lihansyöjälle.

Proteiinipitoinen Salaatti, kahdelle

  • runsaasti jäävuorisalaattia pilkottuna
  • n 2 dl lehtikaalia pieneksi revittynä (muista poistaa lehtiruodot)
  • 1 dl fetajuustoa pilkottuna (jos haluat tehdä täysin vegaanin version, valmista vegaani salaattijuusto tofusta, ohje Jalotofun sivuille)
  • 2-3 dl kaura- tai gluteenitonta pastaa
  • 1 rkl pestoa
  • 1 rkl auringonkukansiemeniä
  • 1/2 Familia verde nyhtöhernesuikaleita italialaisittain maustettuna
  • tilkka öljyä suikaleiden paistamiseen
  • 1 porkkana suikaleina
  • 1 dl kirsikkatomaatteja

Keitä pasta kypsäksi ohjeiden mukaan. Kaada vesi pois ja sekoita pastan sekaan pesto ja auringonkukan siemenet. Pilko jäävuorisalaatti, feta ja porkkana ja sekoita ne kulhossa. Lisää sekaan pasta. Paista lopuksi nyhtöhernesuikaleet ja nostele ne salaatin päälle. Syö ja nauti! Kokeile salaatin kera itsetehtyä gluteenitonta siemennäkkäriä.