Appelsiinikerrosjälkkäri kahvisuklaakastikkeella (maidoton, sokeriton, vegaani)

20160130_15275320160130_153208Syödäänkö teillä muuten jälkiruokaa? Suutarin lapsella ei ole kenkiä, sillä täytyy myöntää, että meillä jälkiruokien nauttiminen ainakin viikolla on varsin harvinaista. Viikonloppuisin panostan kyllä ruoanlaittoon enemmän, silloin pyrin kattamaan kauniisti, tekemään ruoat pidemmän kaavan mukaan ja miettimään myös niitä jälkiruokia, mutta varsinaista tapaa tämän suhteen ei ole. Toki tämän blogin myötä allekirjoittanut testailee makeita herkkuja tämän tästä ja osallisiksi näistä kokeiluista pääsevät ketkäs muut kuin mies ja lapsi! Heistä onkin tullut varsin tiukka raati ja palautetta tulee varmasti heti, niin hyvässä kuin pahassa.

Kerrosjälkiruoat on helppoja, nopeita ja näyttäviä jälkiruokia. Yksinkertaisuudessaan aineet vain pinotaan kauniiseen lasin kerroksittain. Mielikuvitus ja kaappien sisältö on vain rajana mitä kaikkea voikaan yhdistellä näihin jälkiruokiin. Ihanaa kun appelsiinit ovat nyt parhaimmillaan, olen raahannut niitä kotiin kilotolkulla ja puristanut niistä runsaasti tuoremehuja.

Minun kerros jälkiruokani on maidotonta kookosjogurttia (Alpro), itsetehtyä gluteenitonta mysliä, tuoretta appelsiinia ja banaania leikattuna ohuiksi siivuiksi ja kahvilla terästettyä raakasuklaakastiketta. Peace of heaven.

Kahvinmakuinen raakasuklaakastike

  • 1 dl kaakaovoita
  • 0,75 dl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl hunajaa (tai muuta makeutusta, esim. kookospalmusokeria)
  • (4 tl tocoa=riisinlesejauhetta, tuo suklaaseen kermaisuutta)
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 2 rkl vahvaa kahvia

Sulata kaakaovoi vesihauteessa (varo kuumentamasta yli 42 asteiseksi), lisää sekaan kaakaojauhe, makeutus, suola (toco) sekä pari ruokalusikallista keitettyä kahvia. Sekoita ja mausta.

Kokoa annokset pinoamalla vuoron perään lasiin mysliä, jogurttia, appelsiinia, banaania ja kaada suklaakastike lopuksi annoksen päälle.

 

20160130_15275720160130_152928

Suklaamuffinssit maapähkinävoisydämellä (gluteeniton, maidoton, sokeriton, vegaani)

Pikainen kiire hei ja moi! Oletko sinä jo hiihtolomalla tai kenties aloittelemassa lomaa lähiviikkoina? Oma lomani hujahti jo tammikuussa joten täällä ollaan sorvin äärellä tiivisti seuraavat viikot. Hieman haikeasti olen katsellut ulos pilven takaa paistavaa aurinkoa ja haaveillut hiihtolenkistä järven jäällä. Puhumattakaan eväistä repussa, ahh. No mutta olipa sinulla lomaa tai ei, aina on hyvä hetki ilahduttaa itseä ja perhettä leipomalla vaikka näitä kuohkean pehmeitä, suussasulavia suklaamuffinsseja maapähkinävoisydämellä, alkuperäinen ohje täällä. Olen jonkin verran saanut kysymyksiä millä korvata maapähkinävoi ja tähän itseasiassa löytynee useampikin idea.

20151111_184355

Muffinssin sisälle voit kätkeä herkullisen marja- tai hedelmäyllätyksen. Jos olet pähkinäallergikko mutta siedät siemeniä suosittelen kokeilemaan tahinia, joka on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, koostumukseltaan lähellä maapähkinävoita. Maussa hienoinen ero, mutta sekaan voit laittaa hieman makeutusta (hunajaa, kookossokeria, sekä tilkan suolaa). Muffinsin sisään voi myös kätkeä pienen suklaayllätyksen (raakasuklaasta tai tummasta suklaasta pienen palasen). Suosittelen myöskin tutustumaan kookosmannaan, joka on jauhettua kookoksenlihaa. Maku ei ole ollenkaan sama kuin kookosmaidossa – kermassa saati kookosöljyssä, vaan omaan makuuni jopa hieman valkosuklaalta maistuva manna on taivaallista ja sitä todellakin saattaa vetää vaikka suoraan purkista lusikalla, varoituksen sana, koukutuksen vaara on suuri. (Erittäin herkullista kookosmannaa saa mm. Foodinilta).

Suklaa muffins

  • 1 banaani
  • 1,5 dl mantelimaitoa (voit korvata myös riisi-, kookos- tai soijamaidolla)
  • 3/4 dl kookosöljyä sulatettuna
  • 1 dl riisijauhoja
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 3/4 dl kookospalmusokeria (voit korvata myös esim. koivusokerilla, erytritolilla, hunajalla)
  • 2 rkl (raaka)kaakaojauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa
  • 8 tl suolatonta ja sokeritona maapähkinävoita

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Voit käyttää muffinssivuokia (keskikokoisia) tai leikata leivinpaperista n. 10×10 cm neliöitä ja laittaa ne muffinssivuoan pohjalle. Kaada taikinasta puolet vuokiin n. 8 kpl, laita tämän jälkeen keskelle teelusikallinen maapähkinävoita ja kaada loput taikinasta vasta tämän jälkeen vuokien päälle.  Paista muffinsseja n. 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

20151111_183830