Super vanilja-mustikkasmoothie ja muut mustikkareseptit!

Nyt on kuulkaas pakkasessa reilusti mustikkaa ja sitä onkin tullut syötyä tässä viimeiset pari viikkoa lähes päivittäin, aamupalalla ja välipalasmoothiessa. Tästä viimeisimmästä onkin muodostunut mun lempparivälipala viime aikoina (huomautuksena, että toimii äärimmäisen hyvin myös vaihtamalla mustikat mansikoihin) lisänä vielä muita toimivia mustikkareseptejä muille mustikan ystäville! Mustikkasesonki on edelleen käynnissä, joten vielä ehdit jos et jostain syystä ole ehtinyt vielä säilömään mustikoita talven varalle.

Mustikka-vaniljasmoothie

  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl Alpron mustikkajogurttia
  • reilusti  (2-3 dl) mustikoita
  • 1 scoop vaniljanmakuista herajauhetta*
  • 1,5 dl Alpron vaniljanmakuista soijamaitoa
  • jääpaloja

*Heraproteiini on tutkitusti yksi parhaista proteiinin lähteistä. Mitä sitten on heraproteiini? Heraproteiinia syntyy maidon valmistuksen yhteydessä. Herasta on poistettu kaseiini ja tästä syystä se soveltuu siis suurimmalle osalle niistä ihmisistä jotka muuten saavat ongelmia tai vatsanväänteitä maitotuotteista. Valitessasi heraproteiinia kannattaa ostaa laadukas tuote, jossa on korkea proteiinipitoisuus ja rasvan ja laktoosin määrät taas alhaisia.

Heraproteiini ei missään nimessä ole välttämätön lisä ruokavalioon. Jos syöt monipuolisesti, mutta jos haluat hyvän laadukkaan proteiinilisän tukemaan treenaamistasi ja auttamaan palautumisessa (tai vaikkapa painonpudotuksen tueksi) on syytä silloin miettiä olisiko heraproteiinista sinulle hyötyä. Heraproteiinia on saatavilla useilta eri valmistajilta, se mihin tuoteselosteessa kannattaa kiinnittää huomiota on heraproteiinin määrä, sisältääkö tuote sokeria ja makeutusaineita.

Heraproteiinit voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:

1. Heraproteiinikonsentraatti on yleisin heraproteiinivalmiste. Se on yleisin jo edullisimman hinnankin tähden. Konsentraattiin jää valmistusmenetelmän tähden jäänteitä maitorasvasta ja -sokerista. Heraproteiinikonsentraatin proteiinipitoisuus on noin 75–80 %.

2. Heraproteiini-isolaatti on pidemmälle ja tarkemmin jalostettua heraproteiinia, jossa on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 80–92 %.

3.  Hydrolysoitu heraproteiini. Hydrolysoinnissa heraproteiinin rakenne on hajotettu edelleen, jolloin proteiini on huomattavasti nopeammin imeytyvää. Hydrolysaatti voidaan valmistaa joko konsentraatista tai isolaatista.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Helppo proteiinivaahto (sokeriton)

Gluteeniton mustikkapiirakka

20160719_161454

Mustikkainen tonnikala-halloumsalaatti

Kuningatar smoothie bowl

20150202_120309

Kasvispekoni-perunasalaatti

huhuh heinäkuuta, mä oon niin odottanut tätä sillä ihan kohta alkaa lomaaaaaa. Viime viikot on menneet tavaroita pakkaillessa ja pikku hiljaa niiden roijaamisessa uuteen kotiin. Jännittävää, kivaa, mutta samalla äärimmäisen ärsyttävää ja raskasta, olisipa jo valmista! Onneksi tässä ollaan jo voiton puolella ja meinaan kyllä kuluttaa tulevaa kesälomaa muutenkin kuin pahvilaatikoiden purkamisen merkeissä!

Kaikki keittiövälineet on pakattuna laatikoihin tai jo toisessa osoitteessa joten ruoanvalmistuksen suhteen ei mitään monimutkaista ole ollut tarjolla. Kävimpä tässä kuitenkin kiireen keskellä lepuuttamassa mun aivoja ja haahuilemassa vain päämäärättömästi ruokakaupassa samalla etsiskellen vähän jotain uutuuksia. Ja eihän siinä mennyt aikaakaan kun törmäsin tällaiseen Huhtahyvien Pekka kasvisproteiini pekoniin! Lähi Cittari kauppasi tätä ihmettä vielä euron hintaan niin mukaanhan lähti välittömästi kaksi pakettia kotiin viemisiksi. Lyhyellä empiirisella tutkimuksella ystäväpiirin kaksi lihansyöjää totesi välittömästi, että yäääkk kasvispekonia ei voi todellakaan olla hyvää, mutta itse päätin jättää ennakkoluulot vähemmälle ja antaa Pekalle mahdollisuuden. *Huom. tää kasvispekoni sisältää kananmunaa, joten ei ole täysin vegaaninen!

Ja tiiättekö mitä? eihän se pettänyt, ihan kelpo tavaraa kun pannulla ensin tiristelin rapsakaksi. Mukavan suolainen lopputulema, jota voisi kuvailla maultaan ja tekstuuriltaan jopa kinkun ja pekonin risteymäksi. No siinäpä tuli sitten mietittyä että koska nyt ei tee mieli ihan siltään sitä suoraan pannultakaan popsia, että mihis nää nyt laitetaan niin ajattelin tehdä kasvisversiona perunasalaattia. Sain vielä mun ihanalta työkaverilta rasiallisen korvasieniä valmiiksi ryöpättynä niin nekin hujahti ensin paistinpannulle ja sieltä salaattiin. Jos et oo sienienystävä tää salaatti toimii myös ilman niitä, voit hyvin korvata korvasienet myös muilla sienilajikkeilla. Otappa ystävähyvä resepti talteen, kyllä tää vaan maistuu!

Peruna-kasvispekonisalaatti

  • 1 pkt Pekka kasvispekonia
  • n. 200-300g uusia perunoita keitettynä
  • n. 100g korvasieniä (ryöpättynä) ja pannulla paistettuna
  • 3 kesäsipulia (käytä myös varret)

kastike:

  • 1 prk Oatly kaurafraiche
  • 1/2 sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl sinappia

Pese ja keitä perunat kypsiksi, jäähdytä ja leikkaa kuutioiksi. Paista pekonit pannulla rapsakoiksi ja lisää salaatin joukkoon. Paista sienet (käytä samaa pannua niin saat mukavasti ”pekonin” makua myös sieniin. Pilko lopuksi sipulit salaatin joukkoon. Valmista lopuksi kastike sekoittamalla ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja kääntele varoen, nosta salaatti hetkeksi kylmään tekeytymään ennen tarjoilua. Tarjoile esimerkiksi grilliherkkujen kera 🙂