Hasselpähkinä-tahiniraakasuklaavanukas (vegaani)

20161119_13091420161119_130857

Hyvää sunnuntaita, se on ensimmäinen adventtisunnuntai ja joulun odotus voidaan kai sanoa virallisesti alkaneeksi. Tänään meinasin viritellä ikkunoihin parit joulutähdet ja jouluvaloja tuomaan valoa pimeneviin iltoihin (ja päiviin). Jos jokin raaka-aine pitäisi nimetä jouluisaksi niin kukaan tuskin voi kieltää etteikö suklaa olisi ehdottomasti yksi ehdoton ennakkosuosikki tähän sarjaan?! Lupaankin laittaa jakoon tästä eteenpäin paljon jouluisia terveellisiä herkkuja joilla voi helposti virittäytyä jo tulevan joulun tunnelmiin.

Onko teillä muuten vielä joulukalenteria? Sain omani Lakrids by Johan Bülowilta ja se on ehkä tyylikkäin joulukalenteri ever!

Tämänpäiväinen suklaavanukas sopii todella hyvin vaikka näin sunnuntain kunniaksi hyvän lounaan jälkeiseksi jälkiruoaksi, miksei myös vaikka jouluaterian päättäväksi makeaksi suupalaksi. Tää oli ainakin lapsen suuri suosikki ja tämä kertoo sitä että ankarinkin raadin jäsen on voitettu puolelle ainakin tämän reseptin suhteen! Vispautuva kaurakerma oli itsellä jäänyt jostain syystä testaamatta ja tämä olikin ehdottomasti sellainen raaka-aine jota tulee varmasti käytettyä jatkossakin resepteissä joissa tarvitaan vispattua kermaa, toimi erittäin hyvin ja maku oli hyvä. Tämä oheinen resepti toimii muuten erinomaisesti myös kakkujen ja kääretorttujen täytteenä!

Hassel-tahini-raakasuklaavanukas

  • 1 prk GoGreen vispautuvaa kaurakermaa
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl kookossokeria (tai muuta makeutusta, esim. hunaja, vaahterasiirappi, raaka agave, taatelit, erytrotoli tms)
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl keitettyä kahvia
  • 1-2 rkl tahinia
  • n. 1 dl hasselpähkinöitä

Vispaa kaurakerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää sekaan makeutus, kaakao, vaniljajauhe kahvi sekä tahini ja vispaa tasaiseksi vaahdoksi. Lisää sekaan lopuksi hasselpähkinät. Laita vanukas valmiiksi annosmaljoihin ja nosta se hetkeksi jääkaappiin jotta maut ehtivät tasaantua.

20161119_130949

20161120_104201
Joulukanteri saatu blogin kautta Johan Bülowilta.

 

Proteiinipitoinen suklaavanukas (maidoton, vegaani)

20160304_09022620160304_09020920160304_090409Koska rakastan suklaata saanen esitellä sinulle yhden version raikkaasta maistuvasta suklaavanukkaasta. Oletko vielä kokeillut täyteläistä mintusuklaavanukasta bataatista? Tai kuohkeaa suklaamoussea tofusta? No tällä kertaa kuohkea jacky vanukas valmistuu CHIASTA.

Näin kaupassa Alpron mantelisuklaamaitoa sekä kookoskaakaota ja ostin testimielessä tuota tumman suklaan makuista mantelijuomaa. Olipas aika herkkua ja lapsi tykkäsi erityisesti tästä kaakaosta ja kyllä se omaan suuhunikin ihan kaakaolta maistui. Sokeria tässä juomassa on 6,9 grammaa sadassa grammassa, että terveellisempi vaihtoehto sille ”oikealle” kaakaolle, mutta ei ihan joka päivä juotavaksi sentään.

Valmistin vanukkaan siis kyseiseen mantelisuklaajuomaan, mutta se onnistuu myös muuhun maitojuomaan, Chian siemenet turvotessaan muodostavat paksuhkon hyytelön, joka on hyvää sellaisenaan, tosin mies ja lapsi eivät tuota ”sammakon kutua” kovin mielelläään syö, joten turvonneet chian siemenet kannattaakin pyöräyttää kuohkeaksi vaahdoksi tehosekoittimessa. Chian terveellisyydestä olen tainut monet kerrat mainita, se on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonka siemenet ovat hyvin ravintorikkaita. Chia sisältää mm. 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali, 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi, 8 kertaa enemmän fosforia ja 6 kertaan enemmän kalsiumia kuin täysmaito, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut, 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet, 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen. (Lähde: Vitamiinisuositukset)

Ja ainesosalista on tällä kertaa varsin lyhyt

Suklaavanukas, annos kahdelle

  • 2 dl Alpron mantelikaakaojuomaa (tai muuta ”maitojuomaa” ja sekaan n. 1 tl raakakaakaota sekä 1 tl makeutusta esim. hunajaa tai kookospalmusokeria.
  • 3 rkl chian siemeniä

Sekoita chiansiemenet kaakaojuomaan. Anna seoksen hyytyä muutama tunti (tai yön yli jääkaapissa), sekoita siemeniä muutama kerta hyytymisen välillä.

Valmista vanukas laittamalla turvonneet chiansiemenet tehosekoittimeen, sekoita kunnes seos on kuohkea. Lisää pinnalle marjoja ja tuoretta minttua.

20160304_09030420160304_090400

20160304_090202

Tallenna