Ohittamaton mansikkakakku (sokeriton)

20160717_101517

20160717_101848

Kesä on kyllä ihan parasta aikaa kun tuoreita marjoja on saatavana, niitä tekisin mieli syödä vähän joka aterialla ja näin olen itseasiassa tehnytkin. Marjoja voi ja kannattaakin laittaa myös salaattien sekaan, ne ovat ihania puuron, jogurtin ja rahkan kera ja totta kai sellaisenaan! Marjoja kehotetaan syömään 2 dl päivässä, täyttyykö tämä määrä sinun kohdallasi? Marjoja kannattaa syödä mahdollisimman vähän käsiteltyinä ja monipuolisesti. 20160717_101934

Tämä mansikkakakku valmistui lomalla äidin luona ja resepti löytyi ikivanhasta äidin reseptikirjasta, jota me hieman muokattiin vain gluteenittomilla sekä spelttijauhoilla sekä sokeri korvautui kookossokerilla. Kakkupohjasta tuli niiiiin hyvää, että se toimii itseasiassa ihan kuivakakkunakin, mutta koska kesä ja marjat niin päälle tuli laitettua vaahdotettua soijakermaa ja totta kai mansikoita. Eipä maku tästä enää voi paremmaksi mennä! Kakun voi tehdä myös täysin gluteenittomana, mutta mikäli pystyt käyttämään myös spelttiä kannattaa sitä lisätä gluteenittoman jauhoseoksen sekaan.

Mansikkakku

  • 2 dl kookossokeria
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
  • 1 dl spelttijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2,5 rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 dl kookosöljyjä (sulatettuna)
  • 2 munaa
  • 3/4 dl haaleaa vettä
  • 3/4 dl kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)

täyte

  • 1 prk Alpro vispautuvaa soijakermaa
  • 2 rkl koivusokeria
  • pinnalle runsaasti tuoreita mansikoita

Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa ja lisää sekaan sulatettu kookosöljy. Sekoita ja lisää tämän jälkeen munat ja vesi sekä maitojuoma ja sekoita ainekset. Kaada taikina 24 cm irtopohjavuokaan. Käytä vuoan pohjalla ja reunoilla leivinpaperia. Paista kakkupohjaa 175 asteisessa kiertoilmauunissa n. 35 minuuttia.

20160717_101500

Tallenna

Spelttiletut sopivat monelle muutoin gluteenista oireita saavalle

20160628_182726

20160628_182648

Kirjoittelen paljon gluteenittomia reseptejä, mutta haluan tasaisin väliaijoin muistuttaa myös speltin olemassa olosta, sillä vaikka kyseessä ei ole gluteeniton vilja se siltikin sopii hyvin monelle gluteenista muutoin oireita saavalle.

Speltti on vehnälle sukua oleva vilja. Verrattuna vehnään speltin proteiinipitoisuus on suuri, se sisältää runsaasti kuitua, sinkkiä, fosforia ja tiamiinia. Speltti sopii myös monelle herkkävatsaiselle. Speltti sopii myös FODMAP ruokavaliota noudattaville, sillä se sisältää vähemmän lyhytkestoisia hiilihydraatteja mitä muut viljat, joka muuten voi aiheuttaa syömisen jälkeen turvotusta ja vatsakipuja. Speltti sisältää gluteenia, joten se ei sovellu keliaakikoille, mutta kokeile ihmeessä jos muuten saat viljoista oireita eikä sinulla ole todettu keliakiaa.

Lapsi erityisesti on suuri lettujen ystävä joten leppoisan päivän päätteeksi paistettiin lettuja ja syötiiin niitä oiken urakalla tuoreiden marjojen kera. Nam! Jos omistat muurikkapannun niin suosittelen paistamaan letut suoraan muurikalla!

Spelttiletut

  • 4 dl kauramaitoa (maitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 2 munaa
  • 2 dl sihdattua spelttijauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa
  • paistamiseen gheetä* tai öljyä

Sekoita ainekset ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Paista paistinpannulla tilkassa öljyä tai gheetä. Tarjoile tuoreiden marjojen ja/tai hedelmien, sekä kookoskerman kera. RIpottele pinnalle halutessasi ripaus koivusokeria.

*Ghee, eli kirkastettu voi valmistetaan nimensä mukaisesti voista, josta haudutetaan vesi pois, jonka ansiosta siitä saadaan poisettua kaseiini. Ghee säilyy huoneenlämmössä ja se soveltuu käytettäväksi niin sellaisenaan kuin paistamiseen ja se kestää tavallista voita korkeampia paistolämpötiloja. Maku on tavallista voita pehmeämpi. Ghee sisältää omega-3 ja -9 rasvahappoja. sekä antioksidantteja. Gheessä on myös A-, D-, E- ja K2 vitamiineja. Ghee soveltuu myös laktoosi- ja kaseiiniherkille.

20160628_18274420160628_182737