Helpot ja nopeat kanttarelli bruchetat

Tää syksy on kyllä hellinyt ainakin sienestäjien mieltä, sillä niitähän on puskenut no niin kuin sateella? 😀

Kanttarellit sisältävät hivenaineita ja kaliumia, rautaa ja D-vitamiinia (12,8 µg/100g). Kanttarellit sisältävät kuitenkin vain vähän energiaa (17 kcal). Tämän lisäksi kanttarellit sisältävät monenlaisia kuituja; hitaasti liukenevia kuituja, jotka edesauttavat painonhallintaa ja laskevat veren kolesterolipitoisuutta, sekä jonkin verran liukenemattomia kuituja jotka edistävät ruoansulatustamme.

Kanttarellit kasvavat tyypillisimillään lehtimetsissä ja mäntykankailla aukeilla paikoilla. Kanttarellia voi hyvin kuivattaa, säilöä etikkaan, tai pakastaa sellaisenaan. Kanttarelleja kuin muitakin herkullisia ruokasieniä löytyy varmasti vielä metsistä, joten ei muuta kuin reippailemaan!

Mitkä on sun lempisieniä?

Kanttarelli bruchetat on niin helppo ja nopea valmistaa että tää on varsinaista pikaruokaa! Putsasin sienet ja pilkoin ne pieniksi. Kuullotin sieniä gheessä* paistinpannulla ja lisäsin sekaan reilusti pieneksi pilkottua sipulia ja valkosipulia ja maustoin nämä pelkästään suolalla ja valkopippurilla. Leivälle lisäksi vielä vähän rucolaa ja persiljaa niin avot!! Löysin kaupasta vast ikään Elosen porkkana-linssi    kauraleipiä joten paahdoin niitä leivanpaahtimessa ja kokosin päälle kunnon keon kanttarellipaistosta, aaaaahhhhhh!!!

*Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä.

Tallenna

Nyhtis -kanttarellipiirakka (gl, vegaani)

 

Nyhtis-kanttarellipiirakkaa

Se on syyskuu! Illat pimenee ja aika kaivella kynttilät ja torkkupeitot esiin. Tää sateinen alkusyksy on ollut ainakin omiaan sienille sillä niitä tuntuu metsistä löytyvän nyt hienosti! Metsässä on kiva käppäillä ja keräillä sieniä myös lapsen kanssa ja voitteko kuvitella että mulla on niin ihana työkaveri, että hän kuskaa näitä ylimääräisiä mulle aina silloin tällöin ja hei minähän en sienisaaliista kieltäydy! Tänä viikonloppuna meillä ois ystävien kanssa taas edessä Vuokatin vaellus, kolmas vuosi kun taas mennään. Tänä vuonna Haasta itsesi kunnolla-tapahtuma onkin kääntynyt koko viikonlopun mittaiseksi Halti Outdoor weekendiksi jylhissä Vuokatin maisemissa. Täällä muuten viime vuotisia kuvia reissusta sekä samassa myös TERVEELLISET KARKINKORVIKKEET VIIKONLOPPUUN näin perjantain kunniaksi! Pitäkää mulle peukkuja että selviän koitoksessa, kurkkussa tuntuu pieni kaktus, lapsen hoitopaikassa on joka syksyiset taudit liikkeellä ja toivon hartaasti ettei meistä nyt kukaan tulisi kipeäksi!

Mutta itse piirakkaan. Kanttarellit on todella helppoja valmistaa ja harvoin niissä voi mennä pieleen, parhaimmillaan ne ovat omasta mielestäni paistettuna. Jos haluan säilöä kanttarelleja paistan ne yleensä jo valmiiksi ennen pakastamista, tällöin ne ovat nopeasti käytettävissä vaikka kastikkeiden sekaan suoraan pakkasesta. Kanttarellit, suppikset, mustatorvi- ja metsäsienet on niitä omia suosikkeja ja sipulin kanssa paistetut sienet maistuvat kyllä sellaisenaan, kalan kanssa ja nyt halusin tehdä niistä piirakkaa. Sekaan laitoin nyhtistä, eli nyhtökauraa joka mielestäni sopii hyvin sienten kanssa sillä molemmat ovat riittävän ”miedon” makuisia, etteivät peitä liikaa alleen toisiaan.

On kyllä aivan mahtavaa, että meillä on Suomessa kehitetty nyhtis jota Golden & Green valmista Järvenpään tehtaalla. Suosion myötä tuotetta saa nyt jo hyvin eri kauppaketjujen valikoimasta ja tuote on menossa nyt syksyllä myös kansainvälisille markkinoille mm. Ruotsiin, jossa sitä alkavat myydä Ica-, Coop ja Axfood-ketjut. Syys-lokakuussa valikoima laajenee ja kauppoihin on tulossa uudet Nyhtökaura pyörykät sekä uusi Monday maku.

Nyhtis-kanttarellipiirakka

pohja

  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleisjauhomix)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 tl psylliumjauhoja
  • 1 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 rkl öljyä

täyte

  • 3-4 dl kanttarelleja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kirkastettua voita/öljyä
  • 1/2 pakettia nyhtistä (Saaristo)
  • 1 prk (200g) kaurafraiche
  • ripaus suolaa ja valkopippuria
  • 1 dl juustoraastetta pinnalle

Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään. Kaulitse pohja ohueksi (itse valmistin piirakan Pentikin piirakkavuokaan jonka halkaisija n. 30 cm), käytä pohjalla leivinpaperia.

Valmista täyte puhdistamalla ja pilkkomalla sienet. Paista sienet paistinpannulla tilkassa gheetä tai öljyä ja lisää sekaan pieneksi pilkottu sipuli. Lisää lopuksi sekaan nyhtökaura ja sekoita. Anna täytteen jäähtyä hieman ja lisää tämän jälkeen sekaan mausteet ja kaurafraiche, sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta. Paista piirakka 200c asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 30-35 minuuttia.

Tallenna