Terveellisemmät snäcksit herkutteluun

Ihanaa, viikonloppu ihan käsillä jo! Kelien kylmettyä tekee enemmän mieli käpertyä sohvan nurkkaan vaikka kivan elokuvan kera. Aika monella kuuluu viikonloppuun jonkin asteinen herkuttelu ja ajattelinkin itse tehdä pienen koosteen mitä kaikkea kivaa pikku suolaista voi napostella ihan niiden perinteisten sipsien sijaan.

Herkkulautanen, tää on ehdottomasti mun ja pojan ykkössetti. Lautaselle voi kerätä herkullisia kasviksia, vaikka hapankorpun paloja joita voi dippailla kermaviiliin tai vaikka kreikkalaiseen jogurttiin tai kaurafraiche-maidottomaan versioon. Vinkkinä et esimerkiksi tuo Urtekramin taco-spice mix toimii dippikastikkeena.

Nää Rinsentan linssikakut maistuu ainakin mulle, mausteena tilli ja ruohosipuli.

Lehtikaalisipsit toimii myös, sillä niistä tulee ihanan rapsakoita snacksejä. Ne valmistuu todella nopeasti (15 minuutissa uunipellillä). Ideana on vain silputa lehtikaali pienemmäksi, isommat ruodot kannattaa poistaa. Tämän jälkeen lehtikaalien päälle pari lusikallista öljyä lehtikaaleja samalla käsillä sekoitellen, jotta öljy tarttuisi mahdollisiman paljon joka puolelle. Lehtikaalit levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja ne maustetaan suolalla (itse lisään pinnalle myös ripauksen cajun-pippuria) sitten 175 asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi.

Hamppufarmin valikoimissa on tosi hyviä hamppusnäcksejä. Löysin vast ikään tämän uutuuden, paahdetut ja suolatut hampunsienemet joita voi syödä sellaisenaan. Nää on hieman pieniä kooltaan kuten kuvasta näkyy. Tykkäsin ripotella esim jogurtin päälle.

Ootko vielä testannut linssisipsejä? nää on myös aika herkkuja, plussaa vähän pienemmästä pussin koosta, toisinaan vähemmän on enemmän.

Ihanaa viikonloppua!

Terveellisemmät juustosnacksit – ilman juustoa! (vegaani)

Onko täällä muita suolaisten snacksien ystäviä? Ajattelin laittaa jakoon varsin yksinkertaisen, mutta toimivan snacks-reseptin ja kyseessä on juustosnacksit ilman juustoa?!

Lähestulkoon jokainen pienen lapsen äiti taitaa ainakin tietää snacks-hyllyltä löytyvät maissinaksut? Näitä maissista valmistettuja naksuja näkee usein pienten lasten kädessä ja kyllä niitä meilläkin syötiin siinä vaiheessa kun poika aloitti syömään kiinteitä, tosinaan vieläkin. Nehän ovat koostumukseltaan ja ulkomuodoltaan hyvin pitkälti juustosnacksien tapaisia.

No mikä sitten on se taika millä niihin taiotaan juustonmaku – ilman juustoa? Tadaaa- ravintohiivahiutaleet! Oletko kuullut näistä ennen? Kyseessähän on kuivattu epäaktiivinen hiiva, joka sisältää paljon B-vitamiinia ( B1, B2, B3, B5, B6, B7 ja B12 sekä foolihappoa), fosforia, rautaa, sinkkiä, kuitua ja magnesiumia. Lisäksi se on hyvä proteiinien ja hivenaineiden lähde. Ravintohiiva sisältää lisäksi luonnostaan glutamiinihappoa eli glutamaattia. Ravintohiivan sanotaan olevan tärkeässä asemassa elimistön valmistaman glutamaatin tuotannossa ja kulutuksessa aineenvaihdunnan kautta, aivojen hermovälittäjäaineen uskotaan vaikuttavan positiivisesti muun muassa muistiin, aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan.

Ravintohiiva ei ole sama asia kuin leivonnassa käytetty elävä hiiva tai hiivauute, se ei siis ala käymään. Ravintohiiva on siis deaktivoitua hiivaa, jossa on pehmeän juustoinen ja pähkinäinen maku. Se on sanottu tuovan ruokaan myös umamin maun. Se soveltuu hyvin käytettäväksi osaksi kaikenikäisten ruokavaliota.

Ravintohiivaa ei suositella lämmitettävän yli 100 asteessa, jotta sen hyvät ravintoaineet eivät mene hukkaan, sen voi lisätä toki lämpimään ruokaan ennen tarjoilua. Jos kaipaat juustoista makua ruokaasi kokeile sitä esimerkiksi salaattien, pastojen tai keittojen, kastikkeiden, popcornien tai vaikkapa leivän päällä. Kokeile myös makeisiin herkkuihin, kuten esimerkiksi juustokakkuihin.

ravintohiiva

 

Suositeltava päiväannos on 10 grammaa.  Tuotetta ei suositella hiivasyndroomasta kärsiville.

Yksinkertaisuudessaan ripottelin ravintohiivahiutaleita maissinaksujen päälle sekä hieman suolaa (jälkimmäinen ei välttämätöntä). Oluthiivahiutaleita löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, terveyskaupoista tai nettikaupoista. Tämän pussin löysin ihan Citymarketista ja hintaa sillä oli rapiat 5 euroa. Suosittelen kokeilemaan!