Herkut välipalapatukat! (gl, vegaani)

Morjens! Onko sulla jotain ruoka-aineita jotka nousevat aika-ajoin ”ykköseksi” ja niitä tulee sitten käytettyä vähän joka paikkaan kunnes kiinnostus laantuu ja tuote unohtuu taas pitkäksi aikaa? Kuten alustuksesta voi päätellä omalla kohdallani näin ainakin on. Yksi tälläinen on/off-tuote on maapähkinävoi! Menee pitkiäkin aikoja, että saatan unohtaa sen täysin ja sitten taas kun sen makuun pääsee sitä tulee käytettyä leivonnassa, puuron päällä, smoothiessa jne. Maapähkinävoissakin on muuten eroja, kannattaa rohkeasti kokeilla eri valmistajien tuotteita ja löytää se ”oma suosikki” on rouheisempia ja sileämpiä versioita ja toki kannattaa aina vilkaista ainesosaluettelo, ettei sekaan ole laitettu sokeria, makeutusaineita tai mitään muutakaan ylimääräistä. Maapähkinävoi on nimensä mukaan paahdetuista maapähkinöistä jauhettua tahnaa.

No tää maapähkinäbuumi innosti taas kokeilemaan jotain uutta ja tekaisin tällaisia ”patukoita” jotka muuten menevät kiireisen arjessa vaikka aamupalan ohessa tai välipalana. nam!

Herkut välipalapatukat (gluteeniton, vegaani)

  • 1 banaani
  • 1,dl maapähkinävoita
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2-3 dl paahdettua tattaria (tai kvinoaa, amaranttia tai riisikakkuja murennettuna)
  • 4 taatelia
  • 1,5 rkl kookosöljyä

 

Sekoita blenderissä banaani, maapähkinävoi, raakakaakaojauhe, taatelit (muista poistaa kivet) sekä kookosöljy (käytä kookosöljyä sulana). Kun tahna on sekaisin lisää lopuksi sekaan paahdettu tattari lusikalla käännellen (löytyy valmiina hyvin varustelluista kaupoista). Voit myös kokeilla sekaan tattarin sijaan paahdettua kvinoaa, amaranttia tai vaikkapa murennettuja riisikakkuja). Painele seos vuokaan (käytin 1,2l leipävuokaa jonka vuorasin leivinpaperilla) ja nosta noin tunniksi pakkaseen jähmettymään. Leikkele tämän jälkeen patukoiksi/paloiksi. Säilytä jääkaapissa, nauti kylmänä.

Aurinkoista ja iloista viikkoa!

Tallenna

Proteiinipitoiset härkäpapu-kylmäsavulohi-pesto muffinit

*Kaupallinen yhteistyö Verso Food Oy

Sain taannoin Verso Foodilta testattavakseni härkäpapu granoloita ja rouheita. Härkäpapurouhetta ja Granoloita voi käyttää sellaisenaan, esimerkiksi jogurtin tai rahkan päällä, mutta ne sopivat erinomaisesti myös osaksi leivontaa. Kirjoitin aiemmin täällä miksi suomalainen härkäpapu on myös erinomainen vaihtoehto tuontisoijalle.

Halusin kokeilla härkäpapurouheseosta suolaisissa leivonnaisissa ja päädyin tekemään suolaisia muffineja.  Nämä muffinssit ovat äärimmäisen nopeat ja helpot valmistaa.  Vehnäjauhojen sijaan päädyin käyttämään tattarijauhoja joita on perinteisesti käytetty blineissa ja rieskoissa. Tattarijauhoista tulee aika tiivistä taikinaa, joten sekaan laitoin raejuustoa ja kananmunaa tuomaan kuohkeutta muffineihin.

härkäpapu

 

20150827_174941

20150827_174420

Härkäpapu-pesto-kylmäsavu muffinit

Ainekset

  • 1 dl Verso härkäpapurouhetta
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 0,5 dl öljyä
  • 1 muna
  • 1 dl raejuustoa
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl leivijauhetta
  • ripaus (suolaa) valkopippuria ja timjamia
  • 4 tl vihreää pestoa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl kirsikkatomaatteja
  • n. 100g kylmäsavulohta
  • n. 1 rkl juustoraastetta pinnalle

 

Sekoita tehosekoittimella härkäpapurouhe, jauhot, raejuusto, mausteet ja maito tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi taikinan sekaan varovasti lusikalla käännellen pesto, halkaistut kirsikkatomaatit, seka pieneksi leikattu kylmäsavulohi.

Nostele taikina muffinssimuotteihin, suosittelen käyttämään myös muffinssipeltiä. Taikinasta tulee 6 kpl suuria muffineja. Voit jättää osan kirsikkatomaateista ja kylmäsavulohesta muffinien pinnalle koristeeksi, lisää päälle vielä halutessasi ripaus juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 17-20 minuuttia.

20150827_174415