2018 ruoka- ja terveystrendit

Mua kiinnostaa ihan suunnattomasti mitä kaikkea uutta markkinoille on milloinkin tulossa, erityisesti terveyteen ja ruokaan liittyvät trendit on sellaisia joita pyrin seuraamaan aktiivisesti. Olen tässä hieman tutkaillut mitä kaikkea ennustetaan olevan kansainvälisesti ruoka ja terveystrendeissä nyt 2018 ja tällaisia asioita on ainakin noussut esille.

Mustat ruoat. Mustia ruokia ja annoksia on oikeastaan näkynyt jo vuoden 2017 aikana kuvavirrassa, mutta näiden odotetaan nousevan trendiksi varsinaisesti tänä vuonna 2018. Musta väri annoksiin tehdään/tulee esimerkiksi hiilen käytöstä, mustekalan musteesta jne.

Mustat ruoat värjätään esimerkiksi hiilellä. Kuva: https://www.menshealth.com

Meditaatio, jooga. Erilaiset joogaan ja meditaatioon liittyvät kurssit, retriitit ja jopa appit tuntuvat olevan pinnalla maailmanlaajuisesti. Enkä ihmettele, entistä hetkisempi arki, suuremmat vaatimukset työelämässä laittavat kierroksille ja väsyminen ja ylikuorma on tuttua yhä useammalle. Muutaman tunnin kiireetön hetki, hengittämiseen keskittyminen ja rauhoittuminen on enemmin tapetilla kuin tässä tilanteessa tiukka treeni.

Ommmmm. Jooga rauhoittaa stressaantunen mielen ja kropan. Kuva: Organicfit.tv

Mahdollisimman puhdas ja lisäaineeton kosmetiikka. Tässä ollaan jo kiinnitetty huomiota siihen mitä syödään, mutta yhä enemmän huomio kiinnittyy myös mitä ainesosia voiteet, vitamiinit, shampoot ja pesuaineet sisältävät. Myös juomapullot ja ruoka-astiat voivat sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Kurkuma kultainen mauste joka on lähtöisin intiansuunnalta kasvattaa suosiotaan edelleen tänäkin vuonna. Padat, keitot, kahvit ja teet voi maustaa trendikkäästi tällä ikivanhalla terveyttä hellivällä mausteella. Myös matchan sekä macan suosion odotetaan jatkuvan vuonna 2018.

Keltainen omena-kurkumapuuro tuo vaihtelua perinteiseen aamupuuroon. Ohje: http://terveellisetherkut.fitfashion.fi/2016/10/28/omena-kurkumapuuro/

Bullet proof kahvi, mainstream. Bullet proof eli voimakahvi on ollut terveys-hifistelijöiden tiedossa jo vuosia, mutta nyt kansainväliset trend-setterit arvioivat sen jalkautuvat entistä enemmän myös tavisten pariin. Käytännössä voimakahvi sisältää ainakin kahvia, voita, sekä MCT-öljyä jotka valmistetaan blenderissä kuohkeaksi latte-juomaksi. Saa nähdä kuinka Suomessa normi kahviloista on tulevaisuudessa saatavilla myös tätä buustaajaa?

Sienet, myös lisäravinteina (antioksidantteja). Sienten käyttö on lisääntynyt varsinkin kasvisruokatietoisuuden myötä, mutta niiden suosio lisäravinteina, sekä kahvijuomina odotetaan lisääntyvän tänä vuonna. Pakurikääpäkahvi, ja muut sienikahvit löytyvät useamman päiväkahvikupposesta tänä vuonna.

Kuva: Foursigmatic.com

Moctailit – eli alkoholittomat drinkit. Myös laivayhtiöt ovat sen huomanneet ja ottaneet listoilleen runsaasti erilaisia laadukkaita alkoholittomia drinkkejä, nämä ovat kysyttyjä myös muiden kuin lapsiperheiden keskuudessa, tästä uutisoi vastikään mm. Iltasanomat

Berry Bomb Mocktail (Ohje Iltasanomista)

  • 4 cl vadelmapyreetä
  • 4 cl karpalomehua
  • 5 tuoretta mansikkaa
  • 4 cl mansikkasiirappia
  • 3 cl passionmehua
  • jääpaloja
  • jäämurskaa
  • 1. Sekoita kaikki ainekset blenderissä (paitsi jäämurska).
  • 2. Kaada korkeaan hurricane-lasiin ja lisää päälle jäämurskaa.
  • 3. Koristele mansikalla.

