Choco-Mocha pirtelö tofusta, kuin vanukasta!

Ihanaa perjantaita sulle! Tää viikko on jälleen hurahtanut sellaisella kiireellä, onneksi edessä on kerrankin rauhallinen viikonloppu ilman sen kummempaa ohjelmaa. Toiveissa olisi ehtiä viikonlopun aikana hieman käveleskelemään metsään, josko sieltä löytyisi jokunen sieni.

Mulla on pyörinyt jääkaapin perukoilla jo hetkisen aikaa tofupaketti ajatuksella että pyöräyttäisin siitä jonkinlaisen kasviswokin jokunen päivä. Mietin tofulle muita mahdollisia käyttötapoja ja mieleen muistui kerta kun tein siitä lusikoitavaa suklaavanukasta. Tästä on jo hetken aikaa kun tofua olen sittemmin kokeillut makeassa muodossa joten wokki sai nyt siirtyä tuonnemmaksi ja sen sijaan ajatus tofulla tehdystä pirtelöstä valtasi ajatukset. Onneksi.

Ai jestas kuin hyvää tästä setistä tuli. Eikä nää kokeilut tule taatusti jäämään tähän. Suosittelen kokeilemaan tofua myös marjojen ja hedelmien kera, lopputuloksesta tulee ihanan pehmeä ja kermainen. Tofua käytetään paljon esimerkiksi vegaanisissa jäätelövalmisteissa. Tofu itsessäähän on myös hyvin mautonta joten jos olet tottumaton sen käytössä ei tarvitse pelätä siitä aiheutuvia sivumakuja. Kaupan hyllyiltä löytyy useita erilaisia tofuvalmisteita. Tässä tapauksessa kannattaa valita sellainen maustamaton ja mahdollisimman pehmyt/silkkinen tofuvalmiste, kuten esimerkiksi tämä (jota löytyy hyvin ihan päivittäistavara kaupoista):

Tofu on soijamaidosta juoksutettu valmiste, vähän kuten juusto, sillä poikkeuksella että se on täysin vegaanista. Kuten juustoa myös tofua on saatavilla erilaisena, kiinteänä ja pehmeämpänä valmisteena sekä eri tavalla maustettuna. Pehmeä tofu soveltuu paremmin jälkiruokiin ja kiinteämpi ruoan laittoon. Tofu ei maistu juuri miltään joten ruoanlaitossa kannattaa maustaa sitä hyvin tai käyttää maukkaita liemiä tai kastikkeita, joilloin tofu imee itseensä enemmän makua.

Choco-mocha smoothie tofusta

 • 1/2 paketti pehmyttä maustamaton tofua
 • 1 dl keitettyä vahvaa kahvia
 • 1,5 rkl raakakaakaojauhetta
 • 1,5 dl vaniljasoijamaitoa (esim. alpro)
 • (jos haluat smoothiesta makeamman lisää sekaan pari medjoul-taatelia, poista kivet)
 • Pinnalla: raakasuklaamassaa sulatettuna (esim. Foodin)

Blendaa ainekset ja nauti 🙂 saat lopputuloksesta paksumman tai ohuemman lisäämällä tai vähentämällä nesteen määrää.

Super vanilja-mustikkasmoothie ja muut mustikkareseptit!

Nyt on kuulkaas pakkasessa reilusti mustikkaa ja sitä onkin tullut syötyä tässä viimeiset pari viikkoa lähes päivittäin, aamupalalla ja välipalasmoothiessa. Tästä viimeisimmästä onkin muodostunut mun lempparivälipala viime aikoina (huomautuksena, että toimii äärimmäisen hyvin myös vaihtamalla mustikat mansikoihin) lisänä vielä muita toimivia mustikkareseptejä muille mustikan ystäville! Mustikkasesonki on edelleen käynnissä, joten vielä ehdit jos et jostain syystä ole ehtinyt vielä säilömään mustikoita talven varalle.

Mustikka-vaniljasmoothie

 • 2 rkl kaurahiutaleita
 • 1,5 dl Alpron mustikkajogurttia
 • reilusti  (2-3 dl) mustikoita
 • 1 scoop vaniljanmakuista herajauhetta*
 • 1,5 dl Alpron vaniljanmakuista soijamaitoa
 • jääpaloja

*Heraproteiini on tutkitusti yksi parhaista proteiinin lähteistä. Mitä sitten on heraproteiini? Heraproteiinia syntyy maidon valmistuksen yhteydessä. Herasta on poistettu kaseiini ja tästä syystä se soveltuu siis suurimmalle osalle niistä ihmisistä jotka muuten saavat ongelmia tai vatsanväänteitä maitotuotteista. Valitessasi heraproteiinia kannattaa ostaa laadukas tuote, jossa on korkea proteiinipitoisuus ja rasvan ja laktoosin määrät taas alhaisia.

Heraproteiini ei missään nimessä ole välttämätön lisä ruokavalioon. Jos syöt monipuolisesti, mutta jos haluat hyvän laadukkaan proteiinilisän tukemaan treenaamistasi ja auttamaan palautumisessa (tai vaikkapa painonpudotuksen tueksi) on syytä silloin miettiä olisiko heraproteiinista sinulle hyötyä. Heraproteiinia on saatavilla useilta eri valmistajilta, se mihin tuoteselosteessa kannattaa kiinnittää huomiota on heraproteiinin määrä, sisältääkö tuote sokeria ja makeutusaineita.

Heraproteiinit voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:

1. Heraproteiinikonsentraatti on yleisin heraproteiinivalmiste. Se on yleisin jo edullisimman hinnankin tähden. Konsentraattiin jää valmistusmenetelmän tähden jäänteitä maitorasvasta ja -sokerista. Heraproteiinikonsentraatin proteiinipitoisuus on noin 75–80 %.

2. Heraproteiini-isolaatti on pidemmälle ja tarkemmin jalostettua heraproteiinia, jossa on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 80–92 %.

3.  Hydrolysoitu heraproteiini. Hydrolysoinnissa heraproteiinin rakenne on hajotettu edelleen, jolloin proteiini on huomattavasti nopeammin imeytyvää. Hydrolysaatti voidaan valmistaa joko konsentraatista tai isolaatista.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Helppo proteiinivaahto (sokeriton)

Gluteeniton mustikkapiirakka

20160719_161454

Mustikkainen tonnikala-halloumsalaatti

Kuningatar smoothie bowl

20150202_120309