Peruna-parsasalaatti ja kuvia vapusta

Toukokuu tulla tupsahti että heilahti ja vapustakin on jo jokunen päivä. Täällä vappu meni suht rauhallisesti, mutta ei onneksi ihan sateessa vaan edeltävänä viikonloppuna ehditiin nähdä myös vähän auringonpaistetta myös täällä Jyväskylässä.

Vappuna katettiin oikeen kunnon aamupala ja syötiin mahat täyteen.

Tuli leivottua vapun aikaan myös toooosi herkkuja kaura-porkkanasämpylöitä ja olipa seassa vielä chiaa. Laittelen reseptiä vielä tänä viikonlopun aikana, joten pysyppä kuulolla. Pakko tunnustaa että nää oli niin hyviä että mun oli pakko leipoa vielä toinen satsi kun ensimmäinen hupeni alta aika yksikön.

Me kyllä syötiin hyvin ja vaan oleiltiin, mikäs siinä, ihan parasta! Tuli ainakin omalla kohdalla ihan tarpeeseen. Jotenkin alkoi tuntua heti keväisemmältä kun saatiin istutettua myös ensimmäiset kukat ruukkuihin terassille. Laitoinkin tuonne isoihin ruukkuihin hortensioiden lisäksi yrittejä; minttua, persiljaa, basillikaa, sitruunamelissaa ja jotain tuollaista uutta oliiviiyrittiä, eli Santolinia. Sen sanotaan sopivan erityisesti patoihin, salaatteihin, pastan sekaan sekä pizzan päälle. Täytyy pian testata! Ainakin pelkästään maistettuna maku on aika mieto mutta joo kyllä siitä hieman voi maistaa oliivin vivahteita.

Mun heikoilla kasaustaidoilla rakentui terassille myös teräshylly (kympillä Ikeasta) jossa voi säilytellä ruukkuja ja lyhtyjä

Lisäksi perinteisiin kuului tietysti vappu-tivoli kun se aina täällä Jyväskylällä juuri vapun aikaan avautuu.

tööt tööt
Lapsi ei taida ihan luottaa mun ajotaitoihin?!

Niin ja saatiinhan me myös se grillikausi pyöräytettyä käyntiin, tekaisinkin grillieväiden kylkeen tavallisen salaatin lisäksi peruna-parsasalaatin ja nam tää kyllä tuntui maistuvan ihan kaikille!

Peruna-parsasalaatti

  • 6-7 perunaa
  • n. 2 dl ruohosipulia pieneksi pilkottuna
  • n.  1 dl tuoreita herneitä
  • 1 sipuli
  • n. 5-6 varsovaa parsakaalia (Eli n. 3 dl parsakaalia pilkottuna)
  • 1 prk kaurafraiche
  • 1/2 sitruunan mehu
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 1 tl sinappia
  • (Paista salaatin pinnalle juuri ennen tarjoilua halutessasi pienksi pilkottua rapeaa serranokinkkua tai pekonia n 1 dl)

Valitse salaattiin kiinteitä (tai miel uusia perunoita!) keitä ne kypsiksi, kuori ja pilko lohkoiksi. Kypsennä myös parsat (kokeile tavallista parsaa, tankoparsaa tai versovaa parsakaalia joka on ehkä hieman kuin näiden kahden risteymä, varrellinen, mutta pienillä parsanipuilla oleva parsa (käytin itse tätä versovaa parsakaalia salaatissa) Pilko ja sekoita salaatin sekaan myös pieneksi pilkotut ruohosipulit ja sipuli sekä herneet. Sekoita pippuri, suola, sitruunan mehu sekä sinappi kaurafraichen sekaan ja vasta tämän jälkeen koko seos salaatin sekaan. Kääntele salaattia varoen, jotta perunat ja parsat pysyvät ehjänä. Paista pinnalle lopuksi halutessasi serranon kinkkua tai pekonia.

Makeat toastit vappubrunssille

Vielä vappuun toinenkin kiva idea jos kaipaat helppoa ja yksinkertaista ideaa vappubrunssille! Makeat toastit on helppo ja nopea valmistaa, ne voi tehdä valmiiksi tai laittaa pöytään erilaisia tahnoja, hilloja, marjoja ja hedelmiä jotta jokainen voi koostaa niistä omanlaisensa makean toastin. Leipänä voi tietysti käyttää niitä omia suosikkeja, mulla tässä Fazerin vatsaystävällinen 100% kauraleipä. Leivät voi paahtaa juuri ennen tarjoilua (tai sitä mukaa) paahtimessa tai vaihtoehtoisesti pannulla tilkassa kookosöljyä tai gheetä. Lisää makua leipiin saa lisäämällä öljyn sekaan ripauksen tuoretta ceylonkanelia (ja kookossokeria), lääh ja tästä tulee myös aivan vastustamaton tuoksu keittiöön!

Mulla näissä hieman varioitu päälliset, osassa on sokeroimatonta ja lisäaineetonta maapähkinävoita, sellaista crunchy versiota, jossa on vielä kivasti pähkinänpaloja hieman isompana rouheena tuomassa vähän purutuntumaa. Toisissa leivissä käytin kookosjogurttia (The coconut collaborativen maustamatonta) joka on sopivan kermaista ja paksua, ettei se lähde hetkessä valumaan leivän päältä ja lopuissa sitten ihan suklaanmakuista proteiinivanukasta. Päälliset on sitten banaania, viinirypäleitä, mustikoita, kanelia, kookossiirappia, raakasuklaata, persikoita ja vadelmia. Lisäähän voi keksiä mielin määrin oman maun mukaan! Tosi helppo ja yksinkertainen valmistaa ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä.

Tähän brunssille kuohuviinin sijaan tarjoasin hyvin kuvissa näkyvän Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg viinin, joka on muuten kultamitalin voittanut viini 2018 sarjassa valkoviinit Eurooppa. Tätä on kuvailtu tuoksultaan lempeän kukkaiseksi, josta voi löytää kypsän omenan, sitrushedelmien ja hunajan aromeja. Sen lisäksi voi aistia siitä Rieslingille tyypillisen petrolin aromin, juuri sopivasti, ei yhtään liikaa. Tuoksun lisäksi myös maku on moniulotteinen, ja maku seuraa tuoksua uskollisesti. Maku on hunajaisen samettinen, omenainen ja sitruksisen raikas. Saatavilla Alkosta (Alkon numero 511427. Hinta 16,99€ / 0,75l.)