Anti-aging termi on tuttua kauraa erityisesti kosmetiikan parista, mutta nyt tätä termiä tuodaan entistä laajemmin mukaan myös muihin palveluihin ja tuotteisiin. Anti-aging juomia, ruokia, jauheita, ruokavalioita jne. Ylipäätään sairauksien ennaltaehkäisy em. keinoin ja elämäntavoin.

Valmissalaatit ja helpot heti valmiit snacksit. Valmisruokahylly on kokenut viime vuosina aikamoista murrosta, salaatteja sieltä on toki löytynyt tähänkin asti, mutta salaatit ovat olleet pitkälle sitä perus feta-kana-ceasar-tonnikalasettiä. Monipuolisemmat, muutakin kuin pastaa hiilareinä, sekä perus majoneesikastikkeita purkissa tyyppiset ratkaisut ovat enemmän kuin tervetulleita!

Laadukkaat monipuoliset valmissalaatit seuraavalle tasolle! Kuva: Dailyexpress.co.uk

 

 

Herkullinen jälkiruoka, luonnon omista

20160220_11223320160220_112243Katsokaa mitä värejä! Hedelmäosastolla on tällä hetkellä varsinainen ilotulitus sillä kauden hedelmät mangot, annoonat, kiivit, papaijat jne. ovat parhaimmillaan. Kokosin hedelmistä maistuvan välipalan leikkaamalla niitä eri muotoisiksi ja kokoisiksi paloiksi, tämä on myös oiva tapa saada lapsi mukaan maistelemaan uudempiakin makuja. Hedelmät ovat ihanan raikkaita sellaisenaan, mutta niiden ohella laitoin tarjolle maapähkinävoita* kaakaonibseillä**, joihin esimerkiksi banaaninpaloja on kiva dippailla pikku haarukalla.

Tykästyin kovasti annoonaan joka on tuollainen tomaattia hieman suurempi vihreäkuorinen hedelmä, kuorittuna näet sen alla olevassa kuvassa oikeassa yläreunassa. Hyvin vaalea hieman päärynän tapainen hedelmänliha on erittäin makea ja maultaan sen voisi sanoa muistuttavan vadelmaa, mansikkaa, banaania, päärynää ja ehkä jopa hieman meloniakin. Annoonan sanotaan olevan maailman makein hedelmä. Sisällä annoonassa on suuret mustat siemenet, jotka lähtevät hyvin helposti rapstuttamalla. Annoonat tuodaan Suomeen hieman raakoina, mutta ne kypsyvät nopeasti huoneenlämmössä jopa vuorokaudessa, annoonat tuottavat myös runsaasti etyleeniä, joten ne kannattaa pitää erillään muista hedelmistä.

Papaija on miedon makea hedelmä, mutta pidän siitä yhdessä paljon makeamman mangon kera. Papaija edistää ruoansulatusta sillä se sisältää runsaasti kuitua, papaija kuoritaan ja sisällä olevat siemenet poistetaan. Hedelmäosastolla oli myös erittäin edulliseen hintaan pieniä baby vesimeloneita ja näiden lisäksi lautasella on omenaa ja banaania.

*Maapähkinävoita voi valmistaa myös itse paahtamalla maapähkinät ensin uunissa ja tämän jälkeen sekoittamalla ne blenderissä sileäksi tahnaksi. Kaupoissa on myös myynnissä useilla eri merkeillä hyviä maapähkinävoilevitteitä jotka eivät sisällä sokereita, suolaa tai öljyjä.

** Kaakaonibsit ovat kaakaopavuista murskattua rouhetta ja niitä voi syödä sellaisenaan tai tuomaan rakennetta ja makua esimerkiksi puuroihin tai leivonnaisiin.

20160220_112222(Lähde: Satokausikalenteri